Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті найнижчий показник поширення ВІЛ-інфекції

На Закарпатті найнижчий показник поширення ВІЛ-інфекції

Щорічно 1-го грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Близько 35-ти млн людей у світі живе з цією недугою, в Україні – близько 300 тис. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією є східні та південні регіони: Одеська, Миколаївська, Дніпропетровська та Київська області. За оцінками експертів, показники поширеності недуги на Закарпатті є найнижчими по Україні. За останні 10 місяців у краї зареєстрували 81 новий випадок інфікування ВІЛ.

ВІДЕО ДНЯ

"За період епідемії ВІЛ-інфекції, з моменту реєстрації першого випадку інфікування ВІЛ в Закарпатській області було офіційно зареєстровано 878 осіб, з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції. На сьогоднішній день на диспансерному обліку перебувають 460 ВІЛ-інфікованих пацієнти, із них 155 хворі на СНІД. Дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками у нас зараз 41 дитинка. Із них 32-м дітям діагноз в стадії підтвердження", – каже Катерина Фільо, в.о. головного лікаря Центру з профілактики та боротьби зі СНІДом.

В Закарпатті найбільше ВІЛ-інфікованих зареєстрували в Хустському, Свалявському, Тячівському та Ужгородському районах. В 2016-му році було прийнято виділили додаткове фінансування з державного бюджету на закупівлю антиретровірусних препаратів, які є обов’язковою складовою комплексної медичної допомоги ВІЛ-інфікованим. Станом на сьогодні, на Закарпатті їх приймає 251 особа, з них – 11 дітей до 14-ти років.

Реклама

"От це. Це те, що для когось є звичайними таблетками, просто препарати. Особисто для мене і для кожного ВІЛ-інфікованого – це можливість мати здорових дітей, мати сім’ю, це можливість мріяти, працювати, будувати плани на майбутнє, подорожувати, вчитися. В кінці кінців – це можливість жити далі", – зауваживАндрій Дем’яненко, голова правління БО «ЗБТ Мережі ЛЖВ».

За даними експертів, у краї зафіксована унікальна соціальна група, яка є носієм ВІЛу – це трудові мігранти. Найчастіше, вони навіть не знають, що є розповсюдниками інфекції. Фахівці радять не бути байдужими до свого здоров’я та проходити регулярні медичні огляди, які є безкоштовними та анонімними у всіх закладах охорони здоров’я.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно