Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Фахівці системи БПД на Закарпатті – на захисті прав дітей

Фахівці системи БПД на Закарпатті – на захисті прав дітей

20 листопада Світова спільнота відзначає Всесвітній день дитини. Саме в цей день у 1959 році XIV сесією Генеральної Асамблеї ООН була ухвалена Декларація прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенція про права дитини, яка є головним міжнародним документом із захисту прав дітей. Наразі її ратифікували 193 країни, серед яких і Україна.

ВІДЕО ДНЯ

Кожна дитина має право на освіту, на здоров’я і належну медичну допомогу, на ім’я та громадянство, має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження і насильства.

В Україні, окрім низки конвенцій та протоколів про права дитини, захист їм передбачено і Законом України «Про безоплатну правову допомогу», відповідно до п.2 ч.1 ст.14 якого діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту,  мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Для отримання такої допомоги разом із дитиною до місцевого центру повинен звернутися її законний представник (батьки, опікуни, усиновителі, піклувальники, батьки-вихователі, прийомні батьки).

Реклама
Читайте також:
Маленький закарпатець потребує допомоги небайдужих

На Закарпатті цю місію виконують фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області, 3 місцевих центрів – Ужгородського, Мукачівського та Хустського, а також 11 бюро правової допомоги.

Реклама

Для дітей діє спрощена процедура подання звернення. Для звернення за правовою допомогою від держави потрібно пред’явити свідоцтво про народження дитини і паспорт законного представника.  Якщо прізвище дитини та батька чи матері не збігаються, необхідно надати свідоцтво про зміну прізвища. При досягненні 14-ти років дитина має право самостійно звернутися за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги з питання порушення батьківських прав.

Окрім надання власне захисту порушених прав дитини та представлення їхніх інтересів у судах, перед органами державної влади тощо, фахівці центрів та бюро на Закарпатті проводять активну правопросвітницьку діяльність у навчальних закладах, соціальних закладах для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, спрямовану на підвищення їхньої правової обізнаності та попередження випадків насильства, булінгу, інших правопорушень.

Тож у випадку порушень прав дитини, звертайтесь до найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте на єдиний телефонний номер системи БПД 0-800-213-103, інформують у Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області.

Реклама

Нагдаємо, мукачівців закликають допомогти родинам, які цього потребують.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно