Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Мрія з дитинства: закарпатка розповіла про своє навчання у німецькому виші

Мрія з дитинства: закарпатка розповіла про своє навчання у німецькому виші

Мрія з дитинства: закарпатка розповіла про своє навчання у німецькому виші

Чимало студентів із Закарпаття навчаються в різних країнах Європи. Серед них є і ті, які в Європі здобувають і другий фах. Так зробила і Марина Яцола, яка здобула фах журналіста в Україні, а зараз навчається на бакалавраті на програмі «Бізнес-психологія» в університеті прикладних наук Бонн-Райн-Зіг, що в землі Північна Рейн-Вестфалія. Саме з нею ми поспілкувались про особливості навчання студентів у Німеччині, особливо в період пандемії. 

ВІДЕО ДНЯ

– Яким було твоє перше враження про Німеччину і, зокрема, виш, у якому навчаєшся?

– Німеччина одна з кращих країн світу за рівнем освіти. Тому я довго не вагалася, куди їхати. Окрім цього, це була моя мрія з дитинства. Спочатку, коли приїхала, було важко адаптуватися в чужій країні без друзів та родини.

Реклама

 

Мрія з дитинства: закарпатка розповіла про своє навчання у німецькому виші – 01
Реклама

Але насправді я дуже щаслива, що мені пощастило бути студенткою також і в Україні. Та навчання за кордоном, це, безумовно, безцінний досвід із новими можливостями. Це чудова нагода розширити горизонти та опанувати іноземну мову. 

Читайте також:
Закарпатка розповіла про особливості навчання студентів у Словаччині

– Чим особлива вища освіта в Німеччині? Які переваги ти б виокремила?

Реклама

– По-перше, це те, що освіта в Німеччині, хоч і не у всіх федеральних землях, є безкоштовною. Студенти сплачують лише семестровий внесок у розмірі 300 євро. Ця сума покриває також проїздний квиток на півроку. 

По-друге, це – можливість самому скласти індивідуальний план навчання та вибрати ті курси, які здаються більш цікавими. Навчальні заклади у Німеччині більшу частину навчального процесу приділяють самоосвіті. У зв’язку з карантинними обмеженнями, викликаними пандемією COVID-19, лекції проходять дистанційно, тому доводиться самотужки опрацьовувати багато матеріалу. 

Мрія з дитинства: закарпатка розповіла про своє навчання у німецькому виші – 02

Система оцінювання теж різниться від нашої, оскільки тут одиниця – це відмінно, а п’ять – незадовільно і найнижча оцінка. 

– Які плюси і переваги німецької освіти ти б хотіла бачити в українських вишах?

– Університет Бонн-Райн-Зіг має відмінну технічну інфраструктуру: добре обладнані лабораторії, загальноуніверситетський Wі-Fі та сучасну бібліотеку. Хотілося б, щоб і студенти українських вишів мали змогу користуватися сучасним науковим обладнанням, щоб повноцінно навчатися. Університет орієнтований не стільки на здобуття теоретичних знань, як на отримання практичних навичок. На лекціях студентів активно залучають до дискусії, а викладачі намагаються якомога більше візуалізувати навчальний процес. Так студенти краще засвоюють інформацію.

– Не секрет, що чимало іноземної молоді навчається в Німеччині. Не є винятком і твій виш. Як проводять своє дозвілля студенти у цій країні?

Реклама

– Так, зі мною навчаються не тільки німецькі студенти, а й молодь із Грузії, Вірменії, Росії, Іспанії, Китаю, Перу. Також в університеті майже на кожному курсі моєї програми є українки, з якими я підтримую зв‘язок. Оскільки крім навчання я ще працюю, часу на розваги залишається обмаль. Та і навчання іноземною мовою забирає багато сил та часу. 

Студентське життя в Німеччині, як і в Україні, насичене. Раніше ми частіше зустрічалися, обмінювалися досвідом, знайомилися з культурою та традиціями іноземних студентів, організовували спільні поїздки на вихідних. Наразі університет організовує безліч онлайн-заходів, на яких можна зав‘язати корисні знайомства та повчитися у професіоналів. І це чудово, що навіть під час пандемії ми, щоправда онлайн, можемо брати участь у таких заходах і в неформальній обстановці розвиватись.

– Дякую за розмову.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно