Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Шукають гроші на дороги, працюють у комісіях і допомагають громадам округів – над чим працюють вперше обрані депутати Закарпатської облради

Шукають гроші на дороги, працюють у комісіях і допомагають громадам округів – над чим працюють вперше обрані депутати Закарпатської облради

Шукають гроші на дороги, працюють у комісіях і допомагають громадам округів – над чим працюють вперше обрані депутати Закарпатської облради

Уже третій місяць обрані закарпатцями до обласної ради депутати в територіальних округах працюють у районах. Чи ефективно? Лише третина обранців у Закарпатській облраді VIII скликання – досвідчені політики, працювали у попередній каденції. Багато депутатів до головного органу місцевого самоврядування області потрапили вперше, тож мусять проходити експрес-курс депутата-початківця, адаптуватися до новацій децентралізації та активно включатися в роботу в районах, де отримали кредит довіри людей. Наскільки їм це вдається, на яких питаннях зосереджуються та з якими труднощами зіштовхнулися – розбираємось у матеріалі.

ВІДЕО ДНЯ

Головне завдання: лобіювати інтереси громад

Підприємець Іван Синетар обраний до Закарпатської обласної ради від Тячівщини. До депутатської роботи, каже, ставиться серйозно, вивчає роботу обласної ради, активно працює в комісії регіонального розвитку, адміністративно-територіального устрою, комунального майна та приватизації, тримає постійний контакт з усіма громадами району:

Реклама

– Усю свою енергію і діяльність сфокусував на проблемах 10 тергромад району. Раз на кілька тижнів проводжу виїзні наради у громадах, зустрічі з жителями та колективами різних закладів. Маю особистий контакт абсолютно з усіма головами громад, місцевими депутатами. Постійно отримую звернення з проханнями допомогти з вирішенням тих чи інших питань – формую депутатські запити, долучаюсь консультативно, залучаю тих, від кого залежить вирішення проблеми. Конкретно зараз, наприклад, докладаю всіх зусиль, щоб зберегти роботу Углянської лікарні, де працює понад 40 лікарів і яка обслуговує тисячі мешканців навколишніх сіл. Нещодавно зустрічався з колективом та керівниками громади, сформували план дій. Буштинській громаді допомагаю з майновими питаннями та організацією роботи. Також займаюсь питаннями створення в громадах локальних Агенцій регіонального розвитку, які допоможуть їм залучати гранти та покращити економічне становище.

Читайте також:
Обрано заступників голови Закарпатської облради
Реклама

Підкорювачка Евересту Ірина Галай отримала мандат від жителів Мукачівщини. Як секретар комісії з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації, свою увагу наразі зосереджує на впровадженні туристичних проектів та збереженні природи:

– У першу чергу – захист лісів Закарпаття! Я, мабуть, одна з небагатьох депутатів, хто на власні очі бачить глибину проблеми, бо сама ходжу в гори з туристичними групами. Коли піднялася на Стій, просто плакати хотілося, це не може не турбувати, - і така ситуація у багатьох інших куточках, наголошує Ірина. – Зробила подання до голів обласної ради та адміністрації, і зараз розглядаємо варіант внесення 8000 гектарів до заповідної зони. Є також проект в напрямку туризму. До мене звернувся житель Барбова, села на Мукачівщині. Пропонує організувати туристичну велогонку «7 озер». І, виявляється, саме у Барбові знаходиться найбільше водосховище, але до нього нема дороги. Тож працюю над внесенням ділянки до переліку шляхів, які відремонтують цьогоріч. Переконана, це дасть поштовх туризму.

Обраний від 6 округу Василь Юрик свою діяльність зосереджує на рідному Міжгірському районі. Йдеться і про допомогу всім чотирьом громадам колишнього району, і про сфокусовану роботу в бюджетній комісії облради. Каже, в роботі дуже допомагає досвід керівних посад у районній адміністрації:

Реклама

– Першочергово, лобіюю виділення коштів на ремонт доріг та будівництво двох амбулаторій. Також постійно займаюсь контролем робіт з реконструкції спортзалу в Міжгірській школі №1, яку реалізують у рамках програми ДФРР. Подав депутатські запити, зокрема, по дорозі у Міжгір’ї та виділення карети швидкої допомоги у гірську амбулаторію Торуні. Машину вже виділили. Вдячний і керівництву Закарпатської ОДА, бо є порозуміння. Голова, заступники завжди чують всі прохання та реагують на них, – розповів Василь Юрик.

Депутатка від Ужгородського району, викладачка Лівія Балог входить до постійної комісії з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації. У цьому напрямку і зосереджує свою діяльність:

– Дуже важливі питання відносяться до нашої роботи в цій комісії – туристичний розвиток нашої області, вивчення стану історично-культурної спадщини, розширення системи пунктів пропуску. У цих напрямках наша фракція завжди була дуже активною, тому зараз теж шукаємо можливість залучати міжнародні гранти та інвесторів. У постійному контакті з осередками та громадами округу. Нещодавно провели зустрічі у Великодоброньській, Чопській, Холмківській та Сюртівській територіальних громадах, щоб розглянути ряд найважливіших питань.

Читайте також:
Олексій Петров про своє звільнення: "Я залишаюся працювати в області, яку вважаю рідною"

Варто співпрацювати з ОТГ та визначити пріоритетні напрямки діяльності, – думка політологів

Надавати консультативну допомогу громадам, лобіювати їхні інтереси, налагодити зв’язок обласної ради та тергромад – одне з головних завдань для кожного обласного депутат зараз, наголошує політолог Михайло Шелемба:

– Вартує звернути увагу на процес децентралізації, попрацювати в районах. Консультативна робота найперше – кадровий потенціал у багатьох новостворених громадах вкрай низький. А вже потім, коли будуть створені так звані стратегії розвитку громад, дивитися на проблемні точки. Наприклад, зараз чи не для кожної громади є проблемними питаннями передача шкіл, садочків, музичних та спортивних закладів на баланс – фінансування, виплата зарплат, утримання лягає на їхні плечі. Такі заклади треба зберегти, можливо, відпрацювавши формат співфінансування відразу кількох громад. Те саме стосується питання роботи місцевих лікарень – приводити їх рівень до вимог НСЗУ мають саме громади. І обласні депутати мають долучатися до вирішення проблем, – тим більше, що у районних рад фактично вже нема функціоналу, і вертикаль місцевої влади зараз виглядає «область-ОТГ», каже політолог. Також Михайло Шелемба відзначає важливість ефективної роботи в комісіях:

Реклама

– Спостерігаю за роботою комісій, і позитивно те, що ходять на засідання багато депутатів. Вони зараз лише вливаються в роботу, але важливо робити це ефективно.

Узагалі політологи кажуть: робити першу більш-менш об’єктивну оцінку роботи обласних депутатів можна буде щонайменше на початку літа, за пів року після того, як обранці закарпатців, стали до виконання своїх обов’язків.

– Щоб ми бачили за що голосують, що вони подають на голосування, що пропонують, як працюють з виборцями, хто ходить на сесії, які запити подають. Багато депутатів, особливо нові, недосвідчені, чогось вважають, що будуть вирішувати якісь стратегічні, глобальні речі. Натомість більшу частину часу займатимуться саме рутиною, бо це і є їхня робота. Я б радив знайти собі одного або кількох досвідчених помічників, з досвідом чи депутатським чи роботи консультантами, які фаховою порадою зможуть спрямовувати і допомагати, - каже політолог Іван Стряпко. - Вони змушені будуть співпрацювати з громадами, керівниками ОТГ, депутатами, так і по окремих напрямках. Зрештою, кожна політична сила, яка представлена в обласній раді, має своїх мерів десь, депутатські корпуси в територіальних громадах. А якщо нема голів і депутатів, нехай шукають точки дотику з тими людьми, спілкуються, один одному допомагають. Це є нормальний політичний процес, робота, за підсумками якої частина з них переобереться, а частина – ні. Якісь політсили пройдуть, а якісь просто зникнуть, якщо не покажуть жодної діяльності.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно