Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Хто повинен керувати Україною

Хто повинен керувати Україною

Так сталося, що у країнах пострадянського простору укорінилися такі системи влади, де найбільше повноважень має президент.

ВІДЕО ДНЯ

Часто президенти стають узурпаторами влади, що веде до тоталітаризму. А от у європейських сусідів України головні управлінські функції належать прем’єр-міністрам. Саме прем’єр-міністри відповідають за соціально-економічний розвиток країни, а президенти виконують виключно представницькі функції, перерізають стрічки, а подеколи виконують роль арбітрів у спорах між гілками влади.

Що ми маємо в Україні? У нас афішується парламентсько-президентська держава, однак цілком очевидно, що вся система влади побудована саме під посаду президента. Навіть у проекті децентралізації, яка ніби-то передбачає ліквідацію голів держадміністрацій, все одно прописана посада такого собі «смотрящего» від президента.
Але вже назріло питання зміни форми правління в Україні. Президент не може мати стільки повноважень, скільки має тепер. Ми стали свідками того, як президентська гілка влади перебирає функції уряду, але відповідальності за економічний стан в країні нести не хоче.

Реклама

Як вважає лідер партії «Основа» Сергій Тарута, в Україні вже давно назріло питання змін до Конституції і надання більших прав в управлінні державою саме прем’єр-міністру. Так, для цього потрібні зміни до Конституції, а це доволі тривалий процес. Але цей процес потрібен вже, бо ці перипетії в середині влади тільки псують імідж держави і шкодять її розвитку. Глава уряду не може приймати самостійних рішень і нести відповідальність за них. У діяльність уряду все одно втрутиться президентська гілка влади.

У партії «Основа» вважають, що нові конституційні норми повинні прописати виключно фахівці у сфері конституційного права. Такі люди в партії є і багато з них є нинішніми депутатами Верховної Ради. Саме вони зареєстрували законопроект №3781, який визначає компромісну процедуру підготовки проекту нової, Народної Конституції України. Згідно цього законопроекту, нову Конституцію повинні розробляти так звані Конституційні Збори, до яких повинні бути включені представники всіх територіальних громад. Після того, як проект буде розроблений, його обов’язково потрібно винести на всенародне обговорення, а потім остаточний варіант винести на всенародний референдум. Тобто, якщо ми говоримо про народну Конституцію, то вона повинна бути підготовлена і прийнята народом. І саме в цій новій Конституції вже має бути чітко розмежовано функції гілок влади. Щоб було зрозуміло, чим займається парламент і які його повноваження, які функції у глави уряду і які у президента. І тоді вже не виникатимуть спірні питання, хто за що відповідає.

Реклама

У партії «Основа» вважають, що Президент повинен бути всього лиш арбітром для інших гілок влади і гарантом дотримання Конституції. Він несе відповідальність за суверенітет країни та її безпеку. При цьому його не повинен обирати парламент, як це є у багатьох країнах, а обирати президента таки повинен народ на виборах.

А от за соціально-економічний стан в країні повинен нести відповідальність прем’єр-міністр. Саме уряд розробляє довготривалі програми розвитку країни і дотримується виконання цих програм. І тут не потрібно жодного втручання президента. Саме глава уряду повинен чітко розуміти, яка економічна модель потрібна країні і мати всі важелі для того, щоб управляти економікою.

У партії «Основа» чітко усвідомлюють, що саме сильний прем’єр-мінстр – це найефективніша модель управління державою. Глава уряду формує команду з фахівців-однодумців і ця команда розбудовує країну. Більше того, в «Основі» переконують, що мають свою потужну команду фахівців, які можуть розбудовувати країну і нести відповідальність за її соціально-економічний розвиток. «Я, як промисловець і менеджер, неодноразово рятував великі індустріальні підприємства-банкрути – не тільки в Україні, а й у Польщі, Угорщині. Це було непросто, але мені багато що вдавалося. Нині проблема масштабніша – треба рятувати нашу країну. І для вирішення цього завдання у «Основи» є і стратегія, і команда антикризових управлінців», – заявив в одному з інтерв’ю Сергій Тарута.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно