Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Заробітки, купівля автомобіля та часті походи в обмінник: за що позбавлять субсидії у 2021 році

Заробітки, купівля автомобіля та часті походи в обмінник: за що позбавлять субсидії у 2021 році

Заробітки, купівля автомобіля та часті походи в обмінник: за що позбавлять субсидії у 2021 році

З 1 травня вступили в силу нові правила надання субсидій населенню на оплату комунальних послуг. На цьому влада не зупиниться. Експерти зазначають, що надалі оформити держдопомогу стане ще складніше.

ВІДЕО ДНЯ

Як зміниться механізм

За словами експерта в сфері енергетики та ЖКГ Марії Яковлевої, для цивілізованої держави вважається нормою, коли не більше 10% жителів країни звертаються за субсидіями. Якщо поріг перевищено, то тоді це є «червоною лампочкою» для влади. Така статистика означає, що допущені великі помилки в розрахунках і терміново необхідно вживати заходів для їх виправлення.

Реклама
Читайте також:
Заробітчани постраждають через нову ініціативу Кабміну: від них хочуть забрати субсидії

«У нас давно вже горять всі «червоні лампочки» і «виють сирени», фонд субсидій в 25 млрд грн, при дефіциті бюджету в 250 млрд грн і заборгованість за енергоносії приблизно в 100 млрд грн, яка і є «прихованим» фондом субсидій – ось «реальний» стан можливостей людей і бюджету платити «ринково-європейські» ціни при повній відсутності «ринково-європейських» зарплат і пенсій», – підкреслила Марія Яковлєва.

Реклама

Субсидій можуть втратити 100 тисяч громадян – нові правила з 1 травня

Адвокат Іван Ліберман допускає, що держава при визначенні субсидії може встановити абсолютно новий алгоритм дій. Наприклад, залишаться тільки початкова і завершальна частина. Тобто написання заяви на отримання субсидії і фінальне рішення – позитивне або негативне – про її надання.

«В цілому механізм може змінитися», – відмітив в розмові адвокат. Не виключено, що державні органи будуть направляти запити в тому числі в різні відомства. Наприклад, в міграційну або прикордонну служби – щоб розуміти, чи виїжджав претендент на отримання субсидії за кордон. І якщо відповідь «так», то на якій підставі і з якою метою.

Реклама

В майбутньому Іван Ліберман очікує зменшення «в рази або в десятки разів» числа тих, хто буде отримувати від держави субсидії. Він спрогнозував, що державні органи можуть ініціювати проведення перевірок з метою встановити, на підставі чого той чи інший громадянин отримав субсидію.

«Механізми отримання субсидій будуть ставати все більш жорсткими. Завдання стоїть зменшити кількість субсидіантів і бюджет на них до 25 млрд грн вже у 2022 році», – заявив глава комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Читайте також:
Податкова амністія зачепить також заробітчан: що це означає

За що можуть позбавити субсидії

Субсидій можуть позбавити в разі:

  • покупки транспортного засобу (крім мопеда або причепа), квартири, земельної ділянки, товарів довгострокового використання на суму понад 50 тисяч гривень протягом року що передує року звернення за субсидією;
  • якщо є депозитний вклад у понад 56 750 гривень;
  • купівлі-продажу валюти і банківських металів протягом року до року звернення за субсидією на суму понад 50 тисяч гривень;
  • безперервного перебування за кордоном понад 60 днів, окрім перебування на лікуванні, у відрядженні, нагляду за дитиною;
  • наявності заборгованості з оплати ЖКП понад 3 місяці і по оплаті аліментів понад 3 місяці;
  • якщо субсидіант не повернув надміру перераховану субсидію;
  • наявності автомобіля, якому менше п’яти років з дати випуску;
  • якщо в родині більше одного автомобіля, якому з дати випуску менше 15 років;
  • субсидіант ніде не вчився, не працював, не мав статус безробітного.

За словами Марії Яковлевої, загальне декларування дозволить оперативно виявляти тіньові доходи, а також наявність майна, оформленого на інших людей.

Реклама

Необхідно при нарахуванні субсидій враховувати перетин кордону не тільки на період понад 60 днів, так як «заможних» субсидіантів можна моніторити за кількістю виїздів на рік за кордон на відпочинок, каже експерт.

У категорію тих, кому субсидія не призначається, можуть увійти ті, хто отримав в дар або успадкував певне майно, наприклад, земельну ділянку. А також ті, чиї діти або родичі працюють за кордоном і пересилають гроші в Україну, припустив Іван Ліберман. Якщо держслужби почнуть співпрацювати з платіжними системами, що займаються такими міжнародними перекладами, то «податківці зможуть дотягнутися» до таких даних. В такому випадку, зазначив адвокат, у державних служб з’являться докази, що той чи інший претендент на субсидію отримує гроші з-за кордону. Це також може служити відмовою в наданні субсидії.

Коли треба переукладати договори

Якщо в минулому році допомогу продовжували автоматично – в разі відсутності питань до одержувача, то в 2021-му переподавати документи доведеться всім. Субсидії призначаються на опалювальний сезон з 1 жовтня по 30 квітня і на неопалювальний сезон з 1 травня по 30 вересня.

«Документи розглядають протягом 30 днів, тому є сенс подавати документи заздалегідь, за 2-3 місяці, щоб була можливість вчасно отримати субсидію», – порадила Марія Яковлєва.

Які документи необхідні

Щоб отримати держдопомогу на оплату житлових послуг, необхідно надати такі документи:

Реклама
  • паспорт або інше посвідчення особи;
  • відповідну заяву;
  • декларацію про доходи та витрати;
  • довідки про доходи, інформація про яких відсутня в податкових органах, пенсійному фонді, фондах соціального страхування і т.п .;
  • копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (в разі її наявності);
  • договір оренди житла (у разі наявності).
Читайте також:
Заробітчан змусять платити податки: кому, скільки і як доведеться віддати

Як подати

Заяву та декларацію про доходи та витрати можна подати в електронному вигляді за наявності цифрового електронного підпису. Також є можливість пройти реєстрацію і подати документи за допомогою ідентифікації BankID.

"Ця можливість дозволить не стояти в чергах, істотно заощадити час, сили і здоров’я при отриманні субсидії", – констатувала Марія Яковлєва.

Реакція українців на нові правила

Опитані експерти спрогнозували, що дії влади можуть спровокувати значну частину наших співгромадян на подачу численних судових позовів.

Реклама

«Думаю, що Україну може накрити хвиля судових позовів щодо відмов у наданні субсидій. Люди будуть судитися», – впевнений Іван Ліберман. Адже пенсіонери і малозабезпечені входять в захищену категорію громадян, яким надається безоплатна правова допомога за рахунок держави.

За словами адвоката, в Україні більше 500 центрів безоплатної правової допомоги.

Марія Яковлєва також припустила «кількаразове зростання» числа судових розглядів через відмови в отриманні субсидій.

«Необхідні реформи по запуску економіки влада не вживає. Перша і головна така реформа – це демонополізація і деолігархізація. Але сміливих і професійних реформаторів поки не видно», – підкреслила вона.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно