Різдвяний штолен: рецепт випічки, яку можна приготувати вдома
Публікуємо рецепт класичного різдвяного штолена від Лілії Цвіт.
За три тижні до Різдва в багатьох країнах Європи готують випічку, яка асоціюється саме із цим великим святом, — штолен. Це традиційна німецька випічка, але зараз її готують, продають і куштують далеко за межами цієї країни.
ВІДЕО ДНЯЗа цей час штолен вдосталь наповниться ароматом спецій та сухофруктів і на Різдво смакуватиме по-особливому. В останні кілька років така різдвяна випічка стала доволі популярною і в Україні. Але, звісно, не такою популярною, як традиційні українські різдвяні страви. Тому у багатьох магазинах в містах та селах вже можна купити штолен.
РекламаАле він не зрівняється з тим, який буде приготований власноруч. Тому пропонуємо рецепт цієї випічки, яким поділилась відома галицька блогерка та господиня Лілія Цвіт.
Різдвяний штолен від Лілії Цвіт — покроковий рецепт
Для приготування традиційної німецької випічки знадобиться чимало інгредієнтів. Але зазначимо, що з такої кількості вийде три штолени вагою 600-700 грам.
Для опари знадобляться:
- 150 мл молока;
- 1 ст. л. цукру;
- 15 г пресованих дріжджів або 5 г сухих;
- 80 г борошна.
Для тіста треба:
- 1 яйце;
- 80 г цукру;
- 100 г кефіру;
- 1 пачка ванільного цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 150 г масла 83%;
- 370 г борошна.
Для наповнення знадобляться:
- 200 г родзинок;
- 100 г кураги;
- 100 г журавлини;
- цедра 1 грейпфрута;
- 100 г горіхів;
- 3 ч. л. суміші спецій — мускатний горіх, імбир, кориця, подрібнені зерна кардамону;
- 200 мл коньяку.
Для начинки потрібно:
400 г фруктового провареного пюре;
40 грам манної крупи.
Додатково знадобляться:
- 100 г масла;
- 200 г цукрової пудри.
Як приготувати штолен
Спочатку всі сухофрукти треба помістити в банку або іншу ємність і залити їх окропом, щоб добре промити. Далі воду слід злити і додати до сухофруктів натерту цедру грейпфрута.
Далі потрібно додати дрібку кориці, меленого мускатного горіха, імбиру та подрібнені зерна кардамону.
У банку треба влити коньяк, закрити її кришкою і добре збовтати. Її слід залишити у холодильнику мінімум на добу, а в ідеалі — на 5 діб.
Наступний крок — це влити у велику миску тепле молочко, всипати 1 ст. л. цукру і добре перемішати. Далі додати дріжджі, 100 г борошні і замісити рідке тісто. Опару, яка вийшла, треба залишити на 40 хвилин у теплому місці.
Для здоби потрібно розтопити масло, додати до нього яйця, цукор, вершки, сіль і перемішати все це до однорідності.
Потім здобу треба додати до опари. Помаленьку слід всипати борошно і протягом 10 хвилин вимішувати тісто. Далі його на 40 хвилин залишити у теплі.
За цей час варто зайнятись горіхами і подрібнити їх. Потім горіхи слід додати до тіста, далі всипати настояні в банці сухофрукти. Усі це добряче вмішати в тісто і знову залишити у теплі, але цього разу на годину.
Наступний крок — розділити тісто на 3 рівні частини і кожну з них, як зазначає Лілія Цвіт, розкачати у форму прямокутника завтовшки 2 см. Із кожного шматка доведеться сформувати штолен. Далі традиційний десерт варто на 20 хвилин залишити, а потім випікати впродовж години при температурі 160 градусів.
Коли різдвяний штолен приготується і буде ще гарячим, його варто змастити топленим маслом та щедро посипати цукровою пудрою.
Нагадаємо, раніше видання публікувало рецепти 12 різдвяних страв.