Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Українці працюватимуть за новими правилами: подробиці

Українці працюватимуть за новими правилами: подробиці

Українці тепер працюватимуть за новими правилами, адже трудові відносини для малого та середнього бізнесу вирішили спростити. Для цього запроваджують договірний режим регулювання трудових відносин.

ВІДЕО ДНЯ

Таким чином, надалі більшість умов роботодавець і працівник зможуть узгодити між собою, не спираючись на норми Трудового кодексу. Такі зміни передбачає законопроект№5371, який депутати Верховної Ради підтримали у другому читанні. Розповідаємо подробиці.

Тепер малі та середні підприємства зможуть в індивідуальному порядку домовлятися зі співробітниками про систему оплати праці та розмір зарплати, доплати, премії, робочий час та тривалість щотижневого відпочинку, а також про умови розірвання договору.

Реклама
Читайте також:
Як знайти роботу, якщо вам за 40 і бракує професійного досвіду

Та все ж певні обмеження Трудового кодексу зберігаються. Роботодавець повинен не порушувати норми тривалості робочого часу на тиждень (40 годин) та відпустки на рік (24 дні). Також роботодавець має повідомляти про зміни умов праці не пізніше ніж за два тижні та виплачувати зарплату не рідше ніж раз на місяць.

Реклама

Умови укладання індивідуальних договорів такі:

  • роботодавець має бути суб’єктом малого чи середнього підприємництва;
  • для підприємства має працювати трохи більше 250 працівників;
  • розмір заробітної плати працівника, з яким укладається договір, не може перевищувати вісім мінімальних зарплат (52 000 грн).

При цьому раніше юристи зазначали, що фактично норми документа дозволяють погіршувати умови праці на підприємствах, де числиться менше ніж 250 співробітників.

Реклама

Так, до набрання чинності новим законом будь-які умови трудових договорів, які погіршують становище працівника порівняно з вимогами КЗпП, є недійсними відповідно до ст. 9 кодексу. Новий закон пропонує не вважати погіршенням становища працівника відмінні від КЗпП умови на підприємствах малого і середнього бізнесу.

Також фахівців збентежило формулювання у тексті документа, де зазначено, що рівень зарплати у договорі має визначатися "з урахуванням встановленого законом граничного мінімального розміру". Юристи ж наголошують, що слова "з урахуванням" не дають повної гарантії, що вимоги МРОТ виконуватимуться в індивідуальних договорах.

Нагадаємо, стало відомо, кому в липні підвищать зарплату.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно