Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Російські вчені визнали небезпеку вакцини "Супутник V"

Російські вчені визнали небезпеку вакцини "Супутник V"

Такий висновок зробили російські вчені після аналізу опублікованої в журналі The Lancet статті про випробування вакцини, розробленої ФГБУ «НІЦЕМ ім. Н. Ф. Гамалії» МОЗ Росії і ФГБУ« 48-й ЦНДІ »Міноборони Росії, пише Лілія Корнілова для "Обозревателя".

ВІДЕО ДНЯ

Мова йде не про якісь там «русофобії», як прийнято в РФ називати всіх незгодних з путінським режимом, а про авторитетних вчених. З різкою критикою «Супутник V» виступили: Василь Власов, доктор медичних наук, професор НДУ ВШЕ, який займає посаду заступника голови комісії Російської академії наук по боротьбі з фальсифікаціями наукових дослідженнях і входить в кілька експертних рад - як російських, так і міжнародних; Ольга Реброва, доктор медичних наук, професор РНІМУ ім. Н. І. Пирогова; Валерій Аксьонов, кандидат медичних наук, науковий редактор видавництва «Біоніка Медіа»; віце-президенти Товариства фахівців доказової медицини (ОСДМ).

Читайте також:
МОЗ оновило статистику по коронавірусу: скільки нових хворих, станом на ранок, 11 січня
Реклама

Зазначена стаття була опублікована в журналі The Lancet 4 вересня 2020 року і викликала подив в міжнародному науковому співтоваристві. Крім іншого, підозри вчених спровокувало малоймовірний збіг показників у різних піддослідних груп. Їх також насторожила швидкість публікації і плутанина з датами: I-II фаза випробувань «Супутник V» закінчилася 10 серпня, і підготувати повноцінне наукове дослідження за три тижні - просто нереально. Публікація була написана недбало і поспіхом, її супроводжував 22-сторінковий документ в той час, як до аналогічної статті про випробування оксфордской вакцини AstraZeneca в журналі The Lancet йшов звіт і клінічний протокол на 128 сторінках, більше ста з них – під грифом «конфіденційно».

Група російських вчених звернулася до авторів з проханням надати вихідні дані випробувань для перевірки, але їх прохання було проігнороване. У жовтні вони відправили до редакції The Lancet пропозицію відкликати публікацію, але і там не отримали відповідь. Перед вченими закрилися всі двері, і вони були змушені опублікувати 17 листопада 2020 року відкрите лист з огляду на те, що «події, пов’язані з розробкою вакцин, розгортаються швидко - в країні (в РФ) проводиться вакцинація поза клінічного випробування, що вимагає оприлюднення причин нашої заклопотаності».

Реклама

У листі вчені перерахували цілий ряд наукових аргументів, які ставлять під сумнів безпеку і ефективність «Супутник V». Вони прийшли до висновку, «що низька методологічна якість, дефекти дизайну дослідження, помилки в аналізі даних, поганий опис дослідження ставлять під сумнів основні висновки про безпечність та ефективність вакцини. Ці висновки засновані на вивченні опублікованої статті, тоді як незалежний аналіз первинних даних міг би дати відповіді на деякі з обговорюваних питань. Однак автори, яким, мабуть, є що приховувати, не пропонують до них доступ всупереч заявленим зобов’язаннями, і це - додатковий аргумент на користь відкликання статті. <...> Це абсолютно неприйнятна, навіть сміхотворна політична акція з нав’язування змагання розроблення вакцини з порушенням найважливіших норм проведення випробувань. Створення атмосфери гонки робить розробників "Супутника V» заручниками зроблених необережних заяв, загрожує доброякісному проведення випробування вакцини і, отже, створює небезпеку для здоров’я росіян».

До слова, насторожує, що одним з розробників є ФГБУ «48-й ЦНДІ» Міноборони Росії - науково-дослідний інститут, який знаходиться під санкціями США через причетність до розробки забороненої хімічної і біологічної зброї. Саме на базі даного закладу «проводилися доклінічні випробування на токсичність, безпеку, імуногенність та захисну ефективність вакцини від нової коронавирусной інфекції COVID-19».

Рішення про введення санкцій МЗС Росії назвав «кричущим». «Незрозуміло, як американська влада буде пояснювати своїм громадянам цю спробу покарати людей, які працюють - і успішно - над ліками від хвороби, яка вбила вже понад 180 тисяч громадян США», - заявила офіційний представник відомства Марія Захарова.

Реклама

Однак зараз в інтернеті активно видаляється інформація про те, що одним з розробників «Супутник V» є ФГБУ «48-й ЦНДІ» Міноборони Росії. Зокрема, 5 січня 2021 року зникла згадка про науково-дослідному інституті зі сторінки, присвяченій «Супутник V» у Вікіпедії. Немає посилань на даний заклад на офіційному сайті вакцини, зникають згадки в Россмо ...

До слова, і без цих згадок легко зробити висновок про те, що до вакцини доклали руку військові - виходячи з тієї ж багатостраждальної статті в журналі The Lancet. Зокрема, про це писали російські вчені в зазначеному вище відкритому листі: «Судячи з усього, мало місце неетичне включення військовослужбовців, яких було легко набрати для дослідження». Іншими словами, «Супутник V» в добровільно-примусовому порядку, як це зазвичай буває в армії (не тільки в російській), випробовували на військовослужбовців.

Зачистка викликана декількома причинами.

По-перше, через американських санкцій «Супутник V» став другосортним товаром, придатним хіба що для країн третього світу.

По-друге, у ФГБУ «48-й ЦНДІ» Міноборони Росії погана репутація. За радянських часів в інституті велися роботи зі збудниками особливо небезпечних інфекцій, які військові розглядали в якості біологічної зброї: бактеріями (чума, сибірка, туляремія, бруцельоз, сап, мелиоидоз), рикетсіями (тиф, Ку-лихоманка), токсинами і вірусами. Наприклад, в роки Другої світової був налагоджений промисловий випуск зброї на основі бойового штаму чуми, а випуск бойового запасу на основі бактерії сибірської виразки був поставлений на потік, і вони цілком могли бути використані на полі бою. Очевидно, Росія, як правонаступниця СРСР, продовжила роботу в цьому напрямку, за що і потрапила після отруєння Навального хімзброєю під американські санкції.

По-третє, після розпаду СРСР російська наука стагнує через дефіцит фінансування та масового «витоку мізків» за кордон. За всю історію громадяни Росії і СРСР лише двічі отримали Нобелівську премію з фізіології і медицини: Іван Павлов в 1904 році «за роботу з фізіології травлення» і Ілля Мечников в 1908 році «за праці з імунітету». Зважаючи на це напрошується висновок, що РФ в якійсь мірі причетна до коронавірусу COVID-19, і не випадково змогла так швидко винайти вакцину від нікому не відомого в світі захворювання, яке поставило сучасну медицину в країнах першого світу в глухий кут.

«Поява коронавіруса збіглася з аварією, що сталася в Росії в лабораторіях «Вектора» у вересні 2019 року (Федеральна бюджетна установа науки «Державний науковий центр вірусології та біотехнології "Вектор" - прим. автора), адже Китай був першим, хто зафіксував коронавірус, але велике питання звідки вірус поширився. Саме представники ФГБУ "48 ЦНДІ" брали участь в наданні допомоги Італії, що насправді з урахуванням відсутності реальної допомоги було схоже на розвідувальну операцію. І тут мова не в спробах росіян дізнатися якісь секрети країни-члена НАТО, а в бажанні отримати доступ до "генетичного матеріалу", зараженим людям, адже саме в Італії був найвищий пік заражень. Потім незабаром з’явилася вакцина. Є прямий зв’язок представників даної установи з піком зараження і появою препарату", – вважає військово-політичний експерт Олександр Коваленко.

Реклама

Злі язики кажуть, що спалах коронавіруса COVID-19 могла бути операцією російських спецслужб, і розроблений в лабораторіях збудник могли доставити під час Всесвітніх військових ігор, які пройшли 18-27 жовтня 2019 року в ... Ухані.

Той факт, що розробникам «Супутник V» є що приховувати, підтверджує небажання російської влади вакцинувати власних громадян. Росія намагається нав’язати препарат іншим країнам, включаючи Україну, використовуючи улюблені методи пітерського чекіста Володимира Путіна - підкуп, шантаж і погрози, а росіяни кинуті напризволяще.

РФ знаходиться на 4-му місці в світі за кількістю заражень. Число летальних випадків за офіційними даними подолало позначку в 60 тис. А на ділі смертність в рази більше, адже природний спад населення в Росії за підсумками 2020 року становитиме близько 600 тис. чоловік.

Про реєстрацію «Супутник V» стало відомо 11 серпня, і вже тоді російська влада могла почати вакцинацію населення, адже за їхніми заявами вакцина ефективна і безпечна. Однак вакцинація стартувала лише через п’ять місяців - в грудні, і за місяць, за оцінками влади, було вакциновано від 800 тис. до 1,5 млн осіб. Для формування колективного імунітету необхідно вакцинувати 75% населення в країни - це близько 110 млн осіб. Такими темпами вакцинація в Росії займе близько дев’яти років - за цей час від коронавіруса помруть не сотні тисяч, а мільйони росіян.

Очевидно, російська влада використовує «Супутник V» в якості «гібридного зброї» для досягнення геополітичних цілей, зокрема, зняття західних санкцій з «країни-рятівника». В Україні ж стоїть мета дискредитувати українську владу відмовою від покупки російської псевдовакцини і розколоти українське суспільство.

А тим часом в самій РФ чекають появи більшої кількості вакцин для вакцинації росіян. Чекати залишилося недовго - за даними ВООЗ, випробування проходять близько півсотні вакцин-кандидатів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно