На Закарпатті продукти згнивають, бо держава вирішила не купувати своє, а ввозити імпортне

Життя  4 травня 2020 року, 08:16 4741 ВІДЕО

Тонни капусти на смітниках, центнери редиски у лісопосадках і десятки кіло перезрілої цибулі, перекопані на гній. Ці квітневі пейзажі стали звичними для українських сіл Заходу і Півдня, але жахають і досі. Бо йдеться не просто про паніку серед фермерів. А про урожайний мор, який  тепер  загрожує продовольчій безпеці нашої країни. Хто ж змусив аграріїв України викинути дбайливо вирощені овочі на смітник і чому масове відкриття ринків вже не врятує села від збитків, а міста від дорогого імпорту, розповіли у "ТСН.Тиждень".

На Закарпатті у селі Заріччя чи не в кожному дворі по парі стометрових теплиць. З них перша молода капуста та огірки традиційно роз’їжджалися ринками західної України. Та не цього року. Ігор Садвар має п’ять соток вже стиглої капусти. Вона мала б забезпечити піврічний дохід двох родин та майбутній урожай перцю, вирощений на цьому ж місці.

Loading...

Читайте також:  Власники теплиць на Закарпатті рахують збитки через закриття ринків

"От перець, в принципі, розсада така, що можна було б висаджувати. Але як, коли нема збуту на капусту. Ми чекаємо, коли це можна забрати. Знову зорати, переробити землю", – каже фермер.

Однак через карантин посипалась система, відпрацьована десятиліттями. Тут у Заріччі цього ніхто не чекав. Бо свої теплиці селяни почали закладати ще в листопаді, коли про COVID-19 ще й не чули. Але у квітні, коли прийшов час зрізати ці тонни капусти, з’ясувалось - везти її нікуди. 

Наслідки всі відчули дуже швидко. За умов, коли працювали лише супермаркети або гуртові ринки, ціни на ранні овочі посипались. Якщо торік у квітні перша капуста продавалась по 35 гривень, цього року за неї виробнику давали максимум 10. Така ж ситуація з редискою та огірками. Тож селяни постали перед непростим вибором між поганим варіантом та ще гіршим: або здати городину нечисленним перекупникам за безцінь, або залишити гнити врожай у теплицях. Бо цей товар має дуже короткий термін придатності.

Наслідки першими відчули жителі міст – в супермаркетах засилля імпорту. Наскільки він підскочив, легко побачити з даних митниці. Цього року в Україну завезли втричі більше огірків ніж торік, у два з половиною рази більше капусти і цибулі. Тобто ми гривнею підтримували албанських, македонських, азербайджанських фермерів. І це в той час, коли ці самі овочі перезрівали в закарпатських, херсонських чи вінницьких теплицях. Виявилось, що звичайний базар – недооцінений у високих кабінетах канал збуту. І це вивело на трасу аграріїв Півдня.

Більш розлого – у відеосюжеті "ТСН. Тиждень".

Раніше повідомлялось, що на Закарпатті фіксують ріст цін на продукти харчування.

Джерело: PMG.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Loading...
Коментарі - 3
Русин 04.05.2020, 19:11
Ту капусту з Зарічча поливану з туалетів, щоб швидше росла плюс хімія, най їдять самі там що роблять то ужас. Їх нецікавить хто то буде їсти чи малі діти чи старші люди лише щоб грошей зірвати. Нехай викидують, пан бог палицею нейде бити
Русин 04.05.2020, 19:03
Ліпше їсти закордонні як ті що обприскують кожен день а помідори ще й кісточкою малюють щоб на другий день були червоні, в нас ніхто неконтролює пестициди, скільки хочуть стільки обприскують чим більше тим більше урожаю тим більше$$$
Ніка 04.05.2020, 18:33
Коли базари були закриті ціни були огірки були 15- 20 грн , а тепер 35 - 40 наживають на людях при любій можливості так само і капуста