Клад вітамінів у зелені
Після зимових холодів людина особливо радісно приймає весняне сонечко, настання теплої погоди, появу зелені, квітів, перших дарів зелених врожаїв. Організм людини бажає поповнення нестачі вітамінів, викликаних сезонністю. Особливо нас приваблюють базарні прилавки, на яких уже чимало нового врожаю, вирощеного у відкритому грунті та теплицях.
ВІДЕО ДНЯТим більше, що йдуть травневі свята і хочеться щоб на столі було щось свіженьке, вітамінне, привабливе.
Отож, вживаймо городню зелень, лісові та лугові трави. Наприклад, лікарі рекомендують додавати у будь-який салат по кілька листочків подорожника, кульбаби, лободи. Коріння лопуха можна натерти сирим або смажити разом із картоплею, м'ясом.
РекламаЛистя молодої кропиви, попередньо ошпарене окропом, підійдуть для приготування супів і салатів. А тепер кілька рецептів:
Салат з кропиви
РекламаПромиту зелень кропиви і кульбаби замочити у сольовому розчині на 20-30 хв. Потім дрібно порізати її, полити соком лимона або оцтом і перемішати. Додати терту морквину, заправити олією і ще раз перемішати. Салат з мати-й-мачухою Гострим ножем нарізати 70 г листя кульбаби, ЗО г. листя мати-й-мачухи, ЗО г. зеленої цибулі і трохи зелені петрушки. Посолити, додати 2 круто зварених і порізаних кубиками яєць. Заправити сметаною.
Борщ зі шпинатом і щавлем
200 г. буряка порізати соломкою, збризнути десертною ложкою яблучного оцту, посолити, влити м'ясний бульйон і тушкувати, поки пом'якшає. Цибулину, морквину, зелень петрушки порізати, злегка обсмажити на олії, додати десертну ложку борошна, змішати з буряком і тушкувати ще 8-10 хв. 250 г. почищеної картоплі порізати великими кубиками, покласти у киплячий бульйон і варити 10-12 хв. До картоплі додати тушкований буряк з корінням і цибулею, 50 г. порізаного щавлю, 100 г шпинату, сіль, цукор за смаком, духмяний перець. Напри¬кінці готовності покласти два порізаних кубиками зварених круто яйця, зелень петрушки і кропу.