Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як вберегтись від грипу?

Як вберегтись від грипу?
Грип – одна з найбільш поширених заразних хвороб. Її збудником є вірус, який розмножується на слизових оболонках порожнини рота і носа хворого на грип. Найчастіше заражаються від хворого через...

Грип – одна з найбільш поширених заразних хвороб. Її збудником є вірус, який розмножується на слизових оболонках порожнини рота і носа хворого на грип.

ВІДЕО ДНЯ

Найчастіше заражаються від хворого через найдрібніші краплини слини, яка розбризкується під час розмови, кашлю та чхання.

Важливе значення в уникненні захворювання на грип має чистота повітря, бо віруси затримуються в повітрі на порошинках і разом з ними осідають на підлогу та різні речі. Ось чому слід декілька разів на день в квартирі проводити вологе прибирання.

Реклама

Початок епідемії залежить від того, коли вірус з'явиться в населеному пункті. Першими починають хворіти діти, тому такі не повинні відвідувати дитячі ясла, садки, школи, театри та ін. Досить прийти одній хворій дитині до класу – і в закритому приміщенні заразить усіх. Діти приносять вірус додому – і починають хворіти дорослі.

Основні ознаки грипу: лихоманка, висока температура, головний біль, ломота в суглобах, сльозоточивість, нежить.

Реклама

Грип – це важке вірусне захворювання, яке і в наші дні, незважаючи на інтенсивне лікування, може закінчитися трагічно. Небезпечність пов'язана зі здатністю вірусу придушувати природні захисні реакції організму, внаслідок чого створюються сприятливі умови для приєднання різних бактеріальних інфекцій. Адже не випадково під час епідемії грипу різко зростає захворюваність на пневмонію, отит, синусит та ін. Небезпека ця існує для всіх, але найбільш реальна для дітей, осіб похилого віку, людей з хронічними захворюваннями різних органів та систем.

Ще раз повторимо відому істину: грип страшний своїми ускладненнями. З боку респіраторного тракту – це гострі бронхіти і пневмонії, з боку серцево-судинної системи – більш тяжкий перебіг гіпертонічної та ішемічної хвороби серця. А найгірший прогноз може здійснитися в разі розвитку гострого грипозного енцефаліту та менінгоенцефаліту, які часто закінчуються смертю. Підступність грипу ще і в тому, що в організмі не виробляються антитіла до нових його збудників. Це пов'язано з надзвичайно високим ступенем мінливості вірусу. При перших ознаках захворювання – хворого необхідно відразу покласти в ліжко та викликати лікаря. Не займайтесь самолікуванням – воно приносить велику шкоду. Необхідне лікування може призначити хворому тільки лікар.

Як запобігти виникненню грипу?

Реклама

• Основним заходом запобігання захворювання є проведення щеплення зареєстрованими в Україні вакцинами проти грипу (Інфлувак, Ваксигрип, Флюарікс, Грипол – Плюс, Грипол – Нео).

• Використання засобів неспецифічної профілактики (Амізону, Поліоксідонію, ІРС 19, Арбідолу, Екстракту Елеутерокока – згідно з інструкцією).

• Перед виходом на вулицю треба закапувати в ніс Інтерферон або змазувати ніздрі Оксоліновою маззю, рослинною олією.

• Приймати природні імуностимулятори: настойку ехзінацеї по 20 капель З рази в день, женьшення, елеутирокока - до 10 крапель за 30 хв. до їди.

• Для підвищення захисних сил організму рекомендовано вітаміни, особливо С (лимон, ківі), вітаміни А, В, і особливо їсти цибулю, часник, хрін, в яких містяться фітонциди і бактерицидні речовини, їсти мед – в ньому багато вітамінів та мікроелементів.

• Харчування має бути повноцінним, до раціону потрібно включати продукти, багаті на пектин, – овочі, фрукти, лимони, калину, смородину, малину, сироп із шипшини.

• Важливо скоротити час перебування у людних місцях, маршрутках, а якщо відстані невеликі, доцільніше пересуватися пішки.

Реклама

• Уникайте спілкування з хворими.

• Потрібно всіляко уникати переохолодження, а якщо це вже сталося, то зробити гарячі ванни для ніг (якщо немає протипоказань).

• Часто мити руки з милом.

• Кімнату, де перебуває хворий, систематично провітрювати, проводити вологе прибирання з використанням дезінфікуючих розчинів.

• При чханні та кашлі прикривайте ніс і рот хусточкою.

• Особи, які доглядають за хворим, повинні носити маску з 4-5 шарів марлі. Тільки в спільній боротьбі медичних працівників і всього населення можна запобігти поширенню епідемії грипу.

Павло Раковці, лікар-епідеміолог Мукачівської міської санепідемстанції

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно