Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як подолати бідність в Україні

Як подолати бідність в Україні

Нинішні зарплати в нашій країні – це неповага до людей праці. Україна зараз - на жаль, найбідніша країна в Європі. На кожного українця за 2018 рік буде створено валового внутрішнього продукту на суму всього 2964 доларів. Так підрахував МВФ. У той же час в цілому по Європі цей показник багатства націй в 10 разів вище. Навіть в країнах Східної Європи в розрахунку на кожного жителя буде вироблено ВВП на 10,9 тис доларів.

ВІДЕО ДНЯ

Зокрема, в Румунії - на 12,2 тис доларів, в Польщі - на 14,5 тис, в Угорщині - на 16 тис, а в Словаччині - на 19,6 тис доларів. Вже і молдавани стали жити заможніше українців - кожному жителю цієї країни в 2018 році перепаде ВВП на суму понад 3,2 тис доларів. Серед 193 країн світу Україна по ВВП на душу населення в 2018 році займає 133 позицію. До кінця нинішнього року українці стануть такими ж бідними, як громадяни Гондурасу, Лаосу або Конго. Вельми показовим є той факт, що вже зараз мешканці Північної Африки в цілому є багатшими за наших співвітчизників.

Найсумніше те, що на найближчі роки навіть зарубіжні експерти та міжнародні кредитори України не прогнозують кардинального поліпшення добробуту жителів нашої країни. Без перезавантаження державної машини в Україні та реалізації нової економічної політики досягти істотного зростання добробуту наших громадян неможливо, – вважають в партії «Основа».

Реклама

Забезпечити це може тільки дотримання економічної доктрини «Україна 2030» та програмою «Принципи поваги» партії «Основа».

Люди праці в Україні повинні гідно заробляти і жити. Цільовий показник середньої зарплати - 20 тисяч гривень. Це дозволить повернути в країну сотні тисяч наших громадян, які працюють зараз за кордоном.

Реклама

Зарплати в Україні повинні відповідати рівню доходів в країнах Східної Європи. Зараз середні зарплати в Польщі, Словаччині та Угорщини складають 660-750 євро на місяць. Тому в Україні люди праці повинні заробляти щомісяця хоча б по 20 тис грн., що і є гривневим еквівалентом зарплат у згаданих країнах.  Наприклад, як це вже вдалося здійснити на харківському ПрАТ «ФЕД», де середня зарплата зараз складає 21 тис грн. Довгостроковий орієнтир - рівень зарплат в країнах з розвиненою економікою, який втричі вищий за східно-європейські зарплатні індикатори.

«Економічний потенціал України дозволяє досягти рівня середньої зарплати до 1000-1200 доларів, а пенсій - 450-500 доларів», - заявив лідер партії «Основа» Сергій Тарута, представляючи Доктрину збалансованого розвитку «Україна 2030» в Європейському парламенті в жовтні 2018 року в Брюсселі.

Читайте також:
"Основа" "зшиватиме" країну і висуває Сергія Таруту кандидатом в президенти
Реклама

Нинішні зарплати в Україні, на жаль, більш ніж в 2 рази нижчі рівня, що визначається програмою «Принципи поваги», розробленої партією «Основа». За вересень 2018 року середня номінальна зарплата по країні, згідно з офіційною статистикою, становила всього 9042 грн. В останні місяці зростання зарплат в країні практично зупинилося. З травня по вересень середня зарплата перебуває в діапазоні 8725-9170 грн. Майже в половині регіонів країни зарплати цієї осені не дотягли до рівня серпня. У деяких галузях взагалі намітилася тенденція до зниження номінальних зарплат, зокрема - на транспорті, в сфері нерухомості та ін.

За рівнем середньої зарплати в доларовому еквіваленті Україна зараз змогла вийти лише на рівень своїх показників за 2011 рік. Рекордні доходи громадян 2008 року і початку 2014 року продовжують залишатися недосяжними, вони як і раніше перевищують нинішні так звані «досягнення» приблизно на 30%.

Мінімальна зарплата в Україні повинна відповідати двом фактичним розмірами прожиткового мінімуму, що визначається Урядом. Тому що на один такий мінімум прожити неможливо.

Фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних громадян, визначений Мінсоцполітики в цінах вересня 2018 року, становить всього 4186 грн (з урахуванням обов’язкових платежів). За поточним курсом валют «міністерський» мінімум відповідає приблизно лише 130 євро, що, на жаль, в 2-4 рази менше мінімальних зарплат в країнах Східної Європи. Адже «найскромніша» мінімалка в Євросоюзі на початок 2018 року була в Болгарії - вона склала 261 євро (брутто). А в дев’яти інших країнах східного «крила» ЄС мінімальна зарплата перебувала в діапазоні 400-500 євро, повідомляє Євростат (в Литві і Румунії - 400-408 євро, в Латвії, Угорщині та Хорватії - 430-462, в Чехії і Словаччині - 478 -480, в Естонії і Польщі - 500-503).

Рівень мінімальних зарплат в державах, розташованих на півночі і заході ЄС, протягом найближчих років, на жаль, може служити лише дороговказом для економіки України - там мінімалка вже перевищує 1400 євро.

Мінімальна зарплата в Україні повинна бути не менше її нижнього порогу в небагатих країнах Східної Європи. Згідно з програмою «Принципи поваги» партії «Основа», в перерахунку на європейську валюту мінімальна зарплата людям праці в Україні, приблизно дорівнює 260 євро, що вже відповідає мінімальній зарплаті в Болгарії.

«Замість нинішніх мінімалок люди повинні отримувати по 20-30 тис грн», - заявив лідер партії «Основа» Сергій Тарута під час одного з публічних епізодів в ході робочого візиту до Чернігова у вересні 2018 року.

Реклама

Домогтися підвищення зарплат в Україні можна в порівняно короткі терміни. Наприклад, в країнах Східної Європи мінімальна зарплата за останні 10 років зросла в 1,5-3 рази. При цьому середньорічний приріст протягом 2008-2018гг становив від 4% в Чехії і Польщі до 9-12% в Болгарії і Румунії.

Партія «Основа» виступає також за зниження податкового навантаження на працю з 41,5% до 25%. У партії впевнені, що такий захід призведе до зростання заробітних плат в країні.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно