Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Дослідження Nesta показало, що ігри роблять людей культурнішими

Дослідження Nesta показало, що ігри роблять людей культурнішими

Дослідження Nesta показало, що ігри роблять людей культурнішими

Нещодавно інноваційний фонд Nesta провів цікаве дослідження щодо того, як захоплення комп’ютерними чи просто відеоіграми впливає на культурний розвиток суспільства чи конкретної людини. Результати дослідження виявились дещо шокуючими: ті люди, які люблять грати у відеоігри, виявились більш соціально адаптованими та відкритими до спілкування з іншими націями та культурами.

ВІДЕО ДНЯ

У дослідженні Nesta прийняли участь більше десяти тисяч Британців, які охоче проводять вільний час за приставкою чи персональним комп’ютером. Більш того, геймери нічим не поступаються звичайним людям в сенсі освіти чи інтелекту. Більш того, більшість любителів комп’ютерних ігор з контрольної групи також люблять малювати, танцювати та захоплюються іншими менш суперечливими видами дозвілля.

Та що насправді робить нас затятими геймерами? Чому люди так люблять грати, і тут мова йде не лише про комп’ютерні ігри чи приставку. Чому ми захоплюємось футболом, Аліасом, та навіть банальною грою на вечірках «Правда чи дія»? Вчені вже не перший рік проводять ґрунтовні дослідження з цього питання.

Реклама

Загалом гравці діляться на чотири типи. Перший – «легкий гравець» (easy fun): такі люди час від часу грають в ігри, проте найчастіше, це прості додатки на смартфоні чи планшеті, так звані time killers. Дуже допитливі та рідко прив’язуються до конкретної гри. «Соціалізований гравець» (people fun) – грають в ігри для того, аби знайти друзів за інтересами та просто цікавих знайомих з усього світу. Переважно використовують ігри у соціальних мережах. «Серйозні гравці» (serious fun) – люди, які бачать в іграх один з варіантів дозвілля. Часто обирають одну-дві гри, яким і присвячують більшість свого вільного часу. «Залежні гравці» (hard fun) – таким терміном називають гравців, які присвячують майже увесь вільний час комп’ютерним іграм. Люблять складні стратегії та готові витрачати дні для того, аби пройти черговий складний рівень.

Та через які причини все більше людей присвячують свій вільний час комп’ютерним іграм? По-перше, люди не люблять витрачати час дарма. Особливо це стосується очікування чи довгої дороги. Подібні паузи частіше за все заповнюються іграми. Це можуть бути прості казуальні ігри на смартфоні чи планшеті, з простим алгоритмом та відсутністю необхідності витрачати час на те, аби розібратись з правилами.

Реклама

Ігри розвивають фантазію. Усі люди люблять кінофільми чи серіали з цікавим сюжетом. Комусь до вподоби любовні мелодрами, інші переважно дивляться фентезі чи геройські блокбастери. Наврядчи поціновувачі жанру відмовляться від того, аби не просто спостерігати за сюжетом зі сторони, а самостійно створювати його та брати у ньому безпосередню участь. Сучасні відеоігри настільки захоплюють своєю деталізованою графікою та продуманим сюжетом, що ані краплі не поступаються видатним голлівудським блокбастерам.

Також люди завжди люблять щось нове. А великий асортимент відеоігр може це забезпечити. Сьогодні ви підкорюєте фантастичні світи, виконуючи нескладні завданні, а завтра – вже стаєте учасником масштабних космічних подій чи інтелектуального шоу. Навіть якщо у вас бездоганна фантазія, подібна візуалізація завжди більш захоплива, ніж цікава книга чи сюжет фільму, в якому ви не можете брати безпосередню участь.

Ігри можуть прокачувати наші здібності. Як би дивно це не звучало, та відеоігри можуть покращити цілий ряд наших здібностей. Ми стаємо більш сконцентрованими, розвивається мілка моторика пальців, підвищується увага та покращується реакція. Причому, практично кожен вид сучасної гри на ПК чи додатку на смартфон допоможе вам стати уважнішим, швидше думати та вчитись приймати рішення у стресових ситуаціях.

Реклама

Під час ігор ми досягаємо цілей. Кожна людина у своєму житті ставить ті чи інші цілі. Можливо, не завжди вдається стати успішним та досягти бажаного на кар’єрній драбині, тому ми психологічно схильні ставити перед собою паралельні та набагато менші і простіші цілі. Кожного разу, коли вам підкорюється новий рівень комп’ютерної гри, ви відчуваєте себе психологічно спокійнішим та впевненішим. Вашій підсвідомості, фактично, неважливо, якої саме мети ви досягли. Ви просто черговий раз стали переможцем- неважливо, у комп’ютерній грі чи реальному життєвому випробуванні. Ви відчуваєте себе психологічно впевненішим та задоволеним.

Під час комп’ютерних ігор ми можемо доводити собі, що кращі, швидші та уважніші за інших. Особливо це актуально для мережевих ігор, де ви змагаєтесь з іншими гравцями. Там у користувачів вибудовується власна ієрархія, де кожен член команди хоче стати кращим за інших, а особливо – за своїх суперників. Люди завжди схильні боротись та доводити свої кращі якості та характеристики. Якщо це можна зробити найменшою жертвами за допомогою комп’ютерних ігор, то навіщо відмовлятись від такого шансу?

В іграх нас підсвідомо мотивує нагорода. Нехай це додаткові безкоштовні аксесуари для персонажа чи прикраса для акаунту – ми завжди хочемо винагороди. Саме тоді ми відчуваємо, що витрачаємо час (нехай навіть на ігри) не дарма.

Але є і складні ігри, які приваблюють людей як такі, що розвивають знання у галузі математики чи психології. Ігри, в яких частина ключової інформації прихована від гравця, називаються іграми із неповною інформацією. Вони приваблюють гравців тим, що лише застосовуючи аналітичні знання та прийоми можна досягти успіху. Опосередковані ознаки допомагають з високою вірогідністю віднайти або вгадати ті частини інформації, яких не вистачає. Одним із найбільш поширених видів подібних ігор став покер. Гравці за допомогою власних спостережливості та пам’яті прагнуть безпомилково вгадати закриті карти опоненту, і вже виходячи з цього прийняти найбільш оптимальні рішення у конкретній ігровій ситуації. Такі рішення описуються різноманітними стратегіями, які засновані на математиці та психології.

З іншого боку, ігри з неповною інформацією можуть приваблювати людей, які налаштовані менш серйозно. Як правило, це актуально для компаній друзів, які обирають подібне дозвілля для того, аби розважитись чи проявити себе з іншого боку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно