Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вчитель української мови з Закарпаття отримав Шевченківську премію

Вчитель української мови з Закарпаття отримав Шевченківську премію

Вчитель української мови з Закарпаття отримав Шевченківську премію
Шевченківську премію в номінації «література» цього року здобув поет Петро Мідянка. Вчитель української мови із закарпатського села Широкий Луг пише вірші багато років. У...

Шевченківську премію в номінації «література» цього року здобув поет Петро Мідянка. Вчитель української мови із закарпатського села Широкий Луг пише вірші багато років. У письменницьких колах його поважають, читають та говорять про нього із особливим пієтетом. Чи отримає Україна нового пророка з поетичним словом, дізнавалася Олександра Сльозко.

ВІДЕО ДНЯ

Петро Мідянка людина не публічна і далека від столичної богеми. Його обличчя навряд чи знайоме кожному українцю, фотографії поета не прикрашають журналів та й в новинах про нього майже ні слова. Він живе в селі Широкий Луг на Закарпатті, де понад 30 років викладає в школі українську мову та літературу. Його антипод, відомий в Україні і закордоном письменник Юрій Андрухович, належить із Петром Мідянкою до одного літературного покоління. Їхні шляхи переплелися ще в 80-х, але розійшлися у різні боки. Один їздить по світу, інший – лишився на своїй малій батьківщині.

Перша збірка Мідянки «Поріг» вийшла у 1987 році. Книга, яка принесла номінацію на шевченківську нагороду, називається «Луйтра в небо». Цей фоліант вміщує понад 400 сторінок вибраних творів. Така собі енциклопедія закарпатських діалектів. Невідомі для більшості слова Петро Мідянка не дістає зі словників – вони для нього звичні і буденні. Наприклад луйтра - це драбина, пояснює Петро Мідянка.

Реклама

А от літературознавець Володимир Панченко навіть назвав Мідянку колекціонером діалектичних слів.

За словами поета Сергія Пантюка, особливість Мідянки не тільки в тому, що він популяризує особливості закарпатської мови, він поєднує їх із європейською поезією.

Реклама

Повертаючись до Шевченківської премії, варто зазначити, що її лауреатами в літературній галузі найчастіше ставали саме поети. Колись вони і справді займали особливе місце у суспільстві, були більше, ніж поетами і пророками. На думку поета Андрія Бондаря, сьогодні поет в Україні - це маргінал, який користується міфічними штампами.

Разом з тим ніхто не сказав, що Петро Мідянка став лауреатом незаслужено. Однак красномовніше про нього скаже його поезія…

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно