Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Культура
  • В угорському Дебрецені представили виставку закарпатської школи живопису

В угорському Дебрецені представили виставку закарпатської школи живопису

В угорському Дебрецені представили виставку закарпатської школи живопису
ВІДЕО ДНЯ

Учора, 25 лютого, в угорському місті Дебрецені розпочала свою роботу унікальна виставка. На розсуд поціновувачів мистецтва були представлені понад 70 творів закарпатського мистецтва (живопис і скульптура). Виставка проходить за підтримки угорського уряду та сприяння Генерального консульства Угорської Республіки в м. Ужгороді. 

Слід відзначити, що закарпатський живопис розпочав подорож територією сусідньої країни з Мішкольца, вчора на невеликий термін зупинився в Дебрецені, відтак відвідає ще кілька міст Угорщини й лише так буде представлений у Будапешті. Хоча й на цьому виставка не завершить свою роботу – на неї ще чекають у Словаччині, адже й там хочуть побачити, чим живе сучасне мистецьке Закарпаття.  

Реклама

Виставка унікальна тим, що з часів незалежності України такого масштабного за кількістю представлених митців культурницького заходу ще не було. Закарпатську школу живопису в рамках виставки представив 31 митець. Угорські, а відтак і словацькі поціновувачі мистецтва можуть помилуватися роботами Володимира Микити, Бориса Кузьми, Наталії Грабар, Олени Кондратюк, Антона Ковача, Івана Бровді, Богдана Коржа, Володимира Павлишина, Атілли Коприви, Ференца Ерфана, Олександра Громового, Ярослава Борецького, Людмили Корж-Радько, Ласло Мадяра та інших.  

На відкритті виставки були присутні як самі художники, так і їхні колеги з Угорщини, а також представники українських та угорських мас-медіа.

Реклама

Як розповів перед відкриттям виставки один із її учасників, живописець Атілла Коприва, фактично наразі в Угорщині презентований вагомий доробок закарпатської школи живопису. Зі слів художника, «загалом поняття закарпатської школи живопису трішки окреслене певними традиціями, але зараз, у рамках цієї виставки ми переслідували іншу ідею – це бажання показати насамперед характер закарпатської школи живопису. Це з одного боку, а з іншого боку – ми прагнули представити на розсуд сусідів ті сучасні починання, експерименти, які на даний момент взакарпатському живописі існують. Тому ми й говоримо, що виставка не прив’язана саме до школи, вона приурочена саме до тих перспектив, до сучасних тенденцій, які існують в даному осередку вданому регіоні на сучасному етапі». 

На питання журналістів, за якими критеріями підбирали твори мистецтва, А. Коприва відповів: «Відбір робився з метою показати не тільки іменитих, титулованих художників Закарпаття, знаних на всеукраїнському та міжнародному рівнях, а й молодих митців, які мають високий фаховий рівень розвитку і значні перспективи. Головним було – гідно представити закарпатський живопис, все його розмаїття й багатство».

Митець зізнався, що ідея виставки визрівала давно, протягом тривало часу її формували й готували до втілення. «Загалом відзначу, що в рамках виставки презентований творчий шлях закарпатської школи живопису від третього покоління: тут і Володимир Васильович Микита, Іван Васильович Бровді, тут твори їхніх учнів Золтана Мички, Бориса Кузьми. Аби назвати всіх – затратимо багато часу, тут також і твори більш молодого покоління, яке також амбітне, яке формує свій колорит у мистецтві», – уточнив А. Коприва. 

Реклама

Присутній на виставці урядовий уповноважений Державного Секретаріату з Питань Національної Політики Угорської Республіки д-р Іштван Грежа високо оцінив виставку та рівень її організації. «Ми дуже високо оцінюємо таке розмаїття творчого потенціалу Закарпаття, яке представлене тут, фактично, зараз ми бачимо дух Закарпаття, – сказав доктор Грежа. – Хочу відзначити, що нині вся Європа переживає складні часи, і культура, духовне єднання здатні допомогти здолати значні випробовування. Саме тому вкрай важливо за найменшої можливості представляти культурну складову кожної нації.Угорський уряд вважає, що це та цінність, яку потрібно підтримувати, і докладає всіх можливостей до цього».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно