Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Будівництво сміттєпереробного заводу на Берегівщині триває згідно графіку

Будівництво сміттєпереробного заводу на Берегівщині триває згідно графіку

Голова Закарпатської ОДА Василь Губаль під час робочої поїздки у Берегівський район ознайомився з ходом будівництва сміттєпереробного заводу у селі Яноші. Робота триває активно.
Власне, вона була розпочата рік тому – 17 липня 2014-го року на території майбутнього заводу заклали символічну капсулу, котра позначила старт проекту. Але затим процес призупинився – через неузгодженості з виплатами частини коштів, яку в рамках проекту повинна була внести закарпатська сторона, через проблеми з казначейством тощо. Розблокував цей процес восени минулого року голова ОДА й у п’ятницю, 3 липня, вирушив переконатися, як тривають роботи.

ВІДЕО ДНЯ

Микола Якимець генеральний директор ТОВ "Берег Вертикал" - компанії, котра відповідає і за будівництво заводу, і займається вивезенням твердих побутових відходів у районі - показуючи територію, розповів: заплановані потужності об’єкту – до тридцяти тисяч тон сміття у рік. На сміттєсортувальному заводі в селі Яноші планується довести кількість сміття, що підпадає переробці, до 80 відсотків. Загалом проект розрахований на 80 років і покликаний не тільки посприяти тому, аби на Берегівщині стало просто чистіше, а й створити робочі місця та допомогти наповнювати місцевий бюджет. Його значення для вирішення проблеми стихійних сміттєзвалищ, засміченості узбіч і русел річок – неоціненне. І йдеться про європейські підходи до поводження з побутовими відходами та найвищі екологічні стандарти, – повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Перший етап сортувальної лінії мають завершити до кінця року, а наступна черга – полігон для захоронення відходів, котрі не підлягають утилізації. Його проектна площа становить 100 на 115 метрів, а формат передбачає семирівневу систему захисту. До того ж передбачено з полігону видобувати біогаз, який використовуватимуть для виробництва електроенергії для села.

Реклама

Василь Губаль так прокоментував побачене: "Коли я став до обов’язків голови ОДА, цей об’єкт стояв. Кошти були заблоковані на казначейських рахунках. Після зустрічей у районі, з головою сільської ради, виконавцями робіт протягом тижня було прийнято рішення й ми розблокували процес. Але я тут сьогодні не з того приводу, що ми зробили тоді. А з огляду на те, чого прагнемо і що робиться. І хотів би всьому Закарпаттю, усім районам, там, де в деяких представників громади виникає супротив проти таких об’єктів, показати, що це є насправді. І керівників районів – райдержадміністрацій, райрад і сільських голів, котрі на своїх територіях мають проблеми зі сміттям, з утилізацією побутових відходів, запрошую сюди. Нехай ознайомляться з цим проектом, побачать, як він здійснюється, поспілкуються з виконавцями робіт, вивчать, яка з цього буде перспектива та зрозуміють, що не треба боятися. Я звертаюся і до своєї рідної Хустщини, а саме села Стеблівка, де стали проти подібного заводу. Насправді цей об’єкт будується за сучасними технологіями, має високий захист і розрахований на 80 років – тобто, майже на століття ми вирішимо проблему зі сміттям у районі. Прошу – перед тим, як робити один одному перепони, поспілкуватися і вивчити питання".

"Важливий момент: ми ніколи не здобудемо такого Закарпаття, про яке ми мріємо – екологічного, чистого, привабливого туристам – якщо не збудуємо такі об’єкти. Інакше сміття так і лишатиметься в наших річках і лісах", - зазначив Василь Губаль.

Реклама

Він акцентував також: "Підприємство "АВЕ", котре зараз діє в області у цій сфері, готове працювати над подібними проектами в Ужгородському, Виноградівському та Хустському районах. Вони готові вже цього року вкласти в кожен об’єкт орієнтовно по півтора мільйона доларів і вже братися за будівництво. Коли у нас хтось чує слово "сміття", то одразу асоціює його зі звалищем. Але тут ідеться про інше – про сучасний та безпечний сміттєсортувалний об’єкт, важливу частину інфраструктури, потрібну для розвитку Закарпаття».

Керівник області також наголосив, що йдеться і про створення робочих місць у населеному пункті, де буде завод, про сплати в бюджет. Також збиратиметься біогаз, який використовуватиметься для виробництва електрики. "На Виноградівщині вже пройшли слухання з цього приводу, громада змогла об’єднатися. Пропоную й іншим районам зробити це саме та працювати за європейськими стандартами", - зазначив керівник області.

"Ми ж хочемо, аби до нас хтось приїжджав, аби були туристи? Але як це буде, якщо сміття нікуди не дінеться, якщо не змінимо принципи поводження із відходами, якщо не запровадимо нові стандарти. А для цього і потрібні такі об’єкти. Вірю в розум закарпатців і в те, що в нас все вдасться та Закарпаття буде чистим і цивілізовано даватиме раду відходам", - сказав Василь Губаль.

Реклама

Для довідки. Будівництво здійснюється за сприяння та матеріальної підтримки проекту № 1001/011 Програми прикордонного співробітництва ЕІСП Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна. Основними заходами проекту є будівництво першої черги заводу механізованої обробки твердих побутових відходів потужністю 20 тис. тонн на рік (фахівці підрахували, що кожен мешканець Берегівщини продукує щорічно близько 265 кг відходів), а також придбання і встановлення на Берегівщині 70 пунктів роздільного збору сміття. Заплановані потужності об’єкту – до тридцяти тисяч тон сміття у рік. Наразі для будівництва заводу використовують близько 20 мільйонів гривень – для облаштування основи для лінії, створення ангару, притягнення лінії електропередач та інших робіт, які дозволять запусти першу чергу проекту.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно