Як готується голодна кутя: рецепт та коли її потрібно класти на стіл у 2024 році
Кутю в період свят різдвяного циклу готують тричі. Кожна з них має свою назву: «багата», «щедра» та «голодна».
Багату кутю подають на Святвечір, щедру — на Маланки, а голодну — напередодні Водохреща. Інтернет-видання PMG.ua вже повідомляло, що за новим календарем Хрещенський святий вечір буде 5 січня, а за старим — юліанським — 18 числа.
Рецепт голодної куті трохи відрізняється від попередніх двох. Багата кутя обов’язково пісна, щедру навпаки готували з додаванням масла, а от голодна складається в основному із зерна та меду.
Читайте також:
Голодна кутя — рецепт
Список інгредієнтів для такої куті дуже малий. Нам потрібно взяти:
- пшеницю — 1 склянку,
- воду — 3 склянки,
- мед — 2 столові ложки,
- мак — 100 грамів,
- олія — 1 столова ложка,
- дрібку солі.
Рецепт голодної куті:
- Пшеницю гарно помийте та замочіть на кілька годин (але найкраще було б це зробити на цілу ніч).
- Зваріть пшеницю у зазначеній в рецептурі кількості води. Перед кипінням воду посоліть та додайте 1 ложку олії.
- Запарте мак. Зробити це дуже легко: кілька разів його залийте холодною водою (промийте). Потім поставте на вогонь та, постійно помішуючи, висушіть його. Мак отримає сіруватий колір.
- Якщо маєте автентичну макітру, то перетріть у ній мак. Якщо ні — то перетріть у кавомолці чи блендері.
- Коли пшениця зварилась, додайте в неї мак, та мед. Все перемішайте.
Раніше видання публікувало рецепти пісних страв на Святвечір.