Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ціни на меблі злетіли: відомо, чи будуть вони дорожчати ще більше

Ціни на меблі злетіли: відомо, чи будуть вони дорожчати ще більше

Вартість витратних матеріалів на меблі суттєво зросли. Українські виробники зазначають, що це впливає на кінцеву ціну товарів. Вже з початку 2022 року вартість ДСП дорожчала тричі. Але якщо раніше деяким виробникам вдавалося стримувати ціну на меблі за рахунок зменшення маржі або експорту за кордон, то тепер ціни переглянуть усі.

ВІДЕО ДНЯ

Чому подорожчали меблі

Серед факторів, які вплинули на вартість українських меблів, експерти виділили як ключову – ціни на дерев’яні плити. Справа в тому, що в Україні всього три основні виробники ДСП, у яких закуповується вся меблева галузь. І оскільки закупівельні ціни на деревину та процес виробництва сировини для них також подорожчав, відповідно і кінцевому виробнику – меблевим заводам – його продають дорожче.

Реклама
Читайте також:
З полиць супермаркетів може зникнути один з найпопулярніших продуктів

"За 2021 рік у нас було близько п’яти піднімань цін тільки через те, що подорожчала плита, з якої ми виготовляємо меблі", – розповів заступник директора з зовнішньоекономічної діяльності ВМК-Україна (Волинська меблева компанія) та Гербор-холдинг Ігор Янощук.

Реклама

Загалом, зазначає він, лише за минулий рік меблі подорожчали приблизно на 25-30%.

Серед інших причин – збільшення вартості газу та енергетичних ресурсів, які, у свою чергу, позначилися на ціні скла: його виробляють на заводах, де печі працюють на газі. А також інфляція, адже більшість фурнітури виробники замовляють за кордоном.

Таким чином, уточнює Янощук, від самих виробників мало що залежить, і ціну вони піднімають лише за прайсами на сировину, які їм дають постачальники.

Реклама

Чи будуть дорожчати меблі і надалі

На даний момент меблярі знову в процесі перерахунку, оскільки виробники плит попередили про нове підвищення цін із 1 березня 2022 року. Альтернативних постачальників меблярі поки що не розглядають: ввозити ДСП із-за кордону просто нерентабельно.

"З січня цього року ДСП вже подорожчало на 15%, і ще такого не було, щоб лише за 1,5 місяці – втричі! Ось сьогодні я отримала черговий лист від двох заводів, що з 1 березня ще подорожчає на 5%" , – каже керівник компанії-виробника меблів Zalizo Наталія Ніколаєнко.

Вона уточнює, що причиною вказується девальвація гривні та подорожчання матеріалів, які закуповуються заводами з виробництва плит у Європі за євро.

За словами Ніколаєнко, якщо дорожчає сировина, то виробники, звичайно, піднімають ціни, ось тільки не багато хто готовий у результаті брати меблі за такими цінами. Зараз виробник тримає старі ціни за рахунок зменшення маржі, але вже планує їхній глобальний перегляд з весни з урахуванням усіх подорожчань сировини та витрат виробництва.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно