Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як боротися з борщівником? Поради спеціаліста

Борщівник сибірський, або. як його ще називають, борщівник Сосновського – багаторічна рослина родини зонтичних з 2-5 річним циклом розвитку. З центральної її бруньки на 3-5-й, рідше на 2-3-й рік...

Борщівник сибірський, або. як його ще називають, борщівник Сосновського – багаторічна рослина родини зонтичних з 2-5 річним циклом розвитку.

З центральної її бруньки на 3-5-й, рідше на 2-3-й рік життя, утворюється квітковий пагін. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується головним чином насінням. Квітка – складний зонтик, білий або зелено-жовтий. Борщівник Сосновського досягає 3 метрів висоти, має великі перисті листки та порожнисте стебло (на знімку). Росте переважно на добре зволожених ґрунтах (береги річок, каналів та біля автошляхів). В горах подекуди займає великі площі.

Звідки він взявся - невідомо. Кажуть, він був «експортований» і дуже посилено культивувався у «сталінські часи» як кормова культура та медонос.

Невдовзі з’ясувалося, що молоко корів, котрі їли борщівник, набувало гіркуватого присмаку. Але зупинити самопоширення борщівника вже не змогли й назвали його «помстою Сталіна». На Закарпаття борщівник завезли в 1974 році з Київщини як силосну культуру. Рослина справді давала велику зелену масу, однак після того, як багато селян отримали опіки, її перестали культивувати. Проте насіння розсіялося, і ми отримали дуже живучий і до того ж небезпечний бур’ян. На території краю борщівник заселяє значні площі ріллі та неорних земель, засмічує посіви майже всіх сільськогосподарських культур, але найбільш сприятливими умовами розвитку бур’яну є необроблювані ділянки (узбіччя шляхів, вулиць, береги каналів, річок та пустирі). Борщівник особливо небезпечний в період цвітіння. Опіки, які людина отримує від контакту з ним, доволі глибокі, і лікують їх значно довше, ніж звичайні, бо виникає некроз поверхні шкіри на місці контакту з цією рослиною. У людини може підвищуватися температура, її нудить, морозить. Окрім того, виникають різні алергічні реакції. Якщо людина має астму, то борщівник може спровокувати приступ задухи. Лікування опіків складне і тривале.

Рослину необхідно нещадно винищувати, не даючи зацвісти. В містах і населених пунктах весною, на початку відростання рослин - зрізування основного кореня на глибині 8-12 см., багаторазове скошення відростаючого листя до початку цвітіння, а на узбіччях доріг, берегах річок і інших угіддях на початку відростання рослин - обприскування гербіцидами суцільної дії (раундап, аргумент, ураган форте та ін.). Зважаючи на те, що бур’ян викликає опіки шкіри при контакті з рослиною, всі роботи по його знищенню треба проводити в захисному одязі.

Прислухаймось до порад спеціаліста і знищуймо небезпечний бур’ян.

Ірина Шкріба, начальник державної інспекції захисту рослин Мукачівського району