Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатці у маленькому селі виготовляють продукцію, яку купують у найрозвиненіших європейських країнах

Закарпатці у маленькому селі виготовляють продукцію, яку купують у найрозвиненіших європейських країнах

Закарпатці у маленькому селі виготовляють продукцію, яку купують у найрозвиненіших європейських країнах
ТзОВ «ТГФ Закарпатська фабрика виробів з деревини» є одним із найбільших виробників корпусів для щіток та швабр у Європі. Тут виробляють класичні дерев’яні корпуси для щіток та швабр.
ВІДЕО ДНЯ

Маленьке мальовниче село Бистриця, що в Мукачівському районі, розташувалося посеред величних закарпатських гір. Населення тут ледь перевищує показник в 1000 осіб. Зазвичай, у таких населених пунктах людям важко знайти роботу, адже можливостей не так багато. Довгий час так в Бистриці й було. Але з 2006 року ситуація суттєво змінилася. Справа в тому, що в селі відкрили потужне підприємство ТзОВ «ТГФ Закарпатська фабрика виробів з деревини». Відтоді у багатьох селян з’явилася можливість працевлаштуватися недалеко від дому. У 2006 році підприємство заснували, ще рік знадобився, аби запустити повноцінне виробництво. І от, у 2007 році закипіла робота.

ТзОВ «ТГФ Закарпатська фабрика виробів з деревини» є одним із найбільших виробників корпусів для щіток та швабр у Європі. Тут виробляють класичні дерев’яні корпуси для щіток та швабр. Також продовжується подальша обробка продукції. Завод сертифікований відповідно Стандарту Forest Stewardship Council™ Chain-of-Custody Standard, що забезпечує відстежуваність використовуваного матеріалу з керовано вирощених лісів та має Сертифікат №SGS-COC-007919 (Ліцензія №FSC-C100450).

Реклама

Директор підприємства Оксана Михайлівна Будревич розповідає, що відкрили підприємство ТзОВ «ТГФ Закарпатська фабрика виробів з деревини» саме в Бистриці тому, що знайшли тут відповідні приміщення, обладнану територію, хоча спочатку на місці цього підприємства був соковий завод. Тому тут зробили реконструкцію, облаштували тут деревообробний комплекс. «Спочатку закуплялася сировина – букові заготовки. Починали ми виготовляти корпуси на щітки, не готові щітки, а лише дерев’яні корпуси. З часом підприємство розвивалося, і ми купили ще одну територію – у селищі Чинадієво, – зазначає Оксана Михайлівна. – Впродовж 2 років ми територію облагородили. Там раніше вже було деревообробне підприємство, але воно збанкрутувало. Ми викупили цю територію на аукціоні». Працює Оксана Будревич у ТзОВ «ТГФ Закарпатська фабрика виробів з деревини» вже 11 років, тобто з моменту заснування підприємства. Тому знає все про завод до найменших дрібниць.

Закарпатці у маленькому селі виготовляють продукцію, яку купують у найрозвиненіших європейських країнах – 19
Реклама

Директор підприємства Оксана Михайлівна Будревич

На підприємстві наразі роблять корпуси для щіток та швабр. Тут є понад 100 типів продукції: щітки і для вуличного, і для домашнього, і для індустріального користування. Замовляють різні щітки. «Засновниками підприємства є кілька німецьких фірм. Тому спочатку найбільше продукцію експортували саме в Німеччину, – каже директор. – Та потім, у 2012 році, ми розширили географію наших клієнтів. Тепер, крім Німеччини, експортуємо продукцію у Францію та в Бельгію. Раніше ще відправляли в Польщу і навіть у Саудівську Аравію». Як запевняє  Олег Мирошніченко, тренер та консультант із питань експорту на європейські та міжнародні ринки, багато хто думає, що на європейському ринку всі потреби вже задоволені. Але це не так. Європа досі зацікавлена в експорті з України. «На це впливає зручне географічне розташування, низький рівень заробітної плати в Україні та незначна розбіжність у культурі», – каже експерт.

Читайте також:
Закарпатки виготовляють сумки, які можна побачити у магазинах усіх країн світу
Реклама

Також колись і в Україні було підприємство, яке закупляло продукцію, що виготовляють у Бистриці. Але наразі співпраця закінчилася. Тепер щодня у ТзОВ «ТГФ Закарпатська фабрика виробів з деревини» виробляють в середньому 13-14 кубів готової продукції. Працюють люди у трьох цехах. У першому ріжуть кругляк на дошки, а потім суха дошка переробляється на заготовку. Відтак її відправляють у другий цех. Там продукцію переробляють і вже потім відправляють на доробку, на лакування та на оздоблення.

Закарпатці у маленькому селі виготовляють продукцію, яку купують у найрозвиненіших європейських країнах – 20

Продукція, яку виготовляють на підприємстві

На території підприємства є котли, які працюють на твердому паливі. Тому, якщо під час виробництва помічають браковану продукцію, яку вже не можна ні на що переробити, то її відправляють у топку. Якщо ж таких відходів назбиралося забагато, то їх продають іншим підприємствам та місцевому населенню. Також робочим безкоштовно дають одну таку машину з відходами в рік, адже багато працівників отоплюють свої хати саме дровами.

У ТзОВ «ТГФ Закарпатська фабрика виробів з деревини» працює майже 170 людей. І хоча, здавалося б, що на підприємстві, на якому роблять з деревом, мали б переважати чоловіки, однак це не так. Більшість працівників – жінки. Як зауважує директор, іноді жінки навіть краще справляються зі своєю роботою. Але, звісно, є процеси, до яких жінок не підпускають, бо це важка робота, якою займаються виключно чоловіки.

Серед робітників є і молодь, і люди середнього віку, і передпенсійного. Здебільшого, це жителі Бистриці, Чинадієва, Бабичів, Вільховиці. Тобто з найближчих до підприємства сіл. Серед них і Віталія Іванівна Береш. Вона бригадир. На цьому підприємстві жінка працює вже 7 років. Вона організовує готову продукцію і своєю посадою задоволена. «Робота мені дуже подобається. Нам дають план зміни і ми виконуємо завдання. Та й колектив у нас хороший, – запевняє жінка. – Добре й те, що доїжджати мені не треба далеко, бо я живу в Бистриці, а працюю в  Чинадієві». На питання, чи не важко жінці працювати на підприємстві, де роблять із деревом, вона з посмішкою відповідає, що ні. 

Закарпатці у маленькому селі виготовляють продукцію, яку купують у найрозвиненіших європейських країнах – 21
Реклама

Віталія Іванівна Береш – бригадир

Люди доїжджають на роботу самостійно, але витрати на проїзд їм компенсують. Та в майбутньому, як зауважує Оксана Будревич, людей на завод привозитиме автобус безкоштовно.

На виробництві працюють у дві зміни. Перша зміна – з 6 до 15 год., а друга – з 15 до 24. Субота і неділя – вихідні. Хоча іноді буває, що потрібно працювати і в суботу, але тоді працівники отримують за це подвійну оплату. Та на підприємстві стараються організувати робочий процес так, аби в суботу і неділю люди відпочивали. За свою роботу працівники отримують в середньому 7 000 грн.

Приходять у ТзОВ «ТГФ Закарпатська фабрика виробів з деревини» і практиканти з Вищого професійного училища №3, що в Мукачеві. Нерідко бували випадки, коли після навчання випускники приходили сюди на роботу.

Мало хто знає, що в невеличкому закарпатському селі функціонує підприємство, яке дає роботу майже двом сотням людей. І з кожним роком подібних заводів стає тільки більше. Адже закарпатці – надзвичайно працьовиті люди, які вміють, хочуть та можуть виготовляти продукцію, гідну європейського ринку.

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно