Найдорожчі гриби у світі ростуть в Україні: як вони виглядають та яка ціна

Найкращі ресторани світу ці гриби використовують у дуже малих порціях та здебільшого як добавку (спецію). Вони дуже дорогі. Водночас зустрічаються в Україні, зокрема в Карпатах та на Закарпатті.
Йдеться про трюфелі, які ростуть під землею, а на смак не схожі на жоден інший гриб. Зовні трюфелі нагадують маленьку дивну картоплю, але насправді це гриби. Серед них є як їстівні, так і отруйні види.
ВІДЕО ДНЯПравильні трюфелі формуються на глибині до 20 см в землі й тісно пов’язані з кореневою системою дерев. Вони отримують воду та поживні речовини саме завдяки симбіозу з деревами, тому для формування якісних трюфелів важливо, щоб дерева були здоровими.
Ростуть ці гриби колоніями, зазвичай залишаючись на одному й тому ж місці протягом багатьох років.
РекламаВ Україні найбільш придатні для зростання білого трюфеля умови — в Закарпатті, зокрема на Воловеччині, Березнянщині та частково Перечинщині. Ці гриби надають перевагу південним схилам, мішаним лісам і помірній вологості.
РекламаЗа несприятливих умов трюфель погано розвивається, що негативно впливає як на його якість, так і на ринкову вартість.
Трюфелі мають настільки високу цінність, що їх продаж спричинив появу масштабного підпільного «чорного» ринку. У світі рекордним за вартістю став білий італійський трюфель вагою 1,3 кг, який продали за вражаючу суму — 330 тисяч доларів.
Який смак у трюфелів
У статті на сайті знаного кулінара Євгена Клопотенка описаний їх смак. Трюфелі вирізняються насиченим, інтенсивним смаком, у якому гармонійно поєднуються землисті й грибні ноти. Цей унікальний аромат робить їх неповторними серед інших видів грибів. Залежно від сорту трюфеля смакові відтінки можуть значно різнитися — а сортів існує чимало.
РекламаСеред найпоширеніших видів трюфелів — білі, чорні, літні, бургундські, французькі чорні та чорні літні. Чорні трюфелі мають яскравий, майже пряний аромат і зазвичай набувають виразнішого смаку після термічної обробки. Їхній смак часто порівнюють з горіховим, деревним, грибним, а іноді навіть із шоколадним.

Білі трюфелі вважаються більш делікатними за смаком, але все одно легко помітними в будь-якій страві. Їхній аромат мускусний, а смак часто описують як легкий, з часниковими нотками. Саме білі та чорні трюфелі мають найбільшу популярність у світі гастрономії.
На «чорному» ринку трюфель збувають за ціною приблизно у 400 євро за 100 грамів. Принаймні про це йдеться у статтях, розміщених у медіа на цю тему в попередні роки.
Раніше видання розповідало, як на Закарпатті чоловік продав гриби за 200 гривень, хоча вони коштували кілька тисяч доларів.