Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Будь-які фінансові порушення не вигідні…

Будь-які фінансові порушення не вигідні…
За 6 місяців 2010 року Контрольно-ревізійним відділом у місті Мукачево та Мукачівському районі загалом проведено 14 контрольних заходів. За їх результатами в 93 відсотках виявлено порушень...

За 6 місяців 2010 року Контрольно-ревізійним відділом у місті Мукачево та Мукачівському районі загалом проведено 14 контрольних заходів. За їх результатами в 93 відсотках виявлено порушень фінансово-бюджетної дисципліни на загальну суму 7438,22 тис. грн. , із яких:

ВІДЕО ДНЯ

- недоотримання фінансових ресурсів по 9 об’єктах контролю на суму 177,32 тис. грн.;

- проведення витрат з порушенням законодавства 11 суб’єктами господарювання на загальну суму 2084,65 тис. грн.

Реклама

- виявлено втрат фінансових та матеріальних ресурсів, допущених внаслідок неефективних управлінських дій керівниками 5 підприємств, установ на загальну суму 257,52 тис. грн.

Решта сумових порушень, а це 4918,73 тис. грн. або майже 67 відсотків від загальної суми виявлених, так звані інші порушення фінансової дисципліни, що не призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів і, насамперед, пов’язані з недоотриманням порядку ведення бухгалтерського обліку та порушенням тендерного законодавства .

Реклама

Завдяки вжитим заходам вдалося забезпечити усунення фінансових порушень на загальну суму 7280,6 тис. грн. або 98 відсотків від виявлених, в тому числі, додатково надійшло до бюджетів всіх рівнів, спеціальних фондів бюджетних установ та отримано підприємствами і організаціями 325,62 тис. грн. втрачених доходів, відшкодовано та поновлено втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 2016,45 тис. грн. Інші порушення усунуто на 100 відсотків.

Логічним наслідком вказаної роботи стало оперативне і повне інформування органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для вжиття певних заходів впливу до порушників фінансово-бюджетної дисципліни та вирішення проблем, що спричинили використання фінансових та матеріальних ресурсів з порушенням чинного законодавства, реалізація пропозицій щодо посилення відповідальності посадових осіб, через прийняття управлінських рішень.

Зокрема, протягом січня-червня поточного року відділом на адресу Мукачівського міського голови, Мукачівської райдержадміністрації та районної ради, направлено 5 інформаційних документів із проектами розпорядчих документів. В усіх випадках за нашою ініціативою прийнято управлінські рішення, із наведенням проблемних питань та зобов’язанням вжити конкретних заходів для відшкодування та усунення виявлених порушень, а також попередження виникнення подібних порушень.

Реклама

Окремо хочеться наголосити, що контрольно-ревізійний відділ не тільки інформує про результати окремих контрольних заходів на об’єктах , що фінансуються з місцевого бюджету, але й надає дані щодо стану фінансової дисципліни як в місті Мукачево, так і в Мукачівському районі взагалі, незважаючи на рівень бюджету та форму власності чи господарювання (тобто державне чи комунальне підприємство, бюджетна чи госпрозрахункова форма господарювання).

Насамкінець, хочу звернути увагу на найтиповіші види порушень, які призводять до недоотримання фінансових ресурсів, а саме :

- не відображення в обліку заборгованості та не перерахування до бюджету орендної плати фізичними та юридичними особами, якими отримано в оренду майно відповідно до умов договору;

- не стягнення бюджетною установою штрафних санкцій з контрагента за невиконання умов договору.

Порушення, що спричиняють збитки бюджету, підконтрольній установі – це в основному проведення зайвих виплат коштів, внаслідок завищення вартості чи обсягів виконаних робіт, наданих послуг; за фактично не виконані роботи, не отримані товари, послуги без відображення у бухгалтерському обліку дебіторської заборгованості, а також безпідставне покриття за рахунок бюджетних коштів витрат сторонніх юридичних та фізичних осіб, зокрема орендарів.

При ревізіях сільських (селищних) рад найчастіше виявляються порушення законодавства з оплати праці, які виражаються в зайвих виплатах заробітної плати, премій, матеріальної допомоги та заохочення, а також в недоотриманні фізичними особами належних їм виплат, внаслідок проведення таких в занижених розмірах. Операції, проведені з порушенням законодавства, що не призвели до втрат та інші порушення фінансової дисципліни виявляються в кожному підконтрольному об’єкті. До таких належать: заниження в обліку вартості активів, завищення боргових зобов’язань, лишки при інвентаризаціях, взяття зобов’язань понад затверджені асигнування та ліміти. Отже, загалом види порушень мають різну сутність і можуть розглядатися в межах наданих повноважень працівниками органів Державної контрольно-ревізійної служби як незаконне використання фінансових та матеріальних ресурсів або як втрати, внаслідок недоотримання доходів чи інші порушення фінансової дисципліни залежно від підходу, визначеного законодавством Країни. Однак, хочу зауважити, що будь-які фінансові порушення невигідні, так як за результатами їх виявлення всі, без винятку, винні особи притягуються до дисциплінарної чи адміністративної відповідальності. Так, за фактами порушень, виявлених контрольними заходами в першому півріччі 2010 року, працівниками контрольно-ревізійного відділу в місті Мукачево та Мукачівського району складено 22 протоколи про адмінправопорушення (ст. 164- 2, ст. 164-14 КУпАП), на підставі яких притягнуто до адмінвідповідальності 22 посадові особи та відповідно до розпорядчих документів об’єктів контролю притягнуто до дисциплінарної відповідальності 19 порушників фінансової дисципліни.

Про це повідомили інтернет-видання "Панорама Мукачева" в прес-службі Мукачівської РДА.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно