Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Українці платитимуть за газ по-новому: роз’яснення, що зміниться

Українці платитимуть за газ по-новому: роз’яснення, що зміниться

Споживачі платитимуть за газ по-новому, починаючи з 1 травня 2022 року. Вже скоро українцям будуть надходити платіжки нового зразка. Головна зміна – у ній облік буде вестися не в кубічних метрах, а в кіловат-годинах.

ВІДЕО ДНЯ

Видання вже розповідало, що домогосподарствам змінювати лічильники не доведеться. Вся робота стосовно переведення із кубометрів в кіловати енергії ляже на газових операторів.

Читайте також:
Українцям почнуть надходити оновлені платіжки за газ: що зміниться
Реклама

Одним із мотивів зміни розрахунків є уніфікація обчислення. На цей час у нас та країнах ЄС діють різні підходи щодо обліку природного газу. Облік природного газу в Україні здійснюється у кубічних метрах, натомість в країнах ЄС облік природного газу здійснюється в одиницях енергії. 

Все ж, більш об’єктивним є облік природного газу в енергетичних одиницях, оскільки забезпечується більш коректне та справедливе ціноутворення, полегшується складання енергетичного балансу підприємств та стає більш прозорим аналіз ефективності використання газу у порівнянні з іншими енергоносіями.

Реклама

Розрахунки за кубічні метри спожитого газу нівелюють права споживача не сплачувати за неякісний газ або сплачувати його меншу вартість. Іншими словами, на сьогодні споживач незалежно від того, якісний газ чи ні, має сплатити за весь його обсяг, який пройшов через лічильник газу.

"В дійсності по регіонах України в один і той же час якість газу за параметрами його енергії є різною. Більш того, якість газу в одному і тому ж газопроводі може змінитися в залежності від його маршруту (родовища, технологічного режиму тощо). При цьому, споживачі України сплачують за газ як товар всі однаково, не залежно від його якісних властивостей", – пояснюють автори закону.

Введення енергетичних одиниць дозволить зробити прозорою і зрозумілою ефективність використання природного газу в порівнянні з іншими енергоносіями.

Реклама

Теоретично, якби газ для населення не подорожчав із травня, то суми в платівках могли б навіть зменшитись. Втім, експерти енергетичного ринку практично одностайні – тариф на газ у травні зросте. Тому нова модель обчислення споживання, фактично, не дозволить зекономити.

Згідно з даними "Оператор ГТС України", у січні 2022 року найнижча якість газу була у Львівській та Полтавській областях. Дані згаданий оператор оновлює кожного місяця, тому вони є динамічними та можна відслідкувати тенденцію.

Раніше видання розповідало, як платити за комунальні послуги в кілька разів менше.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно