Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Мукачеві на ринку вже продають перші у 2017 році свіжі гриби

У Мукачеві на ринку вже продають перші у 2017 році свіжі гриби

Сезон грибного полювання 2017 вже почався. Перші цьогорічні гриби зморшки (сморчки) вже з’явилися у Мукачеві.

ВІДЕО ДНЯ

Про це в соцмережі Фейсбук пише мукачівка Галина Кравець.

"Вітаю друзів поціновувачів "грибалки"! Урожай 2017-го року! 22.03.2017", – сказано в дописі до світлини.

Реклама

Також  у коментарях до публікації жінка зазначає, що перші цьогорічні гриби-зморшки вона сфотографувала на ринку.

Зазначимо, що найперші весняні гриби, які з’являються у лісі – це печериці та сморчки. Ці гриби користуються популярністю в поціновувачів дарів лісу, а також мають неабиякий смак та аромат.

Реклама
У Мукачеві на ринку вже продають перші у 2017 році свіжі гриби – 01

У нас зморшки вважаються умовно-їстівними, а за смаковими даними відносяться до грибів третьої категорії, хоча в Європі їх вважають делікатесними грибами. Перед вживанням зморшки обов’язково треба відварити, відвар злити і тільки потім їх можна відправляти в суп, смажити, тушкувати. Дуже смачні зморшки в тушкованому вигляді або в соусах. Наприклад, зморшки, тушковані із сметаною, можуть подаватися у якості окремої  страви, а також використані в якості начинки для пиріжків.

Зморшки не маринують й не солять, але їх сушать. Ці гриби в їжу можна використовувати тільки через три місяці після сушки. Слід мати на увазі, що сушені зморшки  вбирають вологу, й тому зберігати їх потрібно у паперових пакетах чи картонних коробках у сухому місці, інакше вони можуть відволожитися й запліснявіти. Із сушених зморшків можна приготувати грибний порошок, який стане відмінним натуральним ароматизатором (приправою) для різних страв.

Реклама

Гриб-зморшок досягає у висоту 15 см, капелюшок може бути круглої, конічної, яйцевидної форми. Колір – від світло-коричневого до майже чорного. Така різниця пояснюється тим, що є кілька видів зморшків, але всі вони їстівні і схожі один на одного. Капелюшок у зморшків досить помітний, трохи схожий на зморщену від вологи шкіру з ячейками. Ніжка гриба біла, проте з часом стає жовтуватою.

Ростуть гриби-зморшки у лісах, віддають перевагу світлим сонячним місцям. Але можна зустріти їх і в низинних заростях, уздовж доріг, іноді навіть в садах.

Найчастіше трапляються під тополями, осиками і вільхою. Пік збору – квітень-травень.

У багатьох країнах світу до зморшків ставляться з великою пошаною, наприклад, в Америці їм надали статус «королів грибів». У США на банкеті, який влаштовується до відкриття щорічного з’їзду американських мікологів (фахівців з грибів), в меню обов’язково присутні відварні зморшки. З середини XIX століття німці і французи вирощують зморшки в старих садах і парках під яблунями.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно