Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Ми робимо все, що в наших силах, для кожного переселенця", – Олександра Матвеюк

"Ми робимо все, що в наших силах, для кожного переселенця", – Олександра Матвеюк

"Ми робимо все, що в наших силах, для кожного переселенця", – Олександра Матвеюк

Олександра Матвеюк разом із чоловіком присвячує своє життя добрим справам вже дев’ятнадцять років. Благодійний Фонд "Новий початок" був зареєстрований у 2004 році. Спочатку робота фонду була направлена на профілактику соціального сирітства та дітей, які позбавлені батьківського піклування. До війни подружжя активно пропагувало сімейні форми виховання. Власним прикладом показали, що таке будинок сімейного типу-прийняли на виховання в родину 23 дитини, з них двоє кровних.

ВІДЕО ДНЯ

У 2014 році, з початком російсько-української війни, благодійники направили свої ресурси на допомогу вимушеним переселенцям. Пані Олександра згадує, що тоді на Закарпаття приїхало близько півтори тисячі людей із Донецької та Луганської областей. Людям видавали продуктові набори, частково оплачували житло. Програма для вимушених переселенців була розрахована на три місяці, після адаптації, люди, зазвичай, переїжджали до великих міст для пошуку роботи.

"Ми робимо все, що в наших силах, для кожного переселенця", – Олександра Матвеюк – 01
Реклама

Після повномасштабного вторгнення, працівники фонду активно допомагали у місцевому ЦНАПі Мукачева: комусь треба було заповнити документи, з кимось просто поговорити, зробити чаю, або ж надати кваліфіковану допомогу психолога.

Нині "Новий початок" працює у декількох напрямках: базові потреби, адресна та медична допомога, соціальна адаптація. Локації фонду знаходяться в різних частинах Мукачева. Для зручності переселенців створили Viber-спільноти, де міститься інформація про наявність гуманітарної допомога на тих чи інших локаціях.

Реклама

Активну благодійну підтримку організація отримує від закордонних партнерів: Child Aid (Велика Британія), Dorcas International (Закарпаття), CHHD (Німеччина), ССО (церква в Деггендорфі).

"Ми робимо все, що в наших силах, для кожного переселенця", – Олександра Матвеюк – 02

Проєкт "Супер дітки"

Олександр та Яна Дороші релокувалися на Закарпаття із міста Костянтинівка на Донеччині. Подружжя вимушено покинуло свій дім, коли ворожі обстріли ставали все інтенсивнішими.

Реклама

Олександр – кваліфікований психолог, Яна – педагог. Після переїзду до Мукачева, за підтримки благодійного фонду "Новий початок", пара створила дитячий клуб "Супер дітки". Ініціатива має на меті полегшити процес адаптації дорослих та дітей у новому регіоні. Фахівці проводять заняття для малечі трьох вікових категорій: малюки – від 3 до 6 років, середня група – 7-10 років, і підліткова група – 11-14 років. Для кожної групи організатори розробляють програми в ігровій формі, щоб діти могли психологічно розвантажитись.

"Ми робимо все, що в наших силах, для кожного переселенця", – Олександра Матвеюк – 03

Також подружжя Дорошів проводить заняття в Берегові, де створено подібний клуб для дітей ВПО.

Паралельно з дитячим клубом працює кабінет психологічної підтримки для матерів ВПО. На зустрічах з психологом жінкам допомагають відновити свій життєвий ресурс. Вони спілкуються з однодумцями, які також пережили війну, заводять нові знайомства, підтримують одна одну.

"Ми робимо все, що в наших силах, для кожного переселенця", – Олександра Матвеюк – 04
"Ми робимо все, що в наших силах, для кожного переселенця", – Олександра Матвеюк – 05
"Ми робимо все, що в наших силах, для кожного переселенця", – Олександра Матвеюк – 06
Реклама

Робота благодійного фонду "Новий початок" підтримує переселенців у багатьох напрямках, що дозволяє людям із постраждалих регіонів не опускати руки, вірити в себе і влаштовувати своє життя в нових умовах.

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки, викладені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю ГО "Закарпатське Вільне Медіа", і не обов’язково відображають позицію організацій-партнерів консорціуму та Європейського Союзу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно