Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 313 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 000+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Найдорожчі гриби у світі ростуть в Україні: як вони виглядають та яка ціна

Найдорожчі гриби у світі ростуть в Україні: як вони виглядають та яка ціна

Найкращі ресторани світу ці гриби використовують у дуже малих порціях та здебільшого як добавку (спецію). Вони дуже дорогі. Водночас зустрічаються в Україні, зокрема в Карпатах та на Закарпатті.

Йдеться про трюфелі, які ростуть під землею, а на смак не схожі на жоден інший гриб. Зовні трюфелі нагадують маленьку дивну картоплю, але насправді це гриби. Серед них є як їстівні, так і отруйні види.

ВІДЕО ДНЯ

Правильні трюфелі формуються на глибині до 20 см в землі й тісно пов’язані з кореневою системою дерев. Вони отримують воду та поживні речовини саме завдяки симбіозу з деревами, тому для формування якісних трюфелів важливо, щоб дерева були здоровими.

Ростуть ці гриби колоніями, зазвичай залишаючись на одному й тому ж місці протягом багатьох років.

Реклама
Читайте також:
Рідкісний гриб виявили на території нацпарку "Синевир"

В Україні найбільш придатні для зростання білого трюфеля умови — в Закарпатті, зокрема на Воловеччині, Березнянщині та частково Перечинщині. Ці гриби надають перевагу південним схилам, мішаним лісам і помірній вологості.

Реклама

За несприятливих умов трюфель погано розвивається, що негативно впливає як на його якість, так і на ринкову вартість.

Трюфелі мають настільки високу цінність, що їх продаж спричинив появу масштабного підпільного «чорного» ринку. У світі рекордним за вартістю став білий італійський трюфель вагою 1,3 кг, який продали за вражаючу суму — 330 тисяч доларів.

Який смак у трюфелів

У статті на сайті знаного кулінара Євгена Клопотенка описаний їх смак. Трюфелі вирізняються насиченим, інтенсивним смаком, у якому гармонійно поєднуються землисті й грибні ноти. Цей унікальний аромат робить їх неповторними серед інших видів грибів. Залежно від сорту трюфеля смакові відтінки можуть значно різнитися — а сортів існує чимало.

Реклама

Серед найпоширеніших видів трюфелів — білі, чорні, літні, бургундські, французькі чорні та чорні літні. Чорні трюфелі мають яскравий, майже пряний аромат і зазвичай набувають виразнішого смаку після термічної обробки. Їхній смак часто порівнюють з горіховим, деревним, грибним, а іноді навіть із шоколадним.

Чорний трюфель
Чорний трюфель

Білі трюфелі вважаються більш делікатними за смаком, але все одно легко помітними в будь-якій страві. Їхній аромат мускусний, а смак часто описують як легкий, з часниковими нотками. Саме білі та чорні трюфелі мають найбільшу популярність у світі гастрономії.

На «чорному» ринку трюфель збувають за ціною приблизно у 400 євро за 100 грамів. Принаймні про це йдеться у статтях, розміщених у медіа на цю тему в попередні роки.

Раніше видання розповідало, як на Закарпатті чоловік продав гриби за 200 гривень, хоча вони коштували кілька тисяч доларів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно