Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Податкова знатиме, скільки у вас грошей: що відомо про новацію, яка невдовзі запрацює

Податкова знатиме, скільки у вас грошей: що відомо про новацію, яка невдовзі запрацює

Податкова знатиме, скільки у вас грошей: що відомо про новацію, яка невдовзі запрацює

Вже цього року між Україною і податковими країн ЄС стартує автоматичний обмін фінансовою та податковою інформацією. Це має на меті максимально детінізувати доходи громадян та виявити незадекларовані активи, пише видання Фокус. 

ВІДЕО ДНЯ

"Мета обміну – боротьба з ухиленням від сплати податків та детінізація доходів. Податкова усвідомлює, що деякі податкові резиденти України можуть приховувати свої доходи за кордоном. Автоматичний обмін інформацію стане додатковим стимулом для своєчасного декларування доходів та сплати податків в Україні", – вважає Іван Маринюк, юрист юридичної фірми "Ілляшев та Партнери".

Читайте також:
Пропонують впровадити вже цього року: депутати заговорили про великі зміни
Реклама

За його словами, українські банки зможуть збирати інформацію про рахунки платників податків інших країн в Україні та передаватимуть її в українську податкову. Потім податкова буде передавати таку інформацію в податкові служби інших країн залежно від статусу податкової резидентності (де особа має сплачувати податки), а також отримуватиме аналогічну інформацію про своїх платників податків.

Теоретично, податкова матиме право подати запит із проханням пояснити джерела походження грошей, якщо виявить різницю у стані рахунків за автоматичним обміном.

Реклама

"У разі виявлення факту отримання незадекларованих доходів, можуть бути донараховані податкові зобов’язання", – зазначив Іван Миронюк.

Автоматичний обмін має запрацювати у липні 2023 року. 20 березня ВРУ ухвалила законопроєкт щодо автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки №8131 від 17.10.2022 (зараз на підписанні у президента). Цей законопроєкт передбачає, що перший обмін може відбутися у 2024 році за перший звітний період – з 1 липня 2023 по 31 грудня 2023.

Експерти пояснюють: автоматичний обмін фінансовою інформацією стосуватиметься усіх – ФОПів, юридичних та фізичних осіб.

Реклама

"Мова йде про інформацію від фінансових установ про фінансові рахунки, власників та/або контролюючих осіб власників таких рахунків, які є податковими резидентами інших юрисдикцій-партнерів по обміну. Простіше кажучи, податкові органи України отримають інформацію про залишки і рух коштів по рахунках податкових резидентів України за кордоном", – повідомила податкова консультантка Олександра Томашевська.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно