Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як Тячівська ОТГ успішно розвивається вже п’ять років

Як Тячівська ОТГ успішно розвивається вже п’ять років
ВІДЕО ДНЯ

На Закарпатті п’ять років тому поруч один з одним з’явились дві потужні громади — Вільховецька та Тячівська, які вже протягом цього часу успішно розвиваються. І якщо вже зараз пройтись по вулицях Тячева, то виникне враження, що перебуваєш у справжньому маленькому європейському містечку. І таке враження є результатом кропіткої роботи громади. 

Об’єднання міста Тячева із селами Лази, Тячівка, Руське Поле та Округла призвели до позитивних змін як для жителів міста, так і для мешканців сіл, які приєднались до районного центру.

Реклама
Як Тячівська ОТГ успішно розвивається вже п’ять років – 04

За цей проміжок часу було зроблено чимало. Покращився стан доріг на території громади, оновлюються заклади освіти, створюються хороші умови для занять спортом ( яскравим прикладом цього є поява нової спортивної арени “Тячів”). Та однією із найуспішніших і найяскравіших подій, які свідчать про розвиток громади, є поява надсучасного Центру надання адміністративних послуг, який зявився 23 вересня 2017 року за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”.

Реклама
Читайте також:
Вільховецька громада: 5 років успішного розвитку і руху вперед

Варто зауважити, що допомагали створенню цього центру експерти зі Швеції. Тому на відкритті ЦНАПу був і Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні. За словами керівника Тячівського ЦНАПу Діани Івасюк, саме ЦНАП у Тячеві став чи не першим центром з усіх ОТГ в Україні, де було встановлене паспортне обладнання. І жителі громади одними з перших комфортно могли подати документи на оформлення біометричного закордонного паспорта чи ID-картки. Цьому сприяє і впровадження електронної черги, яка дозволяє уникнути скупчень і черг і зекономити час для особи, яка подає ті чи інші документи. 

Також ЦНАП Тячівської ОТГ має і віддалені робочі місця, які дозволяють оформлювати документи, не вирушаючи в дорогу до Тячева, а в селах, де вони проживають. Наразі такі віддалені робочі місця діють в селах Лази, Тячівка та Руське Поле. 

Реклама
Як Тячівська ОТГ успішно розвивається вже п’ять років – 05

Діана Івасюк зазначила, що лише навесні під час строгого карантину центр функціонував в обмеженому режимі. А нині, попри пандемію ЦНАП Тячівської ОТГ повноцінно працює. 

Ще одним потужним проєктом Тячівської ОТГ є спортивна арена "Тячів". Як розповів керівник Євген Ладані, на арені проводяться гандбольні, міні-футбольні, а також футзальні поєдину. Також тут протягом дня проходять і тренування серед дітей та молоді. 

Крім ЦНАПу і спортарени, одним із потужних проектів Тячівської ОТГ є Громадський бюджет громади. Завдяки цій можливості у громаді вже було втілено чимало корисних речей. Зокрема, веломаршрут від Тячева до межі сіл Лази, Тячівка та Руське Поле. Як зазначив автор проєкту, підприємець Віталій Цавнер,завдяки цьому веломаршруту, який має як асфальтовані ділянки, так і грунтові. І встановлені знаки ведуть, у тому числі, і до оглядового майданчику, з якого видно і населені пункти як Тячівщини, так і сусідньої Румунії. Пан Віталій зауважив, що подібні веломаршрути поширені в багатьох європейських країнах, зокрема, в Австрії та Словаччині. Загалом, Віталій Цавнер зауважив, що жителі сіл активно користуються цим веломаршрутом. 

Як Тячівська ОТГ успішно розвивається вже п’ять років – 06

Також завдяки Громадському бюджету молоді активісти Андрій Левко, Павло Мокан та Олександр Гойдош створили "Лавку майбутнього" – альтанка із сонячних, батарей, на якій є USB-входи для зарядки гаджетів. Варто зауважити, що такі смарт-лавки поширені в багатьох містах Європи. І вони також служать пропагандою енергоефективності і використання відновлюваних джерел енергії. 

Загалом, голова Тячівської ОТГ Іван Ковач оцінив 5 років позитивно. Адже громада поступово рухалась у напрямку позитивних змін і розвитку в усіх сферах: в освіті, медицині, культурі, спорту, інфраструктурі і т.д. Очільник громади високо оцінив і, підтримку Програми "U-LEAD з Європою,яка не лише матеріально допомогла у створенні ЦНАПу, але і допомогла програмним забезпеченням і підготовкою фахівців. Адже ЦНАП – це успішний проєкт і приклад співпраці ОТГ з європейськими партнерами, завдяки якому вдалось ще більше згуртувати громаду, а бюджету – отримувати нові надходження. Загалом, Іван Ковач стверджує, що громада і надалі триматиметься курсу на поступовий розвиток і безпечне та спокійне життя жителів Тячівської ОТГ. 

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно