Прощена неділя: історія та традиції
Сьогодні, 10 березня, відзначають Прощену неділю або останній день Масляної перед Великим постом.
Історія і традиції
Прощену неділю пов’язують з вигнанням Адама і Єви з раю. У цей день прийнято після літургії читати Євангеліє в церкві з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, інакше Господь не пробачить.
Це останній день перед Великим постом, який повинен підготувати християнина до головного свята – Великодня. Можна їсти м’ясо, сир, яйця та інше перед постом.
Коли просити прощення
Просити вибачення слід вранці. А в цей момент краще думати про те, як саме образив людину. Увечері в цей день зазвичай поминають покійних і ходять на кладовище. Раніше залишки їжі в цей час спалювали, а посуд мили, щоб підготуватися до іспиту.
Чого не можна робити в Прощену неділю
У Прощену неділю не можна вживати алкоголь, сваритися, лихословити і важко працювати. Церковники також проти спалювання опудала, хоча це язичницька традиція, яка до цього дня уживається з християнством.