Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • До Закарпаття завітав відомий поет, дипломат, Герой України Дмитро Павличко (ФОТО)

До Закарпаття завітав відомий поет, дипломат, Герой України Дмитро Павличко (ФОТО)

До Закарпаття завітав відомий поет, дипломат, Герой України Дмитро Павличко (ФОТО)
Дмитро Павличко 15 травня в Ужгороді відвідав Закарпатський краєзнавчий музей. Герой України каже: в цьому музеї є унікальний стародрук, яким може пишатися Закарпаття. Мова – про книгу 17 століття, у...

Дмитро Павличко 15 травня в Ужгороді відвідав Закарпатський краєзнавчий музей. Герой України каже: в цьому музеї є унікальний стародрук, яким може пишатися Закарпаття. Мова – про книгу 17 століття, у якій намальований прижиттєвий портрет Богдана Хмельницького. Унікальне видання ще й іншим: Богдана Хмельницького автор поставив прирівняв до всіх європейських монархів того часу.

ВІДЕО ДНЯ

Дмитро Павличко розповів: майже 20 років тому, на зорі незалежності України, він знайшов у Закарпатському краєзнавчому музеї цю надзвичайно рідкісну книгу. Тоді ж зробив декілька фото цього стародруку, згадував про нього у своїх працях, та закликав представників влади звернути увагу на цей раритет. Втім, каже Герой України, ніхто на цю цінність української культури народу не звертав.

Наразі Дмитро Павличко знову повернувся до Ужгорода, аби ще раз подивитися на один із двох прижиттєвих портретів Богдана Хмельницького, який міститься у книзі про європейських монархів, виданій 1654 року у Амстердамі. Знаковим є саме той факт, що Богдана Хмельницького, якого тут іменують гетьманом українських козаків, помістили в один ряд та прирівняли до тогочасних монархів Європи.

Реклама

Є у стародруці і стаття про Богдана Хмельницького на латинській мові, яку досі ніхто не перекладав. Дмитро Павличко, щойно почувши про цей факт, пообіцяв посприяти тому, аби кваліфіковано переклали цей текст.

До Закарпаття завітав відомий поет, дипломат, Герой України Дмитро Павличко (ФОТО) – 01
Реклама

Цікаво, що у музеї про походження книги не знають нічого. Розповідають, що на початку 1964 року правник музею пан Кочій знайшов її напівзруйновану у фондах закладу. Оскільки подібні видання реставрують лише у Львові, листки тимчасово скріпили папером, розповіла головний зберігач фондів краєзнавчого музею – Тетяна Шевніна. Так і залишається всіма забутий унікальний стародрук. Втім, жартують, працівники музею, у цьому є своя маленька перевага: про видання на щастя так і не дізнався колишній Президент Віктор Янукович, адже, кажуть, тоді видання б їм уже точно більше не бачити.

Дмитро Павличко додав: "Зараз ми вже є у Європі, більше ніж деінде. А ця книга є свідком того, що ми завжди були європейцями. Це національний скарб українського народу".

Після відділу фондів для Дмитра Павличка провели невелику екскурсію у замку, де йому розповіли про історію Ужгорода та показали колекцію стародруків та ікон музею.

Реклама

Вікторія РосулФото Ярини Денисюк

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно