Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Із квітня антибіотики продаватимуть тільки за е-рецептом

Із квітня антибіотики продаватимуть тільки за е-рецептом

Вже з квітня 2022 року, антибіотики, які зареєстровані в Україні, будуть відпускатися в аптеках тільки при наявності у пацієнта електронного рецепта. Його можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктора Ляшка в ході брифінгу.

ВІДЕО ДНЯ

Міністр зазначив, що на тлі пандемії спостерігається значне зростання продажів антибактеріальних препаратів і збільшення відсотка їх використання в лікарнях. Це, на його думку, є проблемою, тому з’явилася необхідність прийняття відповідних управлінських рішень.

Облік споживання антибіотиків

"Тому з 1 січня в закладах охорони здоров’я, що надають стаціонарну медичну допомогу, введено облік споживання антимікробних препаратів з груп спостереження і резерву. У переліку 29 лікарських засобів. Ми будемо знати, які саме антибіотики призначають пацієнтам у стаціонарних відділеннях і чому", – розповів міністр.

Реклама
Читайте також:
Що трапилось у лікарні в Мукачеві: за справу взялись правоохоронці

Продаж антибіотиків за е-рецептом

Віктор Ляшко інформував, що з квітня, антибіотики, зареєстровані в Україні, будуть відпускатися в аптеках тільки при наявності у пацієнта електронного рецепта. Це робиться для того, щоб не було нецільового використання препаратів. На його думку, це запобіжить розвитку стійкості до протимікробних препаратів.

Реклама

"Призначити антибіотик може тільки лікар. В електронному рецепті ліки будуть призначатися за діючою речовиною, вказуючи лікарську форму і дозування. Крім того, лікар також вкаже спосіб застосування і тривалість прийому. Пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, підключеній до електронної системи охорони здоров’я, вибравши будь-який з наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, вказану в рецепті", – розповів він.

Нагадаємо, на Закарпатті з 1 лютого почнуть вакцинувати дітей від небезпечної хвороби.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно