Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатські лісівники закликають людей годувати пташок, а самі забезпечили пернатих "соціальним житлом"

Закарпатські лісівники закликають людей годувати пташок, а самі забезпечили пернатих "соціальним житлом"

Закарпатські лісівники закликають людей годувати пташок, а самі забезпечили пернатих "соціальним житлом"

Лісівники Закарпатської області розпочали нову акцію – «Нагодуйте ПТАХІВ ВЗИМКУ!». Акція стартувала нещодавно, а взагалі планується робити такі заходи кожного року, починаючи з листопада і до сходу снігового покриву.

ВІДЕО ДНЯ

Її мета – допомога зимуючим птахам у вигляді установок годівниць і організації безперервного підживлення біля них.

Як відомо, зима – дуже важкий час у житті тварин, а особливо для птахів. Найбільш небезпечні для них дні, коли після відлиги різко наступають морози і кожне дерево, чагарники, будинки покриваються крижаним покровом, з-під якого птахи не в силах добувати собі харчі. Кожен з нас може допомогти вижити птахам, які залишаються на зимівлю.

Реклама

Для втілення акції лісівники розвішали по всій території області шпаківні та синичники. В середньому на одному гектарі розташовано 4-5 шпаківень. Адже багато видів птахів, просто не знаходять умов для гніздування в наших лісах. А завдяки годівницям збільшується відсоток птахів у лісах і, відповідно, йде поступове збереження лісу.

Передовиками в роботі по виготовленню шпаківень для птахів задають учнівські лісництва державних підприємств Великобичківського, Ясінянського, Рахівського, Міжгірського, Воловецького, Ужгородського та Довжанського лісових господарств.

Реклама

До прикладу, у Видричанській ЗОШ І-ІІІ ступенів, на базі якої працює шкільне лісництво, учні також долучаються до проведення акції. Учні 6-10 класів у шкільній майстерні за допомогою лісничого Богданського лісництва «Рахівського ЛДГ» Миколи Грапенюка, котрий докладає чимало зусиль для формування у підростаючого покоління бережливого ставлення до лісового багатства, основ екологічної свідомості й культури, оновили «соціальне житло» для пташок на території Богданського лісництва, зокрема в Богдані, урочищах Павлик і Млачин, а також біля школи. Такіх ж заходи було зроблено юними лісівниками по всіх лісгоспах, де існують шкільні лісництва. Загалом вони охоплюють понад 400 учнів.

Відтак, маленькими рученятими у лісах Закарпатської області побудовано безліч шпаківень, точніше «синичників» – маленьких дерев’яних будиночків для горобців і синиць. Як ще називають їх лісівники -«соціальне житло».  Врятуємо птахів – врятуємо ліс! Також планується залучити до збереження лісових масивів і популяції птахів місцевих жителів, якім небайдужа доля лісів Закарпаття.

Лісівники Закарпаття розповідають, що практично всі шпаківні, на загальний подив, були заселені синицями й горобцями. Птахи завдали в свої нові будинки стеблинки трав і листочки, щоб зробити м’яку підстилку.

Реклама

Підвищення чисельності комахоїдних птахів в насадженнях стримує наростання масового розмноження шпильково-листогризучих комах. Найзаклятіші вороги лісу – непарний, дубовий, сосновий шовкопряди, пильщики, короїди, лубоїди. Найкращий спосіб боротьби зі шкідниками – біологічний.

Що стосується набору кормів, найулюбленіші ласощі для птахів – насіння бур’янів, нежарение насіння соняшнику і гарбуза, кавуна і дині. Їх можна запасати на зиму спеціально для зимової підгодівлі птахів. Якщо їх немає, то підійдуть насіння соняшника, сало свіже або варене, але не солоне, дрібні крихти пшеничного хліба. Також птахи полюбляють поласувати пшоном, просом, овсом, пшеницею, геркулесом (сирими!) й гронами ягід калини, горобини, чорної і червоної бузини.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно