Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Стратегію розвитку Закарпаття розроблятимуть на основі досвіду ЄС та із врахуванням місцевої специфіки

Стратегію розвитку Закарпаття розроблятимуть на основі досвіду ЄС та із врахуванням місцевої специфіки

Стратегію розвитку Закарпаття розроблятимуть на основі досвіду ЄС та із врахуванням місцевої специфіки
Відкриваючи засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку регіону, голова облдержадміністрації Василь Губаль наголосив, що в процес розробки цього важливого для краю документу при потребі...

Відкриваючи засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку регіону, голова облдержадміністрації Василь Губаль наголосив, що в процес розробки цього важливого для краю документу при потребі варто залучати якнайширше коло.

ВІДЕО ДНЯ

Але передовсім керівник області зазначив: "Цю стратегію мають розробляти закарпатці – люди, які знають край, живуть ним і розуміють, чого він потребує та в якому напрямку варто рухатися в його розвитку. У нас є фахівці, науковці, університети, громадськість і місцеве самоврядування – усі ці люди можуть наповнити стратегію якісним змістом. Відтак робочу групу з розробки стратегії формуємо саме із закарпатців, консолідуючи зусилля спеціалістів і небайдужих людей", – зазначає прес-служба Закарпатської ОДА.

"Звертаюся до відповідальних: якщо вважаєте за потрібне розширити коло – будь ласка, всі, хто може принести в документ важливе і потрібне, мають бути долучені. Звісно, у формуванні стратегії маємо орієнтуватися на європейський досвід, набутки країн – наших сусідів, у тому числі і щодо формування бюджетів" – сказав Василь Губаль.

Реклама

Керівник Департаменту економічного розвитку ОДА (саме цей структурний підрозділ є відповідальним за розробку Стратегії) Михайло Ківкович акцентував, що Стратегія є управлінським документом і він повинен бути відповідної якості, відтак до справи слід поставитися максимально відповідально, а також і прозоро. Для цього на сайті ОДА відкрито відповідну сторінку, а анкети щодо стратегії розповсюджуються між фахівцями і громадськістю. Також запропоновані конкретні кроки, які допоможуть при формуванні Стратегії врахувати пріоритети розвитку краю, бачення фахівців, впливових осіб краю, науковців. І, звісно, використати досвід ЄС. До речі, в ЄС визначено 5 чільних пріоритетів, а саме: робота (збільшення рівня зайнятості людей віком 20-64 років до 75%); інновації - дослідження і розробка (підвищення рівню інвестицій в цей напрямок до 3% від ВВП); зміна клімату і стійкої енергетики – зменшення промислових викидів на 20%, досягнення рівня в 20% енергії з відновлюваних джерел, на 20% збільшення енергоефективності; а також освіта населення та боротьба з бідністю і соціальною ізоляцією.

Голова Закарпатської облради Володимир Чубірко наголосив: "Дуже хотілося б, аби стратегія була не декларативна а практична, й щоби це не було формалізацією процесу з Києва, а дійсно корисною роботою для Закарпаття". Також голова ради акцентував на проектах, які здійснює область: передовсім це кроки з енергозбереження та відмови від газу (йдеться про енергетичну незалежність області), а також реформи, які необхідно здійснити в соціальній сфері. Звісно, торкнулися і теми зайнятості, адже, враховуючи і певні реформи в державі, край повинен боротися із безробіттям, і здійснювати конкретні кроки в цьому напрямку.

Реклама

Голова облдержадміністрації повів мову і про умови ведення бізнесу – про здорову конкуренцію в цій сфері, і потребу протидії ситуації, яку подекуди маємо: коли в тих чи тих адміністративних одиницях є монополізовані можливості для ведення справи, а ринок "закритий" для інших учасників. "Потенціал у краї є, і є перспективи створення робочих місць. Економіка має працювати прозоро. Й усі структури, від яких це залежить, мають діяти для заохочення інвестицій в область. Зараз це дуже важливо" – сказав голова ОДА.

Член робочої групи Олег Лукша зазначив, що необхідно попрацювати так, щоби розробити Стратегію, котра дійсно буде потрібна владі і громаді, а також наповнити його конкретними планами дій. Також громадський діяч запропонував для визначення потреби залучення в Стратегію певних аспектів провести інтерв’ю з впливовими в області людьми – колишніми та чинними лідерами громадської думки, науковцями і митцями. Керівництво краю запропонувало залучити до опитування представників Євросоюзу, інвесторів, громадськості. Голова ОДА Василь Губаль також закликає до розробки Стратегії запросити активну молодь, яка не лише має ідеї з розвитку області, а котрій, власне, і належить майбутнє Закарпаття.

Довідково: Попередню Стратегію розвитку краю розробляли за участі науковців Львова. Стратегія розвитку Закарпаття 2015-2020, згідно з календарним планом, має бути затверджена у лютому 2015-го року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно