Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • 19 серпня – свято Преображення Господнього: воно має сім днів післясвята

19 серпня – свято Преображення Господнього: воно має сім днів післясвята

19 серпня – свято Преображення Господнього: воно має сім днів післясвята

Свято, яке ми щороку відзначаємо 19 серпня, є одним з дванадцяти найбільших церковних свят, і встановлене воно на спомин про подію явлення Божественної слави Христа Своїм учням – апостолам Петру, Якову та Іоану на горі Фавор, щоби укріпити їхню віру.

ВІДЕО ДНЯ

Назва цього свята – Преображення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа. Грецькою мовою μεταμόρφωσις (Преображення) означає "перетворення, зміна форми", – пише ПЦУ на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Читайте також:
Яблучний Спас 2022: що можна і що не варто святити в храмах
Реклама

Ми згадуємо подію із земного життя Господа нашого Ісуса Христа, про яку нам оповідає Священне Писання: незадовго до Своїх страждань на горі Фавор Спаситель перед трьома Своїми обраними учнями – апостолами Петром, Яковом та Іоаном – преобразився: "Лице Його засяяло, як сонце, одежа ж Його стала білою, як світло» (Мф. 17: 2). Тоді ж апостоли удостоїлися почути голос Бога-Отця: "Цей є Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління; Його слухайте" (Мф. 17: 5).

Із Євангелія знаємо, що учні, ставши свідками чудесного Преображення Господнього, "впали ниць і дуже полякались. Але Ісус підійшов, доторкнувся до них і сказав: встаньте і не бійтеся" (Мф. 17: 6 – 7).

Реклама

Свято Преображення має один день передсвята і сім днів післясвята. Віддання свята 26 серпня. Преображення Господнє припадає на Успенський піст. У день свята за традицією звершується освячення плодів нового врожаю: яблук, слив, винограду тощо. Освячення звершується зазвичай наприкінці урочистої літургії і є подякою Богу за послані нам дари.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно