Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Пісний борщ: скільки він коштує на Закарпатті у світлі чималих цін на продукти

Різдвяний піст триває, а разом із ним – поволі почали зростати ціни на рослинні продукти. Звісно, чи не кожна господиня готує в цей період борщ. При цьому – у всіх є свої, часто родинні рецепти. Отже, приготуємо традиційну українську страву  і ми.

Без м’яса – дешевше?

Кілограм м’яса коштує в середньому 70-100 гривень. Однак у піст замінимо його грибами. Трилітрова банка білих сушених дарів лісу коштує 150-170-200 гривень. На жаль, навіть дорожче, ніж шматок свинини… крім того, нам потрібна олія. Вартує літр у середньому 26-32 гривні. Буряк, морква, капуста, цибуля – від 6 до 10 гривень. Картопля – 5 гривень. Зелень (петрушка, кріп) – 4-6 гривень за пучок. А ще варто придбати спеції і томатну пасту.

Отже, беремо по півкілограма картоплі (2,50 грн), буряка (3 грн), 300 грамів капусти (1,80 грн) й по 200 грамів моркви (1,20 грн), цибулі (1,20 грн), 0,03 л олії – 1 гривня, 0,09 л томатної пасти (4,20 грн), зелень (4 гривні) та гриби (90 гривень). Рахуємо. Виходить 101 гривня 60 копійок. Можна, звісно, й зовсім за економ-бюджетом – без грибів. Тоді борщ обійдеться всього у 11,60 гривень.

На щастя, поки що страва нам по кишені. Однак якщо замінювати м’ясо грибами, суп буде зовсім не дешевшим… А якщо варити борщ не на один, а на кілька днів, то сума потроїться. А при цьому крім першої страви, потрібен і гарнір,  і салат, і інші наїдки, бо відомо ж, що не борщем єдиним живе закарпатець.

Скільки борщу можна зварити за місяць?

Звісно, те, що ми їмо у першу чергу залежить від того, скільки заробляємо. А зарплати, як відомо, у нашій області, є чи не найнижчими в Україні. Офіційні, звісно… Адже наші працьовиті люди не завжди трудяться вдома… нерідко за гіркою копійкою їдуть за кордон. Але до уваги братимемо дані обласного управління статистики.

Середньомісячна зарплата в Закарпатті, згідно з даними Держстату, складає 4110 гривень. Однак у кожному місті й районі показники різні.

При цьому, в Ужгороді населення заробляє найбільше – 4534 гривні. З цієї суми можна зварити 44,42 літри борщу… На місяць, звісно ж, вистачить…

У Мукачеві зарплатня складає 4487 гривень. А  це – 44,16 літрів українського супу. У Хусті статки населення значно нижчі – 3621 гривень. Тобто, 35,63 літри борщу.

У Берегові середня зарплатня – 4036 гривень, або 39,72 літри борщу, у Чопі – 4407 гривень (43,37 літрів смачної страви).

У районах ситуація майже аналогічна. На Берегівщині , скажімо, із 3973 гривень заробітної плати можна приготувати 39,10 літрів супу, на Виноградівщині – із 4348 гривень доходів виходить 42,79 літрів борщу, на Великоберезнянщині – 3511 гривень – 3455 літрів страви, на Воловеччині – 4320 гривень, або  33,66 літрів борщу, на Іршавщині – 3118 гривень, або 30,68 літрів, на Міжгірщині – 3526 гривень, або 34,70 літрів, на Мукачівщині – 3949 гривень, або 38,86 літрів, на Перечинщині – 4243 гривень, або 41,76 літрів, на Рахівщині – 3815 гривень, або 37,54 літрів, на Свалявщині – 3432 гривень, або 33,77 літрів, на Тячівщині – 3669 гривень, або 36,11 літрів, на Хустщині – 3465 гривень, або 34,10 літрів і в Ужгородському районі, де рівень добробуту, виходить, що є найвищим у області – 4546 гривень  можна приготувати найбільше супу – аж  44,74 літри.

Звичайно, доволі нетрадиційно вимірювати заробітні плати у борщолітрах, однак… чого не зробиш заради експерименту… Тим більше, що основну суму зароблених грошей все одно закарпатці витрачають на їжу.