Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Москаль попереджає, що може перейменувати вулиці, які підпадають під декомунізацію, на власний розсуд

Москаль попереджає, що може перейменувати вулиці, які підпадають під декомунізацію, на власний розсуд

Москаль попереджає, що може перейменувати вулиці, які підпадають під декомунізацію, на власний розсуд

22 лютого спливає термін, наданий міським, селищним та сільським головами для перейменування скверів, вулиць, провулків, площ та інших об’єктів топоніміки, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного минулого. Це визначено Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

ВІДЕО ДНЯ

– Згідно із законом, до 22 листопада минулого року «прокомуністичні» вулиці мали бути перейменовані рішенням міських, селищних та сільських рад, – заявив голова ОДА Геннадій Москаль на своєму офіційному сайті. – Після цього повноваження зі зміни назв вулиць, які так і залишилися не перейменованими, перейшли до міських, селищних та сільських голів, які можуть виконати цю процедуру своїм розпорядженням. Незважаючи на те, що я неодноразово наголошував під час поїздок по районах на необхідності виконання закону про «декомунізацію», писав із цього приводу офіційні листи мерам та сільським головам (останнього листа відправлено на початку лютого), на Закарпатті все ще залишається маса вулиць Леніна, Дзержинського, Крупської, Кірова, Комсомольської, Радянської, Свердлова, Фрунзе і т.д.

Мери та сільські голови масово саботують виконання закону. Після 22 лютого повноваження з перейменування вулиць переходять до голови облдержадміністрації, котрий протягом трьох місяців зможе здійснити «декомунізацію» топоніміки своїм розпорядженням. Попереджую, що я церемонитися ні з ким не буду. Деяким «прокомуністичним» вулицям, провулкам, скверам і площам буде повернуто історичні назви, ряд топонімів моїм розпорядженням будуть названі на честь загиблих на сході України героїв, а решту Ленінів, Крупських, Фрунзе і т.д. я перейменую на власний розсуд. Усі вулиці Червоноармійські стануть вулицями Червоних ліхтарів, вулиці Чапаєва – вулицями Петьки й Анки, вулиця Корчагіна – вулицею Закарпатських корчагінців (це ті, що вино в корчагах возять), вулиця Будьонного – вулицею Анонімних алкоголіків, вулиця Дзержинського – вулицею Цапиної бороди і т.д. Щодо вулиць Леніна я поки що не визначився. Таким чином декомунізація Закарпаття буде проведена в дуже стислі терміни. Людям, які отримають адреси з новими оригінальними назвами, або доведеться змиритися з ними, або ініціювати сесії місцевих рад і перейменовувати вулиці по-нормальному.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно