Скільки коштує паска, якщо її купляти в інтернет-магазині
Наближається Великдень і вже наступного тижня у декого постане вибір: спекти паску самому чи купити її в магазині.
Якщо вибір впав саме на купівлю, то пропонуємо зорієнтуватись у цінах. А вони дуже відрізняються. Зазначимо, що вартість паски залежить від ваги, її наповнення (складу інгредієнтів) та оздоблення.
ВІДЕО ДНЯДля початку, щоб легше було порівнювати ціни, розповімо про дослідження Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки». Там порахували, що вартість основної складової великоднього кошика — паски домашньої випічки за традиційним рецептом (700 г борошна, 6 шт. яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів) — складе 179,8 грн за 1 кг, що на 5,8% перевищує вартість паски 2023 року (169,88 грн).
Реклама«Таке відносно незначне здорожчання символу Великодня зумовлено відчутним зниженням цін на яйця (майже на 30%), на цукор (-15%) та борошно (-5%). Проте інші складові паски подорожчали: масло вершкове (+16,4%), молоко (+13,6%), дріжджі (+9,6%)», — зазначив академік НААН Юрій Лупенко.
Зрозуміло, що у супермаркетах вартість паски є вищою, адже враховує логістику та націнку.
РекламаСкільки коштує паска у 2024 році
Інтернет-видання «PMG.ua» помоніторило ціни в інтернет-магазинах, які є альтернативними майданчиками для купівлі продуктів.
Наразі ціни такі:
- найдешевші паски коштують у межах 100 гривень (245 грамів, з родзинками, зверху глазурована),
- за ціною від 150 до 170 гривень можна купити паску вагою 450-480 грамів (з дріжджового здобного тіста з додаванням родзинок та апельсинових цукатів, прикрашена глазурованою цукровою помадкою та кольоровою посипкою),
- від 200 гривень коштує 450-грамова паска з додаванням шоколаду та інших наповнювачів.
Є ціни й набагато вищі, як от 500-700 гривень за паску. Така вартість обумовлена італійським борошном та натуральною закваскою (без додавання дріжджів). Також такі паски більш декоровані.
Нагадаємо, дехто випікає паску без родзинок чи інших наповнювачів. Так часто роблять, зокрема, у Закарпатській області. Тому ми подаємо рецепт класичної закарпатської паски, який передається з покоління в покоління.