Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Студенти Свалявського технічного коледжу вчитимуться на новому обладнанні (ФОТО)

Студенти Свалявського технічного коледжу вчитимуться на новому обладнанні (ФОТО)

Студенти Свалявського технічного коледжу вчитимуться на новому обладнанні (ФОТО)
24 жовтня відбулося виїзне засідання Ужгородського прес-клубу до Сваляви, де на базі Свалявського технічного коледжу національного університету харчових технологій упродовж 23-24 жовтня проходив...

24 жовтня відбулося виїзне засідання Ужгородського прес-клубу до Сваляви, де на базі Свалявського технічного коледжу національного університету харчових технологій упродовж 23-24 жовтня проходив мінародний семінар на тему «Розвиток виноградарства та виноробства у Карпатському регіоні» за участі закарпатських та словацьких фахівців з виноробства. Семінар проводиться в рамках проекту «Троянда Карпат» Програми ЄІСП ТКС «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013».

ВІДЕО ДНЯ

У рамках освітнього заходу учасникам продемонстрували можливості використання обладнання, придбаного в рамках транскордонного проекту «Троянда Карпат», завдяки якому виноробству вчитимуться студенти Свалявського технічного коледжу національного університету харчових технологій. Студенти під керівництвом викладачів завдяки новому обладнанню продемонстрували перший етап з отримання виноматеріалу. Виноград пропускали через дробарку та гребневідділювач та продемострували і попередньо підготовлений виноматеріал, і саме обладнання, на якому його готували. Відтак провели лабораторні аналізи із визначення цукристості сусла, кислотності виноматеріалу, який був підготовлений на виноробному обладнанні. Обладнання для студентів спеціальності «Бродильне виробництво, виноробство» (спеціальність – одна з перший в коледжі і відкрита разом і з закладом у 1964 році) закупили вперше. До цього практикуватися майбутні винороби могли тільки на держпідприємствах, які на сьогодні в області майже не діють. Відтепер, власне (технологічно «правильне» вино) виготовлятимуть і в коледжі. Коледж отримав спеціальні насоси, фільтри, обладнання для витримки виноматеріалів тощо.

Як розповіла Олеся Носенко, експерт проекту, основним виконавцем проекту з української сторони є Асоціація студентів-економістів Закарпаття, а транскордонним партнером проекту виступає Середня професійна школа Требішова, Словаччина. Одним з кінцевих одержувачів проекту є саме Свалявський Технічний Коледж, в якому і проходив семінар. Серед завдань проекту - покращення співпраці між навчальними закладами Закарпаття та Кошицького краю у сфері виноградарства та виноробства. З цією метою в рамках транскордонного проекту вже було проведено кілька тренінгів для українських студентів, а зараз відбувається другий міжнародний семінар (перший вже проходив у Свалявському технічному коледжі у жовтні минулого року).

Реклама

У перший день семінару досвідчені винороби із Закарпаття та Словаччини ділилися досвідом вирощування винограду та виробництва вина зі студентами коледжу, які навчаються за спеціальністю «Бродильне виробництво та виноробство». На другий день - представили лабораторне та виноробне обладнання придбане в рамках проекту та передане у користування коледжу.

За словами Олесі Носенко, співпраця між закарпатським та словацьким професійними закладами освіти налагодилася ще у 2010 році на фестивалі «Токай-2010». Відтак, у 2012 розпочався транскордонний проект, який триватиме до квітня 2014 року.

Реклама

Як розповів Василь Йовбак, директор Свалявського технічного коледжу НУХТ, нове обладнання для коледжу - неоціненний внесок. «Студенти зможуть на практиці не тільки досліджувати виноматеріал, але й самі виробляти вино, вправлятися у майстерності. Лабораторне обладнання дасть змогу проводити аналізи і для виноробів краю. Крім того, у коледжі планують обладнати підвали для вина, як це зроблено у колег із школи Требішова, а також відкрити дегустаційний зал, де б гості Закарпаття знайомилися із вином», - каже Василь Йовбак.

Маріан Кудрік, заступник директора Середньої професійної школи Требішова, зауважив, що довгий час школа перебувала в деякому занепаді, найкращі часи для студентів-виноградарів були у 70-80 роках. Тоді процвітало сільське господарство та виноградарство. Проте упродовж останнього часу спостерігається зацікавлення молоддю виноробною справою, а спільні транскордонні проекти дають хороший поштовх для співпраці між сусідніми виноградарськими регіонами якими є Закарпаття та регіон Словаччини, що входить у Токайський виноградарський ареал.

Для подовження співпраці між освітніми установами по завершенню реалізації проекту заклади підписали партнерський договір.

Реклама

Ужгородський прес-клуб

Студенти Свалявського технічного коледжу вчитимуться на новому обладнанні (ФОТО) – 01
Студенти Свалявського технічного коледжу вчитимуться на новому обладнанні (ФОТО) – 02
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно