Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Розподіл виборчих округів Закарпаття викликає лише невдоволення громадськості

Розподіл виборчих округів Закарпаття викликає лише невдоволення громадськості

Розподіл виборчих округів Закарпаття викликає лише невдоволення громадськості
Виборчі округи на Закарпатті “нарізали” під конкретних провладних кандидатів - цю думку висловили вчора у представники трьох політичних сил: “Єдиного Центру” (Володимир Чубірко), “Фронту змін”...

Виборчі округи на Закарпатті “нарізали” під конкретних провладних кандидатів - цю думку висловили вчора у представники трьох політичних сил: “Єдиного Центру” (Володимир Чубірко), “Фронту змін” (Валерій Лунченко), КМКС (Василь Брензович) та політолог і, водночас, соціолог Федір Шандор.

ВІДЕО ДНЯ

28 квітня стали відомі межі шістьох одномандатних округів по Закарпатській області. Як виявилося, вони сформовані таким чином, що досі ніхто достеменно не знає, яким принципом керувалися люди, коли “нарізали” і затверджували саме ці межі. Невдоволення з боку громадськості, в першу чергу, зростає тому, що декотрі райони “пошматовані” на дві, а то й три частини. До прикладу, згідно з розподілом, Мукачівський район у підсумку матиме двох народних депутатів, у той час як Іршавський - трьох. Та найбільший подив і навіть обурення частини закарпатців викликав той факт, що угорська громада взагалі залишилась без виборчого округу. В результаті частина мешканців Берегівського району, де компактно проживають представники цієї національності, голосуватиме по 69-му округу із центром у Мукачеві, інша - по 70-му із центром у Виноградові. Соціолог Федір Шандор з цього приводу відзначив, що “це відступ від євроінтеграції” і свідчення того, що нинішня “влада з угорцями дружити не хоче”.

“Найбільше мене здивувало - це відсутність не те що національного округу, а якісь незрозумілі ходи з боку ЦВК, яка тепер має надзвичайні повноваження: вона вирішуватиме такі питання, які раніше вирішувалися у судах. Такого не було уже з часів Леоніда Кучми. Ті часи повернулися, і ЦВК може приймати такі рішення, що за день до виборів знімати сильного кандидата (неважливо, яка це буде партія) з перегонів”, - наголосив він. Федір Шандор переконаний у тому, що ні Партія регіонів, ні “Єдиний Центр” не контролюють ситуацію з виборами і не керують ними, а “контролюють конкретні прізвища, тобто люди, які щось комусь нашептали. І, можливо, навіть не з цих партій. Тому ми можемо очікувати на території Закарпаття несподівані сюрпризи”. За словами Федора Федоровича, такий розподіл створюватиме ряд проблем і сприятиме підробкам і фальсифікаціям. Саме такий поділ округів, у першу чергу, викликатиме запізнення звітності при підрахунку голосів. Політолог зазначив, що парламентські вибори в Україні будуть, хоча й оригінальними, та надзвичайно брудними. Валерій Лунченко, голова обласної організації партії «Фронт Змін», вважає, що майбутні вибори будуть набагато бруднішими і складнішими, ніж за часів Леоніда Кучми.

Реклама

Про це, на думку політика, свідчить принцип, за яким розділили округи. “В першу чергу, робилися соцопитування по окремих селах і містах і, враховуючи рейтинг провладного кандидата, відповідно нарізали округи. Тому така відмінність від округів, які були на виборах у 2002 році”, - зазначив Валерій Лунченко і наголосив, що влада не врахувала жодних пропозицій, які з цього приводу поступали від представників опозиційних партій. “Прем’єр-міністр Угорщини був з візитом у Києві, де особисто просив, щоб був створений Притисянський виборчий округ, аби представники угорської культури мали шанс потрапити до парламенту наступного скликання”, - сказав він, акцентуючи увагу на тому, що влада так і не пішла назустріч цим ініціативам. Очільник закарпатського “Фронту змін” висловив переконання, що отримати більшість у парламенті представникам провладної партії не вдасться. “Наша політична сила була готова до такого розвитку подій і до такого сценарію нарізання округів. Тому ми вже заздалегідь готувалися, що округи будуть нарізані так, як зручно і вигідно представникам влади і провладних партій... Ми вирішили об’єднатися з усіма опозиційними силами задля того, щоб побороти цей політичний каток під назвою Партія регіонів. Ми розуміємо, що у них в руках зараз вся вертикаль влади: адмінресурс, кошти, тиск на виборців. Та я переконаний, що на Закарпатті переможуть і кандидати від об’єднаної опозиції, які гідно представлятимуть область у ВР”, - наголосив Валерій Лунченко.

У свою чергу, депутат обласної ради, представник політичної партії «Єдиний Центр» Володимир Чубірко відзначив, що “депутатів уже вибрали, тепер залишилося їх провести через вибори”. На думку пана Володимира, “якби Україна дбала про населення, то вона б ділила їх за якимось принципом. Ніколи би Великоберезнянський і Перечинський район, які знаходяться в Ужанській долині, не потрапили б в один округ із Верховиною. Але так сталося. Мабуть, правильніше було б мати Мукачево і Мукачівський район разом, і мати одного кандидата, який би опікувався цими округами. Мабуть, краще було б мати окремий угорський округ, аби люди знали, що у них є свій представник, який може представляти їхні інтереси у ВР”. Володимир Чубірко назвав закарпатців розумними і висловив сподівання, що вони “проголосують за тих людей, яким вони вірять, довіряють, за тих, хто працює на громаду Закарпаття”. Натомість представники ЄЦ-у планують не “опускати голову”, а “працювати з населенням” і, крім іншого, “допомогти угорцям, аби вони виграли”, адже “якщо громада Закарпаття згуртується, все може бути вирішено”. Однак як саме “Єдиний Центр” планує допомагати угорцям - не конкретизував.

Реклама

Представники ж партії, яка представляє інтереси угорської нацменшини на Закарпатті, не приховують, що були приголомшені рішенням ЦВК щодо утворенння одномандатних округів. Про це під час прес-конференції розповів голова обласної організації партії «КМКС - Партія угорців України» Василь Брензович. За його словами, тепер кількість угорськомовного населення в жодному окрузі не становить й третини виборців, а такого ще в історії парламентських виборів не було. Василь Брензович наголошує, що ця “нарізка” була зроблена “без якихось принципів, здорового глузду”. “Треба хоча б було враховувати адміністративні одиниці, бо представляти 5 районів одному депутату буде надзвичайно важко. Це не буде корисно навіть для мешканців. Все було зроблено абсолютно непрофесіонально. Почитайте рішення ЦВК. Там ви побачите, що село Горонглаб відноситься до 72 округу. Воно з цим округом навіть не межує, а знаходиться на відстані 40 км від межі округу”, - сказав він. Та все ж, незважаючи на нинішню ситуацію, представники Партії угорців України братимуть участь у виборах. На думку Василя Брензовича, це - можливість поспілкуватися з людьми, попрацювати з ними, а результат буде видно.

Під час прес-конференції звучали питання щодо кандидатур, котрі партії висуватимуть до Верховної Ради. Щоправда, відповіді на це питання не дав жоден з присутніх. За їх словами, інформація такого роду буде оприлюднена пізніше. До прикладу, 12 травня у Києві відбудеться форум, на якому представлять передвиборчу програму і озвучать кандидатів від “Фронту змін”, котрі йдуть по мажоритарних округах. А так звані “списочники” стануть відомі наприкінці травня. Так само не назвав кандидатів від “Єдиного Центру” і Володимир Чубірко. Натомість він наголосив, що його політична сила “готова до будь-яких нарізок, адже для великої партії це суттєвої ролі не зіграє”.

Прес-центр "Закарпаття"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно