Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Купіль просто неба у величезному казані з гарячою мінералкою - лікувальна екзотика Закарпаття

Купіль просто неба у величезному казані з гарячою мінералкою - лікувальна екзотика Закарпаття

Купіль просто неба у величезному казані з гарячою мінералкою - лікувальна екзотика Закарпаття
У селі Лумшори люди спершу 10 хвилин сидять у такому чані із сірководневою водою. Потім охолоджують розпарене тіло у гірському потічку, де максимум +12. Двотонний казан вилитий із пористого...

У селі Лумшори люди спершу 10 хвилин сидять у такому чані із сірководневою водою. Потім охолоджують розпарене тіло у гірському потічку, де максимум +12.

ВІДЕО ДНЯ

Двотонний казан вилитий із пористого чавуну. Його краї завжди холодні. У діаметрі він має 2 метри, завглибшки – метр. Води в ньому – майже тисяча літрів.

У чані легко поміщаються 5 дорослих. Прямісінько під ним селяни розпалюють багаття, і ретельно контролюють температуру води, аби люди в ній не зварилися.

Реклама

«Днище дуже гаряче. Викладаю камінчики, щоб люди не обпікалися. Люди сідають на камінчики, обпираються у стінку. І нагріваються», - розповідає чанівник Володимир Міхалішка.

Захопленню туристів немає меж.

Реклама

«Не схоже ні на турецьку баню, ні на фінську, ні на сауну, на баню взагалі не схоже. Але коли пірнаєш у гірську цю річку, то відчуття саме такі, як після бані», - каже турист Денис Макуха.

Ця вода містить родон. Тому купіль заспокоює нерви та лікує тіло. Такі ванни – антибактеріальні, корисні для опорно-рухового апарату, помічні від радикуліту, ревматизму та остеохондрозу.

«Це корисно для кровоносної системи. Це є тренування, щоб були еластичні судини. Також це дуже гарно для нервової системи. І для суглобів це розпарювання», - пояснює житель села Лумшори Владислав Погоріляк.

Реклама

Щоб підсилити цілющі властивості мінералки, у ній запарюють ще й з десяток лікарських трав. Місцеві кажуть: цілющі ванни у Лумшорах приймали ще у XV столітті. А за часів Австро-Угорщини тут була купіль, відома на всю Європу.

Тепер у селі - з десяток чавунних казанів. Медики ж зловживати перебуванням у купелі не радять - у кого хворе серце – ліпше взагалі не лізти. Сидіти у гарячій мінералці можна не довше, ніж годину. Втім, туристи кажуть: і цього часу вистачає, аби набратися неймовірних вражень.

Як нібито суп із тебе варять. Класно придумали із цим чаном. Мені дуже сподобалося», - каже турист Павло Тищук.

Світлана Ковбиця, «ФАКТИ», ICTV

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно