У ТСН розповіли про один із давніх рецептів, який готують на Закарпатті
Які найнезвичайніші страви готували понад 300 років тому на Півдні та Заході України – розповіла ТСН у спецпроекті “Жахливо смачно”.
Дива української кухні невичерпні – ТСН вирушила на Закарпаття, де готують десерт з одного інгредієнта, але без краплі цукру чи меду, та без жодних спецій – леквар.
Для цієї місцевої страви потрібні лише сливи. З ягід готують дуже густе так зване повидло. Його варять цілий день у мідних казанах на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору.
На Закарпатті леквар завжди був дешевим, тож, відповідно, й доступним для всіх їжею. Прийшла страва сюди з Угорщини. Леквар передавали солдатам на фронт і брали у далекі подорожі, бо довго не псується і має високу концентрацію фруктози.
Для кулінарного експерименту журналістка ТСН Людмила Бадалян разом з родиною місцевого жителя пана Анатолія очистила від кісточок 55 кг сливи-угорки. Леквар у сезон слив споконвіку готували гуртом.
Процес приготування леквару
Варити леквар треба не менше, ніж 24 годин, при цьому упродовж доби його треба безперервно помішувати. У процесі приготування сливи пускають сік і згодом утворюється піна. На ніч леквар слід зняти з вогню і залишити вихолоджуватися. Із 55 кг м’якоті слив отримуємо 5 кг леквару. На другий день приготування страву можна куштувати.
“Пам’ятаєте, як круто намазати варення на хліб. Тільки він такий не засолодкий, а більше дає кислинки. Я узагалі їла б його ложкою. Пам’ятайте, десерт без цукру – совість чиста”, – поділилася враженнями від куштування леквару журналістка.
А дієтолог зауважила, їй імпонує те, що у страві немає доданого цукру – лише сахароза та фруктоза. Але для того, щоб скуштувати страву й не нашкодити організму, а також мати гарний вигляд, достатньо їсти дві ложки леквару на день.