Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як захистити своє здоров’я взимку?

Як захистити своє здоров’я взимку?
Зима – пора випробувань для природи і для людей. Знижується імунітет, виникає загроза переохолодження, що є причиною нежиті, грипу, ГРВЗ та інших захворювань дихальних шляхів. Наш організм, не...

Зима – пора випробувань для природи і для людей. Знижується імунітет, виникає загроза переохолодження, що є причиною нежиті, грипу, ГРВЗ та інших захворювань дихальних шляхів. Наш організм, не отримуючи достатньої кількості вітамінів і сонячного сяйва, працює в режимі виживання. Саме тому ми повинні вживати певних заходів для підтримки здоров’я, а також дотримуватися правил безпеки.

ВІДЕО ДНЯ

Як дихати взимку, щоб не застудитися

Переохолодження верхніх дихальних шляхів – одна з частих причин хвороб у холодну пору року. Щоб запобігти цьому, треба правильно дихати, привчити себе вдихати повітря виключно через ніс, видихати можна ротом. Річ у тому, що при диханні через ніс, повітря прогрівається значно краще. У тих випадках, коли доводиться дихати ротом, наприклад під час фізичної роботи на морозі, лижних прогулянок чи катанні на ковзанах, потрібно кінчик язика притискати до піднебіння, тоді холодне повітря при обтіканні язику значно прогріється.

Реклама

Для загартування горла корисні ранкові й вечірні полоскання прохолодною водою, а ще краще – з додаванням солі або 2-3 крапель йоду на склянку води. Потрібно додержуватися спеціального комплексу фізичних вправ для гімнастики, масажу і зміцнення горла, який підвищить стійкість верхніх дихальних шляхів до переохолодження і сприятиме профілактиці простудних захворювань.

Правильне дихання мобілізує резерви організму, лікує заїкання, запобігає бронхіальній астмі, ангіні, хворобі легенів, серця і судин, зміцнює нерви і покращує самопочуття. І особливо сприяє профілактиці простудних захворювань.

Реклама

«Солодкі» ліки – калина-малина

Калина – зимова ягода, що має широке застосування. Ягоди калини багаті на органічні кислоти, пектин, цукор, дубильні речовини, вітаміни, особливо багато в ній вітаміну С, вдвічі більше, ніж у цитрусових. За потреби скористайтеся такими рецептами.

При застуді, бронхіті, кашлі: півсклянки ягід залити півсклянкою води, кип’ятити 20-30 хвилин, додати півсклянки меду і добре перемішати. Приймати 3-4 рази на день по 1-2 столові ложки.

Реклама

При авітамінозі: 300 г ягід засипати півсклянкою цукру, поставити у прохолодне місце на 8-10 годин. За цей час виділиться сік. Відцідити його і змішати з 3 столовими ложками меду. Отриману суміш злити у банку і можна вживати. А можна ще додати м’ятну настоянку (2 столові ложки сухої перцевої м’яти заварити крутим окропом, настояти 15 хвилин, процідити). Суміш добре перемішати.

Сік калини при застуді й ангіні: віджати сік з 1 кг ягід, міздрю залити 200 г води, прокип’ятити 10 хвилин. Отриманий відвар з’єднати із соком, процідити, додати 200 г цукру.

Найбільш популярний засіб лікування застуди – малинове варення. Воно має жарознижувальну дію завдяки саліциловій кислоті, що міститься в ягодах. До її складу входять також природні антибіотики, які чинять антисептичну дію на верхні дихальні шляхи. У народній медицині є рецепти, до складу яких входять висушені плоди і листя малини.

При застудних захворюваннях використовують настоянку сухих плодів. Заварити 1 столову ложку сухих ягід склянкою окропу, настояти 20 хв. і пити в гарячому вигляді по 1 столовій ложці двічі на день.

Жарознижувальний і протизапальний засіб при грипі. 20 г плодів малини і 10 г душиці. 2 столові ложки суміші заварити 2 склянками окропу, настояти 30 хв., процідити і пити настоянку гарячою по півсклянки 3-4 рази на день.

Потогінний і відхаркувальний засіб. 1столова ложка подрібненої суміші плодів малини (1 частина), листя малини (2 частини), душиці (2 частини) і листів мати-й-мачухи (2 частини) заварити 2 склянками окропу, кип’ятити 5-10 хв. на слабкому вогні, процідити і пити відвар гарячим по півсклянки 3-4 рази на день перед їдою.

При застуді і грипі як потогінний засіб. Плоди малини, квіти липи, листя мати-й-мачухи, плоди анісу, кора верби білої в рівних частинах. Заварити 1 столову ложку подрібненої суміші 1 склянкою окропу, настояти 20 хв., процідити і пити настоянку гарячою по 1 склянці на ніч.

Реклама

Тож бережіть своє здоров’я, адже воно найцінніше у нашому житті.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно