Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства

17 грудня в Україні пройшов масштабний щорічний ІХ Форум розвитку громадянського суспільства. Через пандемію Covid-19 захід пройшов у змішаному онлайн-офлайн форматі та вперше об’єднав на одній платформі 24 області та Крим.

ВІДЕО ДНЯ

Цьогорічний форум пройшов під гаслом “Імунітет від ілюзій” і мав на меті об’єднати суспільство у часи непевності.

Форум стартував з включення з Києва. Ведучою етеру стала Яніна Соколова. Зокрема, відкрив Форум Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України:

Реклама

«Громадянське суспільство – це спільнота небайдужих людей, які у часи постійних викликів допомагають тримати все докупи і зміцнювати науку, культуру, бізнес та освіту.

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства – 01
Реклама

З вітальним словом також виступили Вероніка Селега, генеральна директорка  Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України, яка зачитала звернення Президента України Володимира Зеленського з нагоди Форуму, Олександр Ярема, Державним секретар Кабінету Міністрів України, Джеймс Хоуп, директор Місії USAID в Україні та Білорусії, Фредерік Куне, керівник відділу «Місцевий та людський розвиток» Представництва ЄС в Україні, Дафіна Ґерчева, постійна представниця ПРООН в Україні та Ешлі Малруні, голова Відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні.

Після вітальних слів кожен регіональний майданчик розпочав свою роботу. Майданчик на Закарпатті був організований БФ “Центр громадських ініціатив” та ГО “Простір молоді” та об’єднав кращі ОГС Закарпаття.

Розпочали роботу з вітальних слів Ігор Тодоров, член правління ІСАР Єднання, а відтак продовжили роботу на різних локаціях. 

Реклама

Мета майданчику “Майстерня креативного діалогу: «Громадянське суспільство Закарпаття: погляд із середини та зовні»  дослідити, як бачать ОГС на Закарпатті як місцеві активісти, так і представники зовнішніх структур. 

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства – 02

Зокрема Мирослава Лендьєл, проректорка з науково-педагогічної роботи УжНУ та зазначила, що неймовірно важливо, аби кожна людина, незалежно від сфери своєї діяльності, займалася громадською активністю. Також спікерка відзначила, що у порівнянні з попередніми роками спостерігається чимало позитивних тенденцій, що характеризують розвиток громадянського суспільства в області. Зокрема на останніх місцевих виборах багато членів організацій громадянського суспільства (ОГС) представлені у новообраних радах. «ОГС Закарпаття зараз починають відігравати роль кадрового резерву для органів публічної влади. Ті люди, які зуміли реалізувати суспільні ініціативи, можуть відігравати таку ж роль і у владі. Інша частина займає дуже ефективну позицію контролера дій влади. 

«На Закарпатті зареєстровано понад 2 тисячі громадських організацій. Є дуже багато ініціатив, - каже Ігор Гуцуляк. – Багато антикорупційних організацій, але на системному рівні не працює жодна з них. Нечисленними є організації, які займаються питаннями гендеру,  правами ЛГБТ і правами людини.  Значно помітнішими є благодійні організації, волонтерські рухи». За словами Ігоря Гуцуляка, ОГС слабо взаємодіють між собою. Немає численних коаліцій всередині області. На цьому фоні вигідно виділяються рухи за збереження архітектурних пам’яток, екологічні рухи, наприклад, Save Borzhava. «Якщо говорити про перспективу, то для нас Закарпаття є цікавим з точки зору розвитку молодіжних рухів, розвитку толеранції а недискримінації», - додав експерт. 

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства – 03

Майже 70% організацій громадянського суспільства на Закарпатті зареєстровані і діють у містах обласного значення і в районних центрах. І зовсім невелика частина у сільській місцевості. 

Андрій Вишняк, голова правління БФ “Центр громадських ініціатив” зазначає: “На жаль, велика кількість ОГС на Закарпатті не мають розроблених елементарних речей, необхідних для сталої життєздатності, зокрема, стратегічних планів, власних політик і процедур, тих моментів, які можуть підтверджувати професійність.  Це те, над чим треба працювати, це той виклик який стоїть перед ініціативними групами, неформальними об’єднаннями».

Реклама

Сьогодні необхідно зосереджувати свою роботу на тому, як в умовах пандемії стати громадами. Це, зокрема, і доступність послуг, адже контакти  в умовах пандемії значно обмежені. Якраз ОГС у цій ситуації мають шукати нові підходи у роботі наголошує Володимир Купрій, експерт з розвитку громадянського суспільства. 

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства – 04

Пандемія змусила все українське суспільство вийти із зони комфорту, – переконаний Ігор Гуцуляк. – ОГС тут не виняток. Продовжувати традиційні методи роботи було б неможливим. Освоювалися нові формати, онлайн спілкування. Постає два моменти, на які варто звернути увагу: нові технології дають нові можливості, з іншого боку частина суспільства не має доступу до інтернету, не має відповідних знань. Виникає питання підвищення цифрової грамотності населення, особливо у сільських регіонах, гірській місцевості».

На локації “Жива презентація: Успішні кейси ОГС – Закарпаття 2020” свою роботу презентували – ГО “Закарпаття-Донбас”, БФ “Добра справа Закарпаття”, Ресурсний центр у Закарпатській області ГО “справа Кольпінга в Україні” та Закарпатська громадська жіноча організація “Веста”. Відео-презентація цих ОГС невдовзі з’явиться на ФБ-сторінці БФ “Центр громадських ініціатив”.

На панелі “Печа Куча:Молодіжні хаби – майданчики для розвитку громадської активності” свою роботу презентувала молодь з чотирьох громад. Про молодіжну політику в краї говорили представники просторів “Здибанка” (Батівська ТГ), “BULB” (Тячівська ТГ), “Хижа” (Перечинська ТГ), “Free Space” (Оноківська ТГ). Разом з ще 4 хабами вони створюють мережі молодіжних хабів на Закарпатті. Як зазначають спікери, у роботі з молоддю важливо, в першу чергу, дослухатися до їх думки, допомагати їм та давати можливість реалізовувати свої ідеї.

Зокрема Микола Чех, координатор хабу “BULB” вважає: “Головна ілюзія, яку слід подолати у молодіжній роботі це те, що тебе всі завжди будуть підтримувати та любити”. Як зізнається Микола, часто доведеться робити щось всупереч бажанню і критиці інших.

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства – 05
Реклама

Жива презентація «Кордон – це межа чи можливість?» пройшла у бурхливій дискусії. Експерти намагалися дати відповідь, чому Закарпаття не використовує свій потенціал як транскордонного регіону. Руслан Жиленко, директор ГО “Карпатський фонд” говорить: «Насправді кордон – не межа і не можливість. Це одна з умов, у яких ми живемо. А чим стає кордон – межею чи можливістю – ми обираємо самі. І відповідно до свого вибору використовуємо. Для Карпатської фундації кордон – це можливість і ми доводимо це своєю роботою».

У контексті розмови також говорили про залучення коштів донорів. Примітно, що згідно статистичних даних Державної служби статистики, 93% коштів, які залучають громадські організації Закарпаття, – це іноземні ґранти та благодійна допомога закордонних партнерів.

Хоча, експерти зазначають, що треба не шукати гроші, а думати, як реалізовувати свої ідеї. Часто, ці поняття не тоточні. Ілюзія, яку намагалися розвіяти на цій панелі - “хтось вирішить цю проблему замість нас” та “бувають прості рішення для складних проблем”. Наші проблеми вирішуємо тільки ми, а складні ситуації вимагають продуманих і комплексних рішень”. 

На експертній панелі «Екологічні ініціативи Закарпаття» говорили не тільки про сьогодення, але й про майбутні необхідні сценарії для збереження природи краю. 

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства – 06

Пан Олег Лукша, голова міжнародного інституту людини і глобалістики “Ноосфера” розповів про довгий шлях боротьби активістів ініціативи “Зберегти Боржаву”. Вкотре нагадав, що полонини Карпат треба залишати незмінними та відзначив, як пасивність місцевою влади на місцях, так і об’єднання науковців та небайдужих громадян за збереження унікального ландшафту гір.

Пані Оксана Станкевич-Волосянчук, експерт-еколог у ГО “Екосфера” говорила про необхідність запровадження енергетичної демократії в Україні - системи, коли кожен може долучитися до розбудови енергетичних моделей. У європейських країнах вже стало нормою, коли кожен мешканець може вибирати, яку енергію він хоче купляти. В той час в Україні існує стійка монополія. Як вихід, можна створювати енергетичні кооперативи. Такий наразі існує тільки в одному українському місті – Славуті. 

Реклама

Пані Ганна Мелеганич, голова ГО “Мегасоціум” розповіла про те, як реалізовувався всеукраїнський проєкт “Озеленення України” на Закарпатті. В рамках ініціативи за 1 день було висаджено більше 1 млн саджанців різних дерев, з них на Закарпатті - 66 тис. Спікерка також відзначила, що основну роль у організації проєкту відігравали якраз активісти та представники ОГС.

Панель, яка була представлена на всеукраїнському майданчику – «Діалог з експертами» та тему «Сторітелінг – креативне мислення – комунікації -шлях до ефективності ОГС». Розмову вели з Дмитром Тужанським, Миколою Ябченком та Андрієм Любкою. Експерти намагалися знайти формулу успішної комунікації організацій громадянського суспільства з владою та й пересічними мешканцями.

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства – 07

Зокрема пан Дмитро Тужанський, головний редактор онлайн-видання Varosh, керівник Інституту центральноєвропейської стратегії (ICES) дає такі поради:

  • Якісний сторітелінг - це не про гарні тексти чи картинки, це про системну роботу.
  • Гарне інтерв’ю – це інтерв’ю яке ти продумав наперед!
  • Якщо ви не можете комунікувати про ідею одним речення – це не ідея.

У комунікаціях головне щирість, природність і палка віра в свою ідею, а також - системна і копітка праця. Комунікація на з користувачем онлайн за своєю регулярністю повинна мало відрізнятися від реального життя. Важливий постійний зв’язок з своєю авдиторією. Також треба врахувати і той момент, що треба брати якістю, а не кількістю.

Говорили і про поведінку у соцмережах, зокрема розвінчали популярний міф про те, що головне – лайки. Насправді, найбільше цінується кількість залучених користувачів.

Реклама

Всеукраїнський форум завершився донорською панеллю, де найбільші грантодавці розповіли про потенційні проєкти в Україні на найближчий рік, та урочистим закриттям.

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства – 08

Форум завершився, але інформація та ідеї, які тут пролунали стануть в нагоді учасникам для успішного розвитку їх ОГС в майбутньому. Цей Форум показав, що ОГС задля успішного розвитку своїх ідей мають об’єднуватися та мережуватися. Як між собою, так й з органами влади та бізнесом. Адже тільки у тісній співпраці можна досягти кращих результатів. Тому сподіваємося, що Форум стане початком такої взаємодії на Закарпатті.

А також, на Форумі виникла ідея створити єдину для Закарпаття платформу, де будуть представлені всі ОГС краю. Тут вони зможуть презентувати себе, шукати партнерів та ділитися історіями успіху. Тож ідеї Форуму будуть продовжувати жити.

На Закарпатті відбувся регіональний Форум розвитку громадянського суспільства – 09

Регіональний Форум розвитку громадянського суспільства "Імунітет до ілюзій" на Закарпатті проводиться БФ “Центр громадських ініціатив” у партнерстві з ГО “Простір молоді” у межах «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно