Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Не мала баба клопоту… купила порося

Не мала баба клопоту… купила порося
Ще тільки почало благословитися на світ, а на мукачівській торговиці уже гамірно і людно. Поміж великих дерев’яних ящиків ходять покупці живого товару, оглядають, прицінюються, торгуються і, досягши...

Ще тільки почало благословитися на світ, а на мукачівській торговиці уже гамірно і людно. Поміж великих дерев’яних ящиків ходять покупці живого товару, оглядають, прицінюються, торгуються і, досягши врешті-решт згоди, кладуть у мішки маленьких поросят. Купувати свинок зараз дуже вигідно, бо вже кілька тижнів поспіль ціна на шеститижневих значно впала. «Скільки хочете за ось цього білого з чорними плямами веприка?» — питає молодиця років сорока у старого вусатого угорця в капелюсі. «Триста п’ятдесят гривень, — відповідає дід і починає нахвалювати тваринку.—Побзерайте лем, який він шіковний, як швидко бігає, а хвостик он як закручений — це гарне здорове порося, з нього виросте великий вепр, сала будете мати на увесь рік, а великодній шовдар важитиме мінімум 10-12 кілограмів». Та молодиця не погоджується і стоїть на своєму, мовляв, свинки нині не в ціні, отож за таке порося і двісті досить. Поторгувавшись хвилин з десять, веприк пішов за 250 гривень. «Потуняли поросята, — скаржиться дід. — Перед великодніми святами таких пацят я збував по 600-700, а нині — у три рази дешевше. Та що поробиш, мусиш віддавати за таку ціну, бо зараз мало хто їх купує». Я не міг не поцікавитися, що, власне, сталося, чому цей живий товар, який ще у травні так дорого коштував, нині так різко здешевів. «Бо кожен господар старається, купити порося або пізно восени, якщо має теплу стайню, або ж ранньою весною, коли вже тепло, — пояснює Ганна Михайлівна, пенсіонерка із Нових Лучок, — щоби до Нового року та Різдва свинча встигло вирости. Коли ж купите його тепер, то справжнього сала годі сподіватися. Тварина, звісно ж, підросте, але гарної товстої солонини у неї не буде. Та й м’яса багато з неї не матимете. Отож зараз саме той період, коли мало хто купує поросят». «Беріть у мене поросят, подивіться, які вони гарні, аж виблискують, — вихваляє свій товар інша молодиця, витягаючи з великого ящика добре сплеканого веприка.— Підходьте, поторгуємося. Я прошу три сотні, але щось трохи скину». «Ваших пацят мені не треба й даром,— відрізує молодий селянин із мішком у руках. — Ви їх цукром годуєте, щоби мали товарний вигляд, а з таких справжня свиня не виросте. Я маю гіркий досвід і вже зарікся, що таку свинку купувати більше не буду». Як пояснила потім жителька Червеньова пані Надія, продавці з деяких закарпатських сіл дійсно додають у корм поросятам цукор. Тварини підростають гарними і мають дуже привабливий вигляд, ну хоч візьми та й фотографуй десь у рекламу. Але потім у нового господаря не їдять, худнуть і навіть можуть загинути. Таких свиней в жодному разі купувати не слід. «Варто брати свинча, котре дуже рухливе, має гарний рожевий колір і добре закручений хвостик,— порадила червенівська ґаздиня. — А ще спробуйте дати йому з долоні комбікорм чи зерно, якщо воно кинеться його їсти, то таке пацятко можна сміло купувати». Найбільше розводять поросят на Турківщині у сусідній Львівській області. Цим промислом люди там займаються із незапам’ятних часів. Збувають маленьких пацят у нас на Закарпатті. Я щодня бачив на Воловеччині цілі каравани легкових автомобілів з причепами, які розвозять по селах району жи¬вий товар. Заїхавши у населений пункт, водій вмикає клаксон і починає сигналити, сповіщаючи тим самим, що має щось для продажу. І хоча зараз на такий товар не сезон, все ж покупці знаходяться. «Існує обернено пропорцій¬на залежність між вартістю свинчат і зерна,— пояснює головний спеціаліст управління агропромислового розвитку Мукачівської райдержадміністрації Петро Поминчук. — Чим дорожче зерно, тим дешевші поросята, оскільки дороге зерно мало хто купує, бо воно збільшує собівартість свинини. І навпаки, коли збіжжя дешеве — свинчата дорожчають, бо тоді кожен хоче купити порося і годувати дешевим кормом». І це дійсно так. Нині зерно дуже дороге. Пшениця, кукурудза, ячмінь б’ють рекорди — 170 гривень за центнер. Таким збіжжям годувати порося невигідно. Ось це і є другою причиною того, що нині молочні пацята так здешевіли. Якщо не підведе погода і цьогорічний урожай зернових буде таким, як минулоріч, а вартість комбікормів знизиться, тоді варто очікувати на збільшення попиту на пацят, а отже, і на їхнє здорожчання. Віталій Пумпинець

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно