Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Подвійне громадянство: бути чи не бути та як до нього ставляться закарпатці

Подвійне громадянство: бути чи не бути та як до нього ставляться закарпатці

Подвійне громадянство: бути чи не бути та як до нього ставляться закарпатці

Питання подвійного громадянства завжди було актуальним в Україні. Зокрема, в прикордонних регіонах, де проживають представники різних національних меншин, а також українці, які є нащадками громадян сусідніх країн (Польщі, Угорщини, Румунії). Та нещодавно у суспільстві розгорнулась дискусія про позбавлення подвійного громадянства держслужбовців.

ВІДЕО ДНЯ

Однак позаминулого тижня українців здивувала інформація про те, що Президент України Петро Порошенко подав Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадянство України», який передбачає жорсткі санкції щодо власників паспортів різних держав, незалежно від того держслужбовці вони чи ні, – йдеться у статті газети «Панорама» у номері від 23 березня.

Закон про два паспорти: до та після

Реклама

Стаття 4 Конституції України, згідно якої у нашій державі діє принцип єдиного громадянства, створила своєрідний міф про те, що в Україні заборонено мати два паспорти різних країн. Пригадується жартівливий вислів Ігоря Коломойського, який сказав: «У Конституції написано, що заборонено подвійне громадянство. А потрійне – не заборонено».

Але ця стаття не означає, що в Україні повністю заборонене подвійне громадянство. Чимало українців шукають різноманітні шпарини у законодавстві, які дозволяють уникнути відповідальності.

Реклама

Зокрема у Законі України «Про громадянство» йдеться наступне: «Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України». Крім того, ще однією шпариною є відсутність механізму санкцій для громадян України, які мають не лише «синьо-жовтий» документ. Крім того, в Україні відсутній і механізм фіксації набуття громадянства іншої країни. Тобто, українець не повідомляє про отримання іншого паспорту, а влада, відповідно, не знає, що громадянин України вже є носієм двох документів.

Проект Закону, поданий Президентом Порошенком, заповнює цю прогалину у законодавстві жорсткими санкціями. «Особа, яка добровільно отримала громадянство іноземної держави, буде вважатися такою, що потрапляє під дію вимоги про припинення українського громадянства», – саме цей рядок законопроекту є найбільш обговорюваним у суспільстві. Чому? Тому що носії двох паспортів можуть бути позбавлені українського громадянства.

Та звідки влада дізнається про другий паспорт? Є кілька варіантів. Перший – утопічний: коли людина, перетинаючи кордон, показує прикордоннику два паспорти і зізнається, що порушила законодавство. Другий – пошук інформації про набуття українцями другого громадянства у офіційних засобах масової інформації різних держав та реєстрах.

Реклама

Паспорт, як зв’язок з рідної країною

Прийняття цього законопроекту може викликати обурення у трьох категорій населення, для яких подвійне громадянство є звичним явищем.

По-перше, це жителі прикордонних регіонів, до яких належить і Закарпатська область, де серед місцевого, зокрема, угорськомовного населення, поширені так звані «утлевели» – паспорти Угорщини. Точна цифра закарпатців, які мають при собі ще й угорський паспорт, невідома. Але, зважаючи на те, що у нашому краї проживає близько 150 тисяч етнічних угорців, а також осіб, які довели своє угорське походження, то можна здогадуватись, наскільки серйозною постане проблема другого паспорту.

Читайте також:
Президент передумав: за другий паспорт позбавлятимуть громадянства лише чиновників

Нещодавно мер Львова Андрій Садовий заявив, що 30-40% мешканців Закарпатської області мають паспорти інших держав. Про це він зазначив в інтерв’ю, коментуючи внесення президентом до ВР законопроекту, що передбачає покарання за наявність подвійного громадянства.

«Наскільки знаю, практично всі, хто займається бізнесом на Закарпатті, мають ще один паспорт. Думаю, відсотків 30-40 у тій області є громадянами не тільки України», – сказав мер Львова.

Голова Берегівської районної ради, представник партії «КМКС» Йожеф Шін у коментарі газеті «Панорама» не вважає подвійне громадянство проблемою і мовив, що угорці приймуть до уваги будь-яке рішення українських парламентарів.

Реклама

Другою категорією є представники діаспори, для яких документ з тризубом є своєрідним зв’язком з їхньою прабатьківщиною, рідною землею їхніх батьків.

Третьою можливою категорією «біпатридів» є заробітчани. Зокрема, громадяни України, які працюють в інших країнах ЄС. Будь-який іноземний паспорт відкриває для заробітчанина знайти більше можливостей роботи, адже однією з можливих вимог роботодавця є паспорт держави ЄС. Крім того, документ дає можливість вільно пересуватись країнами євроспільноти. Тож громадянину України, який в руках має паспорт іншої країни, можна не чекати на висновок європейських чиновників щодо довгоочікуваного «безвізу».

Думка експерта

Політолог Віктор Пащенко вважає, що проблема подвійного громадянства на Закарпатті є перебільшеною: «Зараз у нас з’явилась нова тема, якою, можливо, маніпулюватимуть перед виборами. Якщо раніше це було мовне питання, то зараз це проблема двох-трьох паспортів. Проблема подвійного громадянства в Україні висить у повітрі, адже українське законодавство декларує принцип єдиного громадянства, і при цьому не має чіткого механізму покарання. Тому державі потрібно конкретно вирішити: або ми розробляємо механізм жорстких санкцій щодо носіїв інших паспортів, або ми змінюємо норму і офіційно вводимо подвійне громадянство. Чітке рішення дасть можливість політикам як всеукраїнського, так і закарпатського масштабу не спекулювати на цій темі».

Експерт також вважає, що цифри 30-40% «подвійних громадян» на Закарпатті є перебільшеними і не мають ніякого підгрунтя. Адже ніхто не може назвати точної кількості носіїв паспортів інших країн. Утім, він зауважив, що подвійне громадянство для України буде кроком вперед, адже сучасний світ знаходиться у стані глобалізації, де міждержавні відносини стають ще тіснішими, а кордони стають лише формальністю.

Як ставляться до введення обме-жень щодо подвійного громадянства закарпатці, які зараз перебувають за кордоном?

Подвійне громадянство: бути чи не бути та як до нього ставляться закарпатці – 01
Реклама

Еліна Андрусь, навчається у Німеччині:

«Мені здається, що новий закон може призвести до того, що всі, хто мають подвійне громадянство, просто виїдуть з країни. На жаль, але думаю, що більшість зробить вибір на користь іноземного паспорта».

Подвійне громадянство: бути чи не бути та як до нього ставляться закарпатці – 02

Сергій Пішковцій, працює у Данії:

«Навіть якщо заборонити подвійне громадянство, я впевнений, що люди все одно знайдуть спосіб отримати його нелегально, і ні до чого хорошого це не призведе. Водночас мільйони українців, які перебувають за кордоном і осіли там, втратять можливість мати українське громадянство. Тому краще було б встановити формальні обмеження, але залишити можливість мати обидва громадянства».

Подвійне громадянство: бути чи не бути та як до нього ставляться закарпатці – 03

Людмила Павлюк, живе в Угорщині:

Реклама

«Негативно ставлюсь до заборони подвійного громадянства, адже світ тісний. І якщо у людини є європейський паспорт, він дає можливість їй гідно працювати, жити і вільно пересуватись світом».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно