Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

2 липня відбудеться Літургія на честь Іоана святителя

2 липня відбудеться Літургія на честь Іоана святителя
2 липня на місці будівництва храму в Ужгороді відбудеться Божественна Літургія, яку очолить Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський. Початок Богослужіння о 9.30. З...

2 липня на місці будівництва храму в Ужгороді відбудеться Божественна Літургія, яку очолить Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський. Початок Богослужіння о 9.30.

ВІДЕО ДНЯ

З життя святителя Іоанна, архієпископа Шанхайського і Сан-Франциського.

2 липня 1994 Руська Православна закордонна Церква зарахувала до лику святих дивного угодника Божого XX століття святителя Іоанна (Максимовича) Шанхайського і Сан-Франциського чудотворця.

Реклама

Архієпископ Іоанн народився 4/17 червня 1896 року в селі Адамівка, Харківської губернії. При святому хрещенні він був названий Михайлом на честь Архістратига Михаїла. З дитинства він відрізнявся глибокою релігійністю, ночами довго стояв на молитві, старанно збирав ікони, а також церковні книги. Найбільше любив читати житія святих. Михайло полюбив святих всім серцем, до кінця просочився їх духом і почав жити, як вони. Свята і праведне життя дитини справила глибоке враження на його французьку гувернантку-католичку і в результаті вона прийняла Православ'я.

В годину гонінь Промислом Божим Михайло опинився в Белграді, де вступив до університету на богословський факультет. У 1926 р. митрополитом Антонієм (Храповицький) він був пострижений в ченці, прийнявши ім'я Іоанна в честь свого предка свт. Іоанна (Максимовича) Тобольського. Уже в той час єпископ Николай (Велимирович), сербський Златоуст, давав таку характеристику молодому ієромонаху: «Якщо хочете бачити живого святого, йдіть в Бітоль до отця Іоанна». О. Іоанн постійно молився, строго постив, кожен день служив Божественну літургію і причащався, з дня чернечого постригу ніколи не лягав, іноді його знаходили вранці задріманим на підлозі перед іконами. Він з істинно батьківською любов'ю надихав свою паству високими ідеалами Християнства і Святої Русі. Його лагідність і смиренність нагадували ті, що увічнені в житіях найбільших аскетів і пустельників. Отець Іоанн був рідкісним молитовником. Він так занурювався в тексти молитов ніби просто розмовляв з Господом, Пресвятою Богородицею, ангелами та святими, що стояли перед його духовним взором. Євангельські події були відомі йому так, як ніби вони відбувалися на його очах.

Реклама

У 1934 році ієромонах Іоан був зведений в сан єпископа, після чого він відбув в Шанхай. За свідченням митрополита Антонія (Храповицького) єпископ Іоанн був «зерцалом аскетичної твердості і строгості в наш час загального духовного розслаблення».

Молодий владика любив відвідувати хворих і робив це щодня, приймаючи сповідь і причащаючи їх Святих Тайн. Якщо стан хворого ставав критичним, Владика приходив до нього в будь-яку годину дня чи ночі і довго молився біля його ліжка. Відомі численні випадки зцілення безнадійно хворих за молитвами святителя Іоанна.

З приходом комуністів до влади російські емігранти в Китаї знову змушені були бігти, більшість - через Філіппіни. У 1949 р. на острові Тубабао в таборі Міжнародної організації біженців проживало приблизно 5000 росіян з Китаю. Острів знаходився на шляху сезонних тайфунів, які проносяться над цим сектором Тихого океану. Однак протягом усіх 27 місяців існування табору йому тільки раз погрожував тайфун, але й тоді він змінив курс і обійшов острів стороною. Коли один росіянин у розмові з філіппінцями згадав про свій страх перед тайфунами, ті сказали, що причин для занепокоєння немає, оскільки «ваш святий чоловік благословляє ваш табір щоночі з усіх чотирьох сторін». Коли ж табір був евакуйований, страшний тайфун обрушився на острів і повністю знищив усі будівлі.

Реклама

Російські люди, в розсіянні сущі, мали в особі Владики міцного Заступника перед Господом. Окормлюючи свою паству, святитель Іоанн робив і неможливе. Він сам їздив до Вашингтона, щоб домовитися про переселення знедолених російських людей в Америку. За його молитвами відбулося чудо! В американські закони були внесені поправки і велика частина табору, близько 3 тисяч чоловік, перебралися в США, інші в Австралію.

У 1951 році архієпископ Іоанн був призначений правлячим архієреєм Західноєвропейського екзархату Руської Зарубіжної Церкви. В Європі, а потім з 1962 року в Сан-Франциско, його місіонерська діяльність, твердо заснована на житті в постійній молитві і чистоті православного вчення, принесла рясні плоди.

Слава Владики поширювалася як серед православних, так і серед інославного населення. Так, в одній з католицьких церков Парижа місцевий священик намагався надихнути молодь наступними словами: «Ви вимагаєте доказів, ви говорите, що зараз немає ні чудес, ні святих. Навіщо ж мені давати вам теоретичні докази, коли сьогодні по вулицях Парижа ходить святий Іоанн Босий».

Владику знали і високо шанували в усьому світі. У Парижі диспетчер залізничної станції затримував відправлення поїзда до прибуття «Руського Архієпископа». У всіх європейських лікарнях знали що це Єпископ, який міг молитися за вмираючого всю ніч. Його звали до ліжка важко хворого - будь він католик, протестант, православний чи хтось інший - тому що, коли він молився Бог був милостивий.

У паризькому госпіталі лежала хвора раба Божого Олександра і Єпископу сказали про неї. Він передав записку, що приїде і надасть їй Святе Причастя. Лежачи в загальній палаті, де було приблизно 40-50 чоловік, вона відчувала незручність перед французькими дамами, що її відвідає православний єпископ, одягнений в неймовірно поношений одяг і до того ж босий. Коли він дав їй Святі Дари, француженка на найближчій ліжку сказала їй: «Яка Ви щаслива, що маєте такого духівника. Моя сестра живе в Версалі, і коли її діти хворіють, вона виганяє їх на вулицю, по якій зазвичай ходить Єпископ Іван, і просить його благословити їх. Після отримання благословення діти негайно поправляються. Ми кличемо його святим ».

Діти, незважаючи на звичайну строгість Владики, були йому абсолютно віддані. Існує багато зворушливих історій про те, як блаженний незбагненним чином знав, де може бути хвора дитина і в будь-який час дня і ночі приходив втішити його і зцілити. Отримуючи одкровення від Бога, він багатьох рятував від біди, що насувається, а іноді був біля тих, кому був особливо необхідний, хоча фізично таке переміщення здавалося неможливим.

Блаженний Владика, святий Руського Зарубіжжя, поминав на богослужіннях Московського Патріарха поряд з Першоієрархом Синоду Руської Зарубіжної Церкви.

Реклама

Владика Іоанн передбачав свою кончину. 19 червня (2 липня) 1966 р. у день пам'яті апостола Іуди, під час архіпастирського відвідування р. Сіетлла з Чудотворної іконою Божої Матері Курсько-Корінної, у віці 71 року, перед цією іконою Одигітрією Руського Зарубіжжя відійшов до Господа великий праведник. Скорбота переповнила серця багатьох людей у ​​всьому світі. Після кончини Владики голландський православний священик з скорботним серцем писав: «У мене немає і не буде більше духовного батька, який дзвонив би мені опівночі з іншого континенту і говорив:«Іди тепер спати. Те, про що ти молишся отримаєш».

Чотириденне бдіння вінчала похоронна служба. Проводячи службу єпископи не могли стримувати ридань, сльози котилися по щоках, блищали у світлі незліченних свічок біля труни. Дивно, що при цьому, храм наповнювала тиха радість. Очевидці відзначали, що здавалося, ми були присутні не на похоронах, а на відкритті мощей новознайденого Святого.

Незабаром і в усипальниці Владики стали відбуватися чудеса зцілень і допомоги в життєвих справах.

Час показав, що святитель Іоанн Чудотворець - швидкий помічник всіх сущих в бідах, хворобах і скорботних обставинах.

Сьогодні в обласному центрі Закарпаття будується храм на честь цього Святого і невипадково. Святитель Іоанн, будучи викладачем семінарії в Бітолі підготував для Карпатського краю десятки священників. Він мав листування зі своїм духовним сином архімандритом Василієм Проніним, який на той час був настоятелем Покровського храму в Ужгороді. В своїх листах Святий цікавився виглядами ужгородських храмів, мабуть, передбачаючи, що колись тут буде і храм на честь Нього.

Протоієрей Олександр Монич, Мукачівська православна єпархія

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно