Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати?

Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати?

Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати?
Чи помічали ви, скільки автомобілів на єврономерах сьогодні їздять вулицями вашого міста? Фахівці стверджують, що приблизно кожна четверта! Причина такої великої популярності машин із закордонною реєстрацією банальна – у них дуже низька вартість.

Давайте порівняємо: Ауді А6 в гарному технічному стані в нас можна придбати приблизно за $5000, у той час як ту ж модель у такому ж стані в Польщі можна придбати за $2000 (в Україні на таку суму ви можете придбати хіба що Жигуля в гарному стані). Суттєва різниця, згодні? Саме тому більшість наших співвітчизників задумуються над тим, як пригнати авто з Польщі, Литви або Німеччини та їздити на ньому в Україні без проблем із транспортною поліцією. Давайте разом спробуємо розібратися в тонкощах цього процесу та вирішимо: розмитнювати чи не розмитнювати.

ВІДЕО ДНЯ

Для початку про ухвалений закон

8 листопада Верховна Рада України проголосувала за зміни до Податкового кодексу. Народні обранці підтримали законопроект, який передбачає зменшення вартості розмитнення машин, так званих «євроблях» в Україні. За це проголосувало 250 нардепів.

Читайте також:  Що закарпатці купують в Інтернеті: ТОП запитів

Реклама

Що це означає? Законопроект пропонує надати пільговий коефіцієнт 0,5 для машин, які розмитнять впродовж 90 днів після вступу закону в силу. Сплачені за цей період податки мають надійти у Пенсійний фонд.

Також закон передбачає введення базових ставок для авто залежно від типу їхнього двигуна і його об’єму. Зміняться ставки акцизного податку: для машин на дизелі – 75 євро, а для авто, які їздять на бензині – 50 євро.

Реклама

До того, вводиться граничний коефіцієнт віку автомобіля, який становить 15. Відповідно, для машин, вік яких перевищує 15 років, застосовуватимуть коефіцієнт 15.

Визначатимуть акцизний податок для кожного транспортного засобу шляхом застосування до базових ставок акцизного податку коефіцієнтів.

Купуємо «євробляхи» самостійно: переваги та недоліки способу

Самостійна купівля автомобіля в Польщі або іншій країні ЄС є найбільш розповсюдженим способом. Діяти потрібно наступним чином:

Реклама

1. Впевнитися, що у вас є всі необхідні документи для перетину кордону із сусідньою державою. Ви можете скористатися безвізовим режимом (за наявності біометричного закордонного паспорту) або ж оформити візу. За візу вам доведеться викласти мінімум 35 євро, тож рекомендуємо просто зробити «біометрику».

Самостійна купівля авто за кордоном – це досить безпечний спосіб, адже ви бачите товар вживу (фото: sklepy.com.ua)

Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати? – 01

2. Знайти автомобіль, який вам сподобається. Для цього потрібно зайти на тематичні сайти, які дозволяють зробити дистанційний вибір. Ми рекомендуємо вам обрати одразу декілька варіантів, адже ризик того, що машина при реальній перевірці вам не підійде, дуже великий. Сайтів у Інтернеті насправді дуже багато: польських, українських і міжнародних. Найбільш популярними є:

  • moto.gratka.pl;
  • autotrader.pl;
  • moto.allegro.pl;
  • otomoto.pl.

3. Перевірити історію автомобіля з пробігом. На жаль, навіть у такій розвиненій країні, як Польща, ризик потрапити на шахраїв дуже високий. Саме тому вам потрібно скористатися одним із двох способів перевірки. Перший – офлайн-спосіб (не зовсім зручний). Ви подаєте запит до державного реєстру ТЗ та водіїв (CEPIK). Звертатися туди потрібно особисто, оплачувати мито та деякий час чекати на відповідь. Окрім цього, підстави для такого звернення мають бути більш серйозними, аніж просто «хочу купити, перевірте мені автівку». Користуватися цим способом радимо лише в тому разі, якщо про машину немає повної інформації, яка є необхідною для онлайн-перевірки.

Читайте також:
Новенький iPhone чи авто на єврономерах: який автомобіль можна купити в межах 1500 доларів
Реклама

Другий спосіб – онлайн-перевірка. В Інтернеті існує ціла низка порталів, які можуть вам абсолютно безкоштовно надати інформацію про машину. Найбільш популярний – historiapojazdu.gov.pl. Дані, які потрібні для перевірки:

  • діючий номерний знак;
  • VIN-номер;
  • дата першої реєстрації авто.

Усі ці дані можна отримати від продавця. Якщо ж людина, яка продає машину, під різними приводами приховує інформацію, це може бути непрямим доказом того, що перед вами шахрай.

Що дає перевірка? Ви отримаєте всі дані про машину, як-от:

  • марка автомобіля;
  • дані про власника;
  • реєстраційні дані;
  • номерні ідентифікатори кузова та двигуна;
  • наявність страховки;
  • строк дії техогляду;
  • технічні характеристики тощо.

Далі, спілкуючись із продавцем особисто, ви можете звірити дані із тими, які є в документах. Тож обов’язково завантажте дані або роздрукуйте їх перед поїздкою.

Найперше, коли збираєтесь поїхати за кордон купляти автомобіль, впевніться, що у вас є всі необхідні документи для перетину кордону із сусідньою державою

Реклама
Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати? – 02

4. Купити квитки на автобус або літак, подбати про місце проживання, визначити, як добратися до потрібного міста та у відповідний день поїхати до Польщі за залізним конем. Не забудьте попередньо домовитися із продавцями обраних вами авто про зустріч.

5. Ретельно перевірити автомобіль. Звіряйте все, будьте прискіпливими до найменших дрібниць. Вагаєтесь або не маєте досвіду купівлі машини? Тоді запросіть із собою спеціаліста або домовтеся за перевірку автомобіля в техцентрі. Так, це трохи збільшує бюджет, але ви маєте бути впевненими, що ваша нова «ластівка» не матиме проблем на митниці.

Читайте також:
Народні депутати пропонують розмитнити "євробляхи" зі знижкою 50%: подробиці

6. Обрати найбільш прийнятний для вас варіант та перейти до оформлення купівлі-продажу авто. Тут є два варіанти: нотаріально завірений договір та отримання тимчасових номерів. Перший спосіб досить простий: оформляється договір, завіряється, новому власникові передаються ключі, техпаспорт, документи та сам автомобіль. Але він не є прийнятним, якщо в майбутньому ви плануєте розмитнювати машину на території України. Другий спосіб дещо складніший, але ви зрозумієте всю його користь перед тим, як розтаможити авто. Для отримання тимчасових номерів зверніться до Wydziału komunikacji за місцем знаходження продавця. Туди потрібно надати договір купівлі-продажу та здати старі номерні знаки, а натомість отримаєте транзитні номери та новий технічний паспорт.

7. Приїхати до кордону, надати митнику всі документи та перетнути митницю.

Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати? – 03
Реклама

Ретельно перевіряйте автомобіль при купівлі. Звіряйте все, будьте прискіпливими до найменших дрібниць

От і все, нічого складного. Як купити авто в Польщі самостійно, загалом, зрозуміло. Також зрозумілими є переваги такого способу купівлі:

  • можливість на власні очі подивитися на товар;
  • можливість обрати найбільш вдалий варіант серед усіх відібраних;
  • можливість побачити нові міста.

Та є в цього способу недоліки, як-от:

  • мовний бар’єр;
  • додаткові витрати на проїзд, харчування, проживання;
  •  незнання місцевих доріг, можливість заблукати;
  • необхідність оформлення закордонного паспорта.

Переваги купівлі автомобіля за допомогою посередника очевидні, адже він бере на себе цілий ряд функцій

Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати? – 04
Реклама

Купуємо «євробляхи» з допомогою посередника

Фірм, які можуть пригнати автомобіль із «євробляхами», є безліч. Достатньо ввести в пошуковий рядок відповідний запит, й Інтернет видасть вам купу посилань.

Переваги купівлі автомобіля за допомогою посередника очевидні, адже він бере на себе клопоти з:

  • підбору авто;
  • перевірки машини;
  • спілкування з продавцем;
  • перегону авто;
  • оформленням документів.

Вам варто лише висловити посереднику свої побажання щодо марки, характеристик та цінового діапазону, а за все інше попіклується він сам.

Читайте також:
Заборона авто на єврономерах: як українці ставляться до такого розвитку подій

Варто зазначити, що є в такого способу і свої недоліки:

  • витрати на оплату праці посередника (можуть сягати 500 і навіть 5000 євро);
  • вірогідність отримати не таку машину, на яку розраховували спочатку, зокрема, у технічному плані;
  • ризик втратити кошти, якщо посередник виявиться шахраєм та зникне разом із грошима;
  • угоду можуть визнати недійсною тощо.
Реклама

Купуємо «євробляхи» самостійно, але з допомогою помічника

Ви можете найняти помічника зі знанням іноземної мови, який допоможе вам обрати та купити машину. Він організує переговори із продавцем, трансфер до місця купівлі та допоможе з оформленням документів.

Перевагою такого способу є повний контроль над вибором, покупкою та перегоном машини, а от недоліки полягають у додаткових витратах на оплату праці помічника, а також необхідність їхати за кордон, витрачати свій час та кошти на проживання, харчування тощо.

Митне оформлення на кордоні Польщі та України – справжнє випробування

Проходження польського кордону на автомобілі з європейськими номерами – достатньо простий процес, який не повинен викликати складнощів. А ось перетин української митниці може затягнутися. Здебільшого це через те, що доводиться їхати в спеціальний коридор – оскільки декларується тимчасове ввезення транспортного засобу. Представник українського митного контролю видає бланк декларації з вказанням дати в’їзду, який потрібно заповнити у двох екземплярах. Також тут потрібно надати документи на авто, паспорт із відміткою про тимчасовий облік та їхні копії. Потім, виїжджаючи з України до Польщі, необхідно повернути на кордоні заповнений бланк про в’їзд на територію України. Досвідчені автомобілісти радять не їздити через популярні пункти перетину. На них процедура декларування затягується, натомість на маленьких пунктах усе відбувається швидше.

Досвідчені автомобілісти радять не їздити через популярні пункти перетину. На них процедура декларування затягується

Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати? – 05

Повернення ПДВ – необхідні документи та особливості угоди

Багатьох цікавить скільки коштує розмитнити авто, а також як повернути ПДВ. Зробити це можна, якщо ви вирішите купити машину з подвійною ціною – нетто і брутто. У більшості країн ЄС ПДВ визначається абревіатурою VAT, у Німеччині – MwSt. Податкові ставки дещо відрізняються, залежно від країни. Аби отримати ПДВ потрібно, щоби документи на авто були оформлені через систему ATLAS. Після того, як машина виїжджає за кордони ЄС та на митниці ставиться відмітка, у системі автоматично з’являються необхідні документи. Через деякий час (строк для різних країн різний) гроші вам повернуть. При цьому варто мати на увазі, що купівлю машини потрібно здійснювати за безготівковим розрахунком. Зазвичай автомобілі з можливістю повернення ПДВ належать юридичним особам. Їх використовують або для поїздок співробітників, або для перевезення вантажів.

Для повернення ПДВ знадобляться наступні документи:

Реклама
  1. Договір купівлі-продажу, рахунок-фактура чи інший документ, що підтверджує угоду.
  2. Правильно оформлена експортна декларація на внутрішній митниці в зоні діяльності продавця. У цьому може допомогти місцевий митний брокер.
  3. Експортна декларація з відміткою, яку отримують на відповідній лінії при перетині кордону.

Існує два варіанти того, як легально їздити на польських номерах на території України. Проте вони пов’язані з деякими нюансами.

Перший варіант має назву – режим транзиту. Згідно із законодавством авто на європейських номерах може перебувати на території України без сплати митних зборів не більше 10 днів. Тому тим, хто на законних підставах користується такою нормою, потрібно не рідше, ніж раз на 10 днів виїжджати за кордон. Втім, одразу ж можна повертатися назад. Однак українці часто порушують цю норму та їздять на машині значно довше. Використання автомобіля, ввезеного в транзитному режимі, з метою особистого користування незаконне. Перед тим як не розмитнювати авто, подумайте, чи готові ви сплатити штраф, який становить 300 % несплаченої суми акцизного збору.

Ще один варіант законного користування автомобілями з європейськими номерами на території України – тимчасове ввезення. Його суть полягає в тому, що українці можуть їздити на машині згідно з дорученням, виданим іноземцями, або як співробітник іноземної організації. У цьому випадку виникає логічне питання – скільки можна їздити на польських номерах у разі тимчасового ввезення авто на територію України? Згідно з митним законодавством цей термін не повинен перевищувати 1-го року. Проте й у цьому випадку існують певні обмеження – автомобіль має ввозити на територію України нерезидент із заздалегідь підготовленою довіреністю. Крім того, транспортний засіб має бути зареєстрований в уповноважених органах іноземних держав. У разі порушення норм законодавства загрожує штраф. А якщо автомобіль ще й має багатолітровий двигун, нараховується величезна сума акцизу.

Використання автомобіля, ввезеного в транзитному режимі, з метою особистого користування незаконне.

Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати? – 06

Як розмитнити авто за новим законом – чи можна пройти всі кола пекла

Якщо ви вирішили діяти згідно з нормами законодавства, потрібно знати, як розмитнити авто. Згідно з нещодавно прийнятими правилами, акцизний податок вираховується за формулою. Базова ставка для машини з бензиновим двигуном складає 50 євро, з дизельним двигуном – 75 євро. Загальна сума вираховується з її помноженням на коефіцієнт об’єму двигуна та віку. У такій системі розрахунку акцизний податок залежить від віку машини.

Реклама

Перед тим, як оформити авто на польській реєстрації, потрібно:

  1. Упевнитися, що машина, яку ви хочете пригнати, відповідає екологічній нормі Євро-5 або вищій. Якщо це не вказано в техпаспорті, можна уточнити по VIN-коду завдяки базам, відкритим для доступу в мережі.
  2. Визначити країну-виробника автомобіля по VIN-коду.
  3. Врахувати, що максимально дозволений об’єм двигуна дизеля – 2500 см3, бензину – 3000 см3.

Окремої уваги заслуговує сертифікат Євро-5. Він підтверджує відповідність автомобіля стандартам екологічної безпеки, прийнятої в Україні з початку 2016 року. Ці стандарти регулюють вимоги до викидів речовин вихлопних газів автомобілів. Вони розповсюджуються на всі транспортні засоби, зокрема і на спецтехніку. Без цього сертифікату неможливо почати процедуру реєстрації авто. Також він може знадобитися при перетині кордону, оскільки з ним легше встановити, звідки завозиться машина. Такий сертифікат можна отримати і в Україні також. До речі, з 2020 року в нас буде діяти вже стандарт Євро-6.

Далі алгоритм розтаможки машини пов’язаний із підготовкою потрібних паперів. Отже, які документи потрібні для розмитнення автомобіля? Список невеликий: договір купівлі-продажу, рахунок, технічний паспорт, висновок проходження техогляду, страховка, митна декларація. Далі потрібно звернутися до відповідних органів державної влади та сплатити обов’язкові державні платежі. Період розмитнення, визначений відповідними нормативно-правовими актами. Пройшовши всю процедуру, ви отримаєте технічний паспорт та номери українського зразка.

Читайте також:
Людей запитали, як би вони вирішили питання "євроблях"

Як пригнати авто зі Словаччини?

Не тільки польські автомобілі користуються попитом в Україні. Із кожним днем на автошляхах нашої країни стає все більше машин зі словацькими номерами. То й не дивно. У цій країні також дуже великий вибір чотириколісних транспортних засобів. Якщо ви також бажаєте пригнати авто зі Словаччини, зважте на мовний бар’єр. Словацька мова більш схожа на польську та чеську, аніж на українську. У процесі переговорів та постановки авто на облік можуть виникнути непорозуміння та деякі проблеми, тож на всяк випадок знайдіть собі помічника-перекладача.

Щоб купити авто у Словаччині, потрібно діяти приблизно за тією ж схемою, що й для Польщі (фото: скріншот із відео)

Реклама
Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати? – 07

Щоб купити авто у Словаччині, потрібно діяти приблизно за тією ж схемою, що й для Польщі:

  • оформити документи для в’їзду у країну ЄС;
  • знайти декілька варіантів машин, які б ви хотіли придбати;
  • перевірити їхню історію за допомогою онлайн-сервісів;
  • домовитися із продавцями про зустріч;
  • приїхати на місце зустрічі та (після перевірки стану машини) домовитися про покупку.

Далі потрібно домовитися із експертом, який огляне транспортний засіб та видасть довідку, що номери кузова та двигуна співпадають. Наступним кроком буде відвідування відділку поліції, де старий власник зніме авто з обліку, а новий отримає документи для перетину кордону (транзитні номери у тому числі). Процедура розмитнення подібна до процедури, яку необхідно пройти для автомобіля на польських номерах (про неї написано вище).

Як пригнати авто із Угорщини?

Угорські номери на українських дорогах зустрінеш не так часто, але все ж вони є. Спеціалісти пророкують, що в найближчому майбутньому їх стане ще більше, адже на ринку Угорщини можна знайти дійсно якісні та недорогі машини, привезені із Німеччини, Італії та інших країн Європи. Якщо знати усі нюанси, то пригнати авто із Угорщини можна усього за 72 години!

Читайте також:
Конфісковані "євробляхи" роздають безкоштовно: названо кому їх дають

Щоб не натрапити на шахраїв, спеціалісти радять скористатися послугами митного брокера, який спеціалізується на розмитненні автомобілів із Угорщини. Після укладання договору із ним, він порадить, яку машину краще пригнати з обраної країни, прорахує вартість мита, сформує попередню декларацію та оформить її на митниці. Вам залишиться лише сплатити всі рахунки та по наданому брокером номеру перетнути кордон.

Реклама

Як пригнати авто із Чехії?

Згідно з статистикою, найчастіше в Україну привозять машини із Німеччини та Франції. На третьому місці – Чехія. Причини такої популярності автівок на чеських номерах, як і в описаних вище варіантах, полягає у великому виборі та гарному технічному стані транспортних засобів.  Процес вибору та покупки авто у Чехії нічим не відрізняється від процедури у Польщі, Угорщини або інших країн ЄС. Але, як і у випадку із Словаччиною, вам потрібна буде допомога консультанта-перекладача. Особливо, якщо ви володієте лише українською або російською мовами.

Авто з Чехії, чи не найпопулярніші "бляхи" у Закарпатті

Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати? – 08

Приготуйте документи, гроші на покупку автомобіля, білети та сплату мита, закладіть кошти у бюджет на непередбачувані витрати, знайдіть сайти, на яких продають авто, підберіть найбільш вдалі варіанти, спишіться із продавцями та відправляйтесь за новим “чотириколісним другом”. Зняття машини з обліку та оформлення транзитних номерів у поліції досить швидка процедура. За кілька годин після усіх бюрократичних процедур ви зможете поїхати на кордон та пройти процедуру митної очистки. І в цьому випадку спеціалісти радять не економити, а скористатися послугами брокера. Він допоможе уникнути неприємностей та організує процес розмитнення максимально швидко.

«Євробляхи» в Україні: сьогодення

Що буде з авто на єврономерах, яких сьогодні на дорогах України дуже багато? Поки що це питання залишається відкритим, адже власники машин на «євробляхах» налаштовані дуже серйозно. Вони влаштовують страйки та вимагають зробити пільгове розмитнення, але чи вигідно це для держбюджету та безпечно для громадян? Напевно, ні. Задумайтесь над цим, перед тим як пригнати авто з Польщі без розмитнення…

Власники автомобілів на єврономерах періодично вдаються до страйків

Як пригнати авто на єврономерах та їздити в Україні. Розмитнювати чи не розмитнювати? – 09
Реклама

Саме тому одним із першочергових завдань наших депутатів є створення такого Закону України, який влаштував би всі сторони конфлікту. А поки дорогами нашої країни безперешкодно їздять потенційно небезпечні машини, власники яких часто провокують серйозні ДТП та просто тікають із місця пригоди. Знайти винуватців практично нереально, адже дізнатися, хто вони, неможливо – авто нерозмитнене та не зареєстроване на території України… Тож вирішувати вам та на питання, чи можна їздити на польських номерах, які є нерозмитненими, на території нашої країни, ви маєте знайти відповідь самостійно…

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно