Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 326 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Різдвяний штолен: рецепт випічки, яку можна приготувати вдома

Різдвяний штолен: рецепт випічки, яку можна приготувати вдома

Публікуємо рецепт класичного різдвяного штолена від Лілії Цвіт.

За три тижні до Різдва в багатьох країнах Європи готують випічку, яка асоціюється саме із цим великим святом, — штолен. Це традиційна німецька випічка, але зараз її готують, продають і куштують далеко за межами цієї країни.

ВІДЕО ДНЯ

За цей час штолен вдосталь наповниться ароматом спецій та сухофруктів і на Різдво смакуватиме по-особливому. В останні кілька років така різдвяна випічка стала доволі популярною і в Україні. Але, звісно, не такою популярною, як традиційні українські різдвяні страви. Тому у багатьох магазинах в містах та селах вже можна купити штолен.

Читайте також:
На вигляд буде схожа на справжню: як приготувати «червону ікру» на свята вдома
Реклама

Але він не зрівняється з тим, який буде приготований власноруч. Тому пропонуємо рецепт цієї випічки, яким поділилась відома галицька блогерка та господиня Лілія Цвіт.

Різдвяний штолен від Лілії Цвіт — покроковий рецепт

Для приготування традиційної німецької випічки знадобиться чимало інгредієнтів. Але зазначимо, що з такої кількості вийде три штолени вагою 600-700 грам.

Для опари знадобляться:

  • 150 мл молока;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 15 г пресованих дріжджів або 5 г сухих;
  • 80 г борошна.

Для тіста треба:

  • 1 яйце;
  • 80 г цукру;
  • 100 г кефіру;
  • 1 пачка ванільного цукру;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 150 г масла 83%;
  • 370 г борошна.

Для наповнення знадобляться:

  • 200 г родзинок;
  • 100 г кураги;
  • 100 г журавлини;
  • цедра 1 грейпфрута;
  • 100 г горіхів;
  • 3 ч. л. суміші спецій — мускатний горіх, імбир, кориця, подрібнені зерна кардамону;
  • 200 мл коньяку.

Для начинки потрібно:

400 г фруктового провареного пюре;

40 грам манної крупи.

Додатково знадобляться:

  • 100 г масла;
  • 200 г цукрової пудри.

Як приготувати штолен

Спочатку всі сухофрукти треба помістити в банку або іншу ємність і залити їх окропом, щоб добре промити. Далі воду слід злити і додати до сухофруктів натерту цедру грейпфрута.

Далі потрібно додати дрібку кориці, меленого мускатного горіха, імбиру та подрібнені зерна кардамону.

У банку треба влити коньяк, закрити її кришкою і добре збовтати. Її слід залишити у холодильнику мінімум на добу, а в ідеалі — на 5 діб.

Наступний крок — це влити у велику миску тепле молочко, всипати 1 ст. л. цукру і добре перемішати. Далі додати дріжджі, 100 г борошні і замісити рідке тісто. Опару, яка вийшла, треба залишити на 40 хвилин у теплому місці.

Для здоби потрібно розтопити масло, додати до нього яйця, цукор, вершки, сіль і перемішати все це до однорідності.

Потім здобу треба додати до опари. Помаленьку слід всипати борошно і протягом 10 хвилин вимішувати тісто. Далі його на 40 хвилин залишити у теплі.

За цей час варто зайнятись горіхами і подрібнити їх. Потім горіхи слід додати до тіста, далі всипати настояні в банці сухофрукти. Усі це добряче вмішати в тісто і знову залишити у теплі, але цього разу на годину.

Наступний крок — розділити тісто на 3 рівні частини і кожну з них, як зазначає Лілія Цвіт, розкачати у форму прямокутника завтовшки 2 см. Із кожного шматка доведеться сформувати штолен. Далі традиційний десерт варто на 20 хвилин залишити, а потім випікати впродовж години при температурі 160 градусів.

Коли різдвяний штолен приготується і буде ще гарячим, його варто змастити топленим маслом та щедро посипати цукровою пудрою.

Нагадаємо, раніше видання публікувало рецепти 12 різдвяних страв.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно