Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сильне здуття і запор: причини та що робити

Сильне здуття і запор: причини та що робити

Насамперед кинемо погляд на власне термін "запор", а також причини, що його викликають. Згідно з поширеним визначенням, так іменується стан, при якому спостерігаються не більше трьох позовів протягом тижня. Крім того, стілець (кал людини) в подібних випадках сухий і твердий, через що випорожнення стає важким і хворобливим. Однією з найбільш поширених причин може вважатися недолік вологи в стільці, викликаний недостатністю споживання рідини. Також запор може бути викликаний нездоровою дієтою, сидячим способом життя, а також стати наслідком деяких хвороб або прийому ліків.

ВІДЕО ДНЯ

Найбільш поширеними симптомами запору є здуття і болю в черевній порожнині, значний дискомфорт при випорожненні, відчуття неможливості позбутися газів і навіть блювота.

Читайте також:  Медичні центри Мукачева: список, графік роботи, контакти

Реклама

Якщо під час походу в туалет вам доводиться тужитися занадто сильно або проводити там багато часу, вени вашого ануса і нижнього сегмента кишечника, швидше за все, роздуються, і це стане джерелом роздратування, больових відчуттів і дискомфорту в цій області тіла. Таким чином, з парою «запор – геморой» можна боротися одночасно шляхом ефективного пом’якшення виведення твердих випорожнень.

Якщо серйозного запору не приділяти увагу, він негативно позначиться не тільки на якості життя, але також на фізичному і моральному здоров’ї. Таким чином, кожен повинен знати про можливості, що дозволяють полегшити випорожнення. На щастя, існують методи, що дозволяють досягти за рахунок ряду звичайних продуктів, які знайдуться в кухні кожного будинку. Подивимося уважніше.

Реклама

Що робити при запорах?

Якщо регулярна нестача рідини в організмі є прямим шляхом до запорів, дослідники виявили, що навіть невеликий дефіцит вологи може стрімко висушити ваш кишечник. А якщо взяти до уваги відсоток вмісту вологи в наших тілах, то стає зрозуміло, чому нестача рідини призводить до складнощів у позбавленні організму від відходів.

Поряд зі звичайною (можливо, з додаванням лимонного соку) водою і несолодким м’ятним чаєм, газована вода може стати вашим вірним другом в боротьбі проти симптомів запору. Дослідження показують, що в даному випадку вона навіть краще, ніж просто питна вода, особливо для тих, хто страждає від хронічного запору або синдрому подразненої товстої кишки.

Якщо відчуття запору супроводжується такими симптомами, як спазми, здуття і болю в животі, вам може допомогти грілка (нехай навіть це буде пляшка з гарячою водою). Все вірно: це не просто можливість позбутися від періодичних болів. Так як тепло надає розслабляючий ефект, помістіть грілку в нижню частину живота і прикрийте чимось теплим: це допоможе вашим м’язам розслабитися. Головне – обережність.

Реклама

Їжа з пробіотиками – те що треба!

Якщо вас мучить хронічний запор, причиною також може виявитися дисбактеріоз кишечника. Це неприємний стан може бути викликано декількома факторами, такими як:

  • постійна схильність до стресу
  • недостатня і незбалансована дієта
  • фізичне і моральне виснаження
  • хронічні захворювання, а також
  • лікарські препарати, особливо антибіотики.

Всі зазначені фактори можуть підвищити кількість «поганих» бактерій в організмі, що призводить до значних порушень здоров’я, в тому числі запорів, здуття, нестачі вітамінів і мінералів, а також до ослаблення імунної системи.

Чи справді пробіотики допомагають боротися з симптомами запору? Поки немає свідчень того, що пробіотики безпосередньо впливають на відсутність запору; тим не менше, немає сумнівів в тому, що здорова кишкова флора для правильного травлення просто необхідна. Допомагаючи нам досягти цієї мети, їжа з пробіотиками може знизити ймовірність виникнення запорів. Дослідження показали, що ці мікроорганізми виробляють такі з’єднання, як молочна кислота (в тому числі і з коротким ланцюгом), а останні допомагають неперетравлюваних залишки їжі і швидше покинути наше тіло. Мало того: недавно було отримано дані про те, що корисні кишкові бактерії викликають більш активні скорочення кишечника і покращують консистенцію стільця.

Здорове харчування

Здорове харчування – основа для боротьби проти поганого травлення і неприємних симптомів запору, адже ніякі способи з вищенаведених не дадуть ідеальних результатів без ретельного вибору харчування.

Пам’ятайте, їжа має бути збалансованою і чергуватись. Не можна постійно вживати тільки одне м’ясо, чи постійно налягати на молочку. Все це треба комбінувати.

Увага! Стаття містить лише рекомендаційний характер. Якщо у вас виникли будь-які проблеми зі здоров’ям, обов’язково телефонуйте своєму сімейному лікарю.

Реклама

За матеріалами Donat.mg

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно