Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Чому нараховують плату за транспортування газу та як від неї відмовитись [якщо є причина]

Чому нараховують плату за транспортування газу та як від неї відмовитись [якщо є причина]

Чому нараховують плату за транспортування газу та як від неї відмовитись [якщо є причина]

Видання пояснює, чому рахунки за розподіл газу виставляють навіть тим споживачам, хто взагалі не користується "блакитним паливом". І що треба зробити, аби остаточно "від’єднатися" від газової труби й не платити за доставку палива.

ВІДЕО ДНЯ

До інформаційно-консультаційного центру ГазПравда звернувся власник помешкання у столичній багатоповерхівці Павло Береговий. У квартирі чоловіка вже понад 10 років тому відрізали газопостачання, але платіжки за доставку (розподіл) "блакитного палива" приходять і досі. Попередні власники цієї квартири вважали нарахування помилковими, тож не оплачували їх. Чоловік же вирішив з’ясувати, чому облгаз виставляє цей рахунок та звідки взявся борг. 

Читайте також:
Українці платитимуть за газ по-новому: роз’яснення, що зміниться
Реклама

"Нещодавно отримав квартиру у спадок. Почав розбиратися: є заборгованість за кількома статтями комунальних послуг. Зокрема – борг за доставку газу, близько 90 грн. Подивився, що в місяць нараховують по 4 гривні. Але газу у цій квартирі немає вже більше 10 років! Це і в платіжці видно, обсяг розподіленого газу дорівнює нулю. Кілька гривень на місяць – це невелике навантаження на сімейний бюджет. Та хотілося б зрозуміти, чому я плачу за послугу, якої не отримую", – розповів він.

Чому нараховують плату за транспортування газу та як від неї відмовитись [якщо є причина] – 01
Реклама

Видання нагадує, що вартість послуги з доставки газу виключена із загального рахунку за газ і виставляється окремим платежем із січня 2020 року.

Зрозуміло, що транспортування газу оплачувалося завжди. Просто раніше ця сума була включена у вартість одного кубічного метру газу. Нова схема розрахунку за газ є максимально прозорою. Так споживачі розуміють, за що конкретно та яку суму вони сплачують.

Нарахування за доставку – це не плата "за трубу". Це оплата обслуговування газової інфраструктури, що підведена до домогосподарства. Тому часто споживачі стикаються з тим, що доставку газу нараховують навіть тим, хто фізично не отримує газ. Адже можливість підключити газопостачання назад зберігається.

Реклама

"Якщо споживач не користується газом, але не хоче розривати договір на розподіл газу (щоб потім не сплачувати за його повторне підключення), йому доведеться сплачувати мінімальну суму за розподіл газу, яка відповідає групі споживання споживача газу. Група споживання визначається на момент укладання договору (в залежності від підключених газових пристроїв: газова плита, газовий котел, водонагрівач) та прописується в договорі на розподіл газу», – зазначає начальниця Центру правової підтримки споживачів газу ГазПравди Юлія Чеберяк.

Але, звісно ж, від послуги можна відмовитися та не платити за неї.

"Щоб не платити, потрібно звернутися в облгаз та розірвати договір про розподіл. Якщо знову виникне потреба користуватися газом, потрібно буде просто знову укладати договір та платити за підключення", – пояснюють у ГазПравді.

Якщо заборгованість уже виникла (до розірвання договору на розподіл газу) то її, скоріше за все, доведеться оплатити.

Отже, як правильно оформити розірвання договору про розподіл газу?

  • Переконайтеся, що газопостачання до оселі дійсно припинено офіційно. Якщо все задокументовано в правильному порядку, у вас має бути Акт про припинення газопостачання.
  • Після цього зверніться до Оператора ГРМ (можна письмово поштою або електронною поштою) з вимогою розірвати договір про розподіл газу. До своєї заявки додайте копію Акту про припинення газопостачання.
  • Якщо газопостачання до оселі офіційно не припинено, але споживач не користується газом та не планує це робити найближчим часом, такому споживачеві слід звернутись до Оператора ГРМ із офіційною заявою про припинення розподілу (газопостачання) газу з розірванням договору про розподіл газу.
  • Після розірвання договору про розподіл газу між споживачем газу та Оператором ГРМ, а також після повного взаєморозрахунку між сторонами договору відповідно до умов договору, Оператор ГРМ більше не має права виставляти рахунки за послугу розподілу газу споживачеві.

У разі, якщо після відключення газу та розірвання договору на розподіл газу споживачеві продовжують надходити рахунки на оплату послуги розподілу газу, або якщо Оператор ГРМ відмовляється розірвати договір, таким споживачам слід звертатись із скаргою до НКРЕКП.

Реклама

Раніше повідомлялось, що українцям почнуть надходити оновлені платіжки за газ.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно