Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Продукти будуть лише дорожчати, гривня "просяде", комуналка зросте: прогнози експертів на осінь

Продукти будуть лише дорожчати, гривня "просяде", комуналка зросте: прогнози експертів на осінь

Продукти будуть лише дорожчати, гривня "просяде", комуналка зросте: прогнози експертів на осінь

На українців чекають подорожчання продуктів, а курс долара поповзе вгору. Про сюрпризи, які кишеням українців готує осінь, йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

ВІДЕО ДНЯ

На початку літа долар купували по 27 гривень з копійками. Зараз він вже по 25,20.

На перший погляд, начебто нічого дивного. Влітку гривня традиційно міцнішає. Проте, окрім звичайного сезонного фактору, додалися сприятливі умови на зовнішніх ринках, Товари з України вдало розпродавалися. А також іноземні купці зацікавилися ще одним товаром ОВДП – облігації внутрішньої державної позики. Простіше кажучи, купили випущені державою Україна боргові папери. Вони нам валюту, а ми їм потім все повернемо – з процентами, але у гривні.

Реклама

"Приблизно три з половиною мільярди доларів було інвестовано іноземцями в державні цінні папери. Вони продають долари. Купляють гривні і за ці гривні купляють цінні папери. Минулого року там було кілька сотень мільйонів доларів", – каже фінансист Сергій Фурса.

За його словами, повертати доведеться в основному через 2 і 5 років.

Реклама

Вже всередині вересня фахівці прогнозують послаблення національної валюти, і курс поповзе вгору. На кінець року очікують 27-28 гривень за "зелений". Та поки Нацбанк свідчить, що ціни в Україні йдуть до низу і знизив рівень інфляції до 6,3 відсотків.

Втім продукти дешевшими не стали. Цієї осені найбільш по гаманцю українців вдарить вартість картоплі. Вона вдвічі дорожча ніж торік. Зараз по 15-16 гривень за кіло бульби. А на деяких ятках усі 20 гривень. Усе тому – що цього року бульба не вродила. Однак у вересні ціни на картоплю будуть найдешевші – 12-13 гривень за кілограм.

Схожа ситуація і з цибулею. Зараз кілограм торгують по 12-13, а то й 16 гривень. У мішках – по 10.

Реклама
Читайте також:
Закарпатців попереджають про здорожчання цін на молочні продукти

Цибуля в квітні-травні цього року була на 250% дорожчою, ніж у квітні-травні минулого року. Усе тому, що в листопаді її занадто багато експортували. А собі вже почали закуповувати з Середньої Азії. А коли почала надходити цибуля вже цього врожаю, ціна пішла донизу. Найкраще запасатися цибулею в жовтні-листопаді. Тоді буде найдешевше.

Решта городини – морква, капуста зросли в ціні на 7-8 відсотків порівняно з минулим роком. А от гречка знову битиме цінові рекорди. Адже крупи посіяли на аж 60 відсотків менше, ніж торік. Кілограм коштуватиме 25-30 гривень. Здорожчає і цукор.

А от пшениця вродила більше, ніж торік - 72 мільйони тонн. Однак хліб щороку дорожчає на 22-23 відсотки і цей рік не виняток.

Загалом, усі продукти будуть лише зростати у ціні, наголошують експерти. Адже для наших виробників орієнтир – ціни на європейському ринку.  Це їхня, так би мовити, "стеля". Якщо там дорожче, то можна і вдома цінники переписувати.

Окрім цього, нафтопродукти – бензин, дизель, скраплений газ – дуже залежні від курсу долара. І оскільки зараз гривня міцна, то жодних передумов для здорожчання немає. 

"Кожна зайва гривня в курсі буде означати десь 60-70, а то й більше копійок зростання ціни бензину, дизельного палива і скрапленого газу в роздробі", – каже Геннадій Рябцев, експерт енергетичного ринку.

Реклама

Але разом з кінцем канікул , осінь змушує пригадати і про комунальні платіжки. Фахівці уже попереджають, що в цілому вони зростуть на 15-20%.

Першою подорожчає вода. Адже вона залежить від електроенергії. А відповідно до нового закону про ринок електроенергії, водоканали мають закупити електрики наперед зі 100-відсотковою передоплатою.

"Вже зараз чимало водоканалів у піковому стані, тому що в них немає коштів розплатитися, з ними не укладають договори, не надають електроенергію", – розповів Олександр Сергієнко, експерт ЖКГ.

Поки що дешевий газ стане дорогим в опалювальний сезон, як в Україні, так і в Європі. Це підтверджують у Нафтогазі  і натомість пропонують запастися газом на зиму.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно